Disable Copy And Past

24 Ağustos 2008 Pazar

Katmer Poğaça




Bu tarif mutfak güncesi sevgili Şaziye 'ye ait. Sanırım bu poğaçadan yapmayan çok az blog kaldı. Çok severek yaptığım, göründüğü kadar zor olmayan harika bir poğaça. Şaziye'ye bu güzel tarifi paylaştığı için teşekkür ediyor, sevgilerimi gönderiyorum.


Katmer Poğaça
Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr. Yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)
Arasına;
75 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
100 gr. beyaz peynir
Yapılışı :
Maya çok az ılık suyla eritilir. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur hazırlanır. Mayalanmasını beklemeden hamur ikiye bölünür. Her bir parçadan 8’er beze yapılır. Bezeler tabak büyüklüğünde açılır, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka sürülür. Açılan 8 parça hamur üst üste dizilir, en üsttekine yağ sürülmez. Üst üste dizilmiş hamurlar fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütülür. Yeterince açılan hamur üçgen parçalara bölünür, geniş kenarına peynir yerleştirilir. Sigara böreği sarar gibi rulo yapılır. 30-40 dakika mayalandırılıp, üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: