Disable Copy And Past

20 Ağustos 2008 Çarşamba

Kızılcık Şurubu

Osmanlı döneminde evsahibinin misafirine verdiği önem ikram ettiği şerbetin soğukluğu ile ölçülürmüş. Tabii o zamanlar buzdolabı da yok; yazın sıcağında dağdan kar getirilir, içecekler bununla soğutulurmuş. Dağdan getirilen karın sıcakta erimemesi çok ilginç. Fethiye'ye gittiğimiz de bu olaya şahit olmuş, çok şaşırmıştım. Evinde kaldığımız arkadaşımızın abisi Temmuz sıcağında kaç saatlik yolculuğa rağmen yayladan kar getirmişti. Buzdolabı olmasa bu sıcak havalarda ne yapardık, düşünemiyorum bile.

Kızılcık Şurubu
Malzemeler :
yarım kg. kızılcık
2,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağından biraz az su
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı :
kızılcık yıkanıp 1 su bardağı su ile kaynatılır. Kaynayınca bir süzgeçte ezerek suyu süzülür. 2. 2,5 su bardağı şeker 1 su bardağından biraz az su ile kaynatılır. Kaynayınca kızılcık suyu eklenir, bir iki taşım kaynatılıp limon suyu ve tarçın eklenir. Bir taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır ve kavanoza konulur. Servis yaparken yarım su bardağı şerbete yarım su bardağı su eklenir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: