Disable Copy And Past

17 Ağustos 2008 Pazar

Karnıyarık Poğaça







Bu poğaçaları zehra50 'nin sayfasında gördüm. Uzun zamandır yapmak istiyordum, hafta sonu kahvaltısı için yarım ölçü yaptım. Çok bereketli, yarım ölçüyle 20 adet yumuşacık, harika poğaçalarım oldu.

Karnı Yarık Poğaça
Malzemeler :
3su bardağı ılık yağlı süt
1 paket krema (yerine 1 bardak daha süt kullanabilirsiniz.)
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 paket yaş maya(42gr.)
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
1,5 kg. un

iç malzeme ;
beyaz peynir, maydanoz ya da 250 gr. Kıyma, 1 adet soğan, karabiber, tuz, sıvı yağ
Yapılışı :
Süt ve krema ılıtılır, un bir leğene boşaltılıp, ortası havuz gibi açılır ve tuz, şeker, maya, kabartma tozu, yumurta akları sarılarından ayrılır ve akları hamura ilave edilip,(sarıları üzerine sürmek için ayrılır).Ilıtılan süt ilave edilip kulak memesi yumuşaklığında güzel bir hamur yoğrulur. (Hamuru ne kadar fazla yoğurursanız o kadar güzel ve özlü olur.) Daha sonra hamur mayalanması için üzeri kapatılıp yaklaşık 1 saat bekletilir. (Ben yarım saat beklettim, hava sıcak olduğu için bu süre yeterli oldu.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp bir kenarda bekletilir bu arada ilk yapılan bezeden başlanarak merdane ile açılıp ortasına peynir ve maydanoz kaşımı konur. (Kıymalı yapmak isterseniz; soğan yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleştirilir. Kıyma ilave edilip, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, salça ve karabiber eklenir. Soğumaya bırakılır.) Karşılıklı iki yanına bıçakla kesilerek 2 çentik atılır. Daha sonra bu kesilen kısımların yanlarından tutularak atılan çentiğin birinin içinden karşı taraf geçirilerek diğer taraftan dışarı doğru çıkarılır 2 kesiğin üst üste getirilmesi sağlanır ve sanki karnıyarığa benzer bir poğaça ortaya çıkıyor ayrıca bu kısımdan da peynir görünüyor. Üzerine yumurta sarıları sürülür. Domates, biber dilimleri yerleştirilir. Önce tepside 1 saat kadar daha bekletilir ve güzelce mayalanınca önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı, üstü kızarana kadar pişirilir. Tepside fırından çıkarıldıktan sonra üzerine temiz bir bez örtülüp soğumaya bırakılır. Ilıkken servis yapılır.

Afiyet olsun.


5 yorum:

HÜLYA dedi ki...

birselcim merhabaa...

ellerine sağlık süper olmuş poğaçalar..

yanlız ben bu şekil bverme işini pek anlayamadım... nasıl olcakki...

Birsel ve İrem dedi ki...

Merhaba Hülyacım. Şekil vermek göründüğü kadar zor değil. Fotoğrafta da görüldüğü gibi iki tane kesik yapıyoruz. Kesiğin yanlarındaki hamuru karşı taraftaki kesiğin içinden geçiriyoruz.Uçalarını yanlara doğru çekip ortasının açılmasını sağlıyoruz.
Sevgiler.

HÜLYA dedi ki...

birselcim şu an işyerindeyim ve uygulamayı kağıtla yaptım inannırmısın ve sonuçta nasıl olduğunu anladımm .. teşekkürler tatlım

Adsız dedi ki...

bir kaç gündür giremiyordum..ziyaret edeyim dedim.masallah döktürmüşsün arka arkaya...hepsi cok güzel görünüyor ellerine sağlık...

Birsel ve İrem dedi ki...

Teşekkür ederim. Senin salataların da çok güzel görünüyor. Sevgiler.