Malzemeler :
1 adet yumurta
2 su bardağı un
su
tuz
İçine :
450 gr. minik doğranmış dana veya koyun eti
2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1-2 adet küp doğranmış domates
Katı, sıvı veya hayvan yağı
Tuz karabiber
Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurta, un, tuz ve su alınarak katı bir hamur hazırlanır. Üzeri örtülerek dinlendirilir. Et, soğan, domates, yağ, tuz, karabiber iyice karıştırılır. (Ben iç malzeme olarak 300 gr. kıyma, rendelenmiş 1 adet havuç, yemeklik doğranmış 2 adet soğan, bir domates rendesi ve karabiber kullandım. Havuç yerine patates de kullanabilirsiniz. Kıymayı kesinlikle tek olarak kullanmayın, kıyma yapışıp kalır, mantı çok kuru olur.) Mantı hamuru açılır. Hamurdan 10-15 cm’lik kareler kesilir. (Hamurun pişerken yayılmaması için sert olması gerekiyor. Yumuşamışsa tekrar un eklenebilir.) Karelere etli iç malzeme yerleştirilir. Her bir kareye iç malzeme koymadan önce etli karışım mantıların kuru olmaması için karıştırılır. Kare hamurların ucu ortada çaprazlama birleştirilir. Sonra iki taraftaki köşeler tutulup hafifçe çekilerek birleştirilir. Buhar tenceresinde su kaynatılır. Mantıların altının tencereye yapışmaması için yağa bulanır. Tencerenin katına birbirine değdirmeden dizilir. Tencerenin bütün katları bu şekilde hazırlanıp, üst üste yerleştirilir ve kapağı kapatılır. Yaklaşık 50 dakika mantılar buharda pişirilir. Pişen mantılar hemen servis tabağına alınır, tencerede bekletilmez. (Özbek bir arkadaşımız bu mantıyı üzerine sirke dökerek servis yapardı. Orta Asya’da servis esnasında sirke, biber ve yağ dökerlermiş. Biz sarımsaklı yoğurt ve üzerine salçalı sos dökerek yedik. Sade olarak da güzel.)
Not : Tenceresi özel olarak üretiliyor. En altta su konacak şekilde tasarlanmış, üst katlar ise üst üste konan 3-5-7 katlı süzgeçler halinde yapılmış.
Afiyet olsun.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder