Disable Copy And Past

27 Haziran 2008 Cuma

Kırşehir Usulü Yoğurt Çorbası


Bu çorbayı eşimin ailesini ziyarete Mucur'a ilk gittiğimizde yemiş ve çok beğenmiştim. İfakat yengemin (eltim) sık sık yaptığı, çok güzel, sağlıklı bir çorba. Tarifini ondan aldım. İfakat Yenge sebzeleri çorbanın içine büyük parçalar halinde atıyor. Sevmeyenlerin tabağına sebzesiz olarak koyuyor. (Sebzelerin tadı çorbaya geçtiğinden, sebze yemeyen çocuklar için ideal bir yöntem.)

Malzemeler:
1 su bardağı dövme (buğday)
Yarım su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı nohut
1 su bardağı süzme yoğurt
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
1 patlıcan
2 sivribiber
2 domates
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
6 su bardağı su
Tuz, nane

Yapılışı :

Dövme, yeşil mercimek ve nohut ayrı kaplarda akşamdan ıslatınlır. Suları değiştirilip yine ayrı kaplarda haşlanır. Domatesin kabukları soyulup tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Patlıcanı alacalı soyulup küçük küpler halinde doğranır. Sivribiberler ince kıyılır. Yoğurt, yumurta, 3 kaşık sıvıyağ ve un bir kapta çırpılır, tencereye alınarak su eklenir. Dövme, yeşil mercimek ve nohut ilave edilip karıştırılır. Tencere ocağa yerleştirilip kaynayıncaya kadar karıştırılır. Patlıcan, domates ve sivribiber eklenir. Arada bir karıştırılarak pişirilir. Tuzu çorbanın ocaktan inmesine yakın atılır. Sıvıyağda nane kızdırılıp çorbanın üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Not : Mevsiminde kuru nane yerine taze nane kullanılır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

kızım için yapabileceğim bir tarif daha buldum sayende. teşekkürler :)