Disable Copy And Past

23 Ekim 2020 Cuma

Fındıklı Lokum








 Fındıklı lokum

3 çay bardağı toz şeker
3 çay bardağı su
1 çay bardağı nişasta
½ su bardağı su
1 su bardağı fındık içi
½ çay kaşığı limon tuzu
1 su bardağı Hindistan cevizi
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yağlı kağıt
Yapılışı :
3 çay bardağı şeker ve 3 çay bardağı su tencereye alınır. Yarım çay kaşığı limon tuzu eklenip karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Ayrı bir kasede 1 çay bardağı nişasta ve yarım çay bardağı nişasta karıştırılır. Kaynayan şerbet karışımına inceltilen nişasta eklenir. Sürekli karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. İyice kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirme işlemine devam edilir. (pürüzsüz ve koyu bir kıvamda olacak, toplamda 40 dakika kaynatılacak) Ocak kapatılıp fındık eklenir. 5 dakika kadar ilk sıcaklığının geçmesi için bekletilir. Yağlı kağıt 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlanır. Lokum harcı kağıdın ortasına boşaltılır. Yağlı kağıt ortaya doğru toplanıp lokum harcına rulo şekli verilir. (2 rulo olarak hazırlanabilir ya da diğer yarısı Hindistan cevizi serpilmiş bir kaba boşaltılabilir. Hepsi kaba da konabilir. Ben tek kalın rulo yapıp, boyuna ikiye böldüm.) Oda ısısında soğumaya bırakılır. Oda ısısına gelince buzdolabına alınıp 3-4 saat dinlendirilir. (Dolap kokusu olmaması için üzeri streç film ile kaplanır.) Kesme tahtasının üzerine bol Hindistan cevizi alınır, lokum rulosu da üzerine alınıp Hindistan cevizine bulanır. Dilimlenerek servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.

Kaynak : Mutfağımdaki Tadlar
 

21 Ekim 2020 Çarşamba

Cezerye



Malzemeler :

2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy elma
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı şeker
Yarım çay bardağı pekmez
1 tatlı kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı un
1 çay kaşığı toz tarçın
Yarım çay bardağı ufalanmış badem veya ceviz ya da fındık vs.
Bulamak İçin;
Hindistan cevizi tozu

Yapılışı :
Havuçlar ve elmaların, kabukları soyulup rendelenir. Tavaya yağ alınır. Üzerine elma ve havuç rendesi, şeker, pekmez eklenir. Yüksek ateşte, karıştırarak suyunu tamamen çekene kadar pişirilir.Ardından un, nişasta, badem ve tarçın eklenir. 2-3 dakika daha pişirilir. Ocaktan alınır. Ardından kullanılacak kaba, buzdolabı poşeti serilir, biraz Hindistan cevizi serpilir, karışım bunun üzerine dökülür. Üzeri kaşıkla düzeltilir ve dinlenmesi için buzdolabına, 1 saatin sonunda iyice soğuyup dinlenen cezerye, Hindistan cevizi serpilmiş tahta üzerine çıkarılır. İstenilen kalınlıkta dilimlenir ve Hindistan cevizine bulanıp, servis edilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.nefisyemektarifleri.com/

19 Ekim 2020 Pazartesi

Yağlı Kamber (Kambe) Biber Turşusu (Közlenmiş)











 Malzemeler :

2 kg kamber biber

1 çay bardağı sirke

1 çay bardağı sıvı yağ

1/2 çay bardağı toz şeker

1/2 çay bardağı tuz

3 baş sarımsak

Yarım bağ dereotu

Maydanoz


Yapılışı :

Biberler yıkanır; sap kısımları kesilip çekirdekleri temizlenir ve ağzı yukarı gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir. Biberlerin içine 1'er diş doğranmış sarımsak, 1'er tatlı kaşığı zeytinyağı ve sirke, 1'er çay kaşığı kaya tuzu ve toz şeker paylaştırılır. (Büyük olanlarda miktarı artırabilir, küçüklerde azaltabilirsiniz.) Dereotu ve maydanoz yapraklarını da paylaştırıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirilir. Fırından alınca sıcak sıcak kavanozlara doldurulup kapağı sıkıca kapatılır. (Orjinal tarifte yok ama ben biraz yağ-sirke-tuz ve suyu kaynatıp üzerine döktüm; kapağını kapattıktan sonra ters çevirip 24 saat bekleterek vakumladım. ) İster kışın, isterseniz hemen tüketebilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Kaynak : https://mimuu.com

15 Ekim 2020 Perşembe

Haşhaşlı Minare Kurabiye







Malzemeler 

1 yumurta beyazı (Sarısı üzerine)

1 cay bardağı yoğurt

1 cay bardağı sıvı yağ

100 gram tere yağı (150 gr. kullandım)

2 yemek kaşığı sirke

1 paket kabartma tozu

1.5 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un 

Arasına sürmek için;

2 yemek kaşığı haşhaş

yarım çay bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı şeker

1 yemek kaşığı tahin


Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler bir kapta karıştırılır; aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparılıp 0,5 cm kalınlığında açılır. Yuvarlak bir kalıpla ya da su bardağının ağzıyla yuvarlak kesilir. Kesilen
hamurların üzerine haşhaşlı karışım sürülür. Ortadan başlayıp kenara doğru bir çizik atılır. (Bakınız fotoğraf) Bir kenarından başlayarak sonuna kadar yuvarlanarak şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilen kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında 25 dakika kadar (üzeri kızarıncaya kadar) pişirilir.
Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.nefislezzetim.com/

10 Eylül 2020 Perşembe

Eli Böğründe

 




Ölçüler 2-3 kişi içindir, kalabalık gruba yapılacaksa ölçüler arttırılmalıdır. Yemeğin özelliği etlerin ve sebzelerin karıştırılmadan tepsiye yan yana dizilerek ve saldıkları su ile pişmesidir.
Malzemeler
500 gr. az yağlı kuşbaşı kuzu eti
6-7 adet çeri domates (2 adet normal boy domates de olabilir.)
4-5 adet yeşil kıl biber
2-3 adet orta boy patates (isteğe bağlı)
8-10 adet arpacık soğan
3-4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tere yağı
tuz, karabiber, kimyon, kekik

Yapılışı:
Kuşbaşı doğranmış etler bir kaba alınıp sıvı yağ, tuz ve baharatlarla harmanlanır, 1-2 saat dinlendirilir. Dinlenen etler pişirilecek tepsinin yarısına yerleştirilip yayılır. Etlerin yanına  çeri domatesler sıra halinde dizilir. Domateslerin yanına ikiye bölünmüş biberler yerleştirilir. Kabukları soyulmuş arpacık soğanları dizilir. Tepside kalan boşluğa isteğe göre küp doğranıp yağ ve baharatla harmanlanmış patates yerleştirilir. (Kişi sayısı ve malzeme az olduğu için kullandığım orta boy borcam tepside fazla boş yer kaldı, hem bu yüzden hem de etin yanına yakıştığı ve sevdiğimiz için patates kullandım.) Soyulmuş bütün haldeki sarımsaklar etlerin arasına yerleştirilir. Üzerine tere yağı parçaları serpiştirilir. Sebzelerin üzerine tuz atılır. Yağlı kağıt hafifçe suyla ıslatılıp tepsinin üzerine kapatılır. 180 derece fırında 45 dakika kadar pişirilir. Yemek suyunu bırakıp çekmeye başladığında üzerindeki yağlı kağıt alınır ve yemeğin üzeri biraz kızartılır. Sıcak olarak lavaş ekmeği ile birlikte servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.hayatcafetarifleri.com


13 Ocak 2020 Pazartesi

Haşhaşlı Katmer Çörek





Malzemeler:

 Hamuru İçin

2,5 su bardağı su

1 paket instant maya

1 yemek kaşığı tuz (silme)

 Aldığı kadar un

Arası İçin;

125 gr. tere yağı

 1 çay bardağı sıvı yağ

2 su bardağı haşhaş ezmesi

4-5 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi


Üzeri için ; yumurta sarısı

Yapılışı :


Odak sıcaklığındaki su yoğurma kabına alınır, içine maya eklenip karıştırılır. Bir miktar un ve tuz eklenip yoğurmaya başlanır. Yavaş yavaş un eklenip yoğurmaya devam edilir. Ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir. Tezgaha un serpilip hamur tezgaha alınır, un yardımıyla toparlanır. Dörde bölünüp un yardımıyla bezeler hazırlanır.
Bu arada haşhaş, sıvı yağ ve eritilmiş tereyağı karıştırılarak iç malzeme hazırlanır, haşhaş iyice ezilir. İçine ceviz eklenir.

Bezeler oklava yardımıyla açılır. (Çok ince olmasına gerek yok, açarken yapışmaması için un serpmeye devam ediyoruz.) Hamurun ortasına haşhaş konulup her tarafına sürülür. Kenarları ortaya doğru kapatılıp tekrar haşhaş sürülür. 


Diğer uçları da haşhaş sürülerek ortaya doğru katlanır ve kare şekline getirilir. 

Yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirilir. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanır. Aralarına haşhaş sürülerek 4 yufka üst üste yerleştirilir, en üsttekine sürülmez.

 Elle bastırılarak tepsi ölçüsünde açılır. (Eller yağlanacak)  Biraz büyüttükten sonra hamur alt üst edilip açmaya devam edilir. Tepsi mayası için bekletilip üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 190-200 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerine temiz bir örtü serpilip ilk sıcaklığının çıkması beklenir. İlk sıcaklığı çıkınca dilimlenip servis yapılır.

Afiyet olsun.
(Akşamdan hazırlanıp, buzdolabında saklanıp sabah pişirilebilir.)

31 Aralık 2019 Salı

Tepside Ispanaklı Köstebek Pasta



Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
8-9 ıspanak yaprağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un
Kreması için;
1 litre süt
5 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tere yağı
1 poşet kremşanti

Arasına ;
2-3 adet muz
Yapılışı :
Çiğ ıspanak yaprakları biraz süt eklenip rondoda püre haline gelinceye kadar çırpılır, bir su bardağına alınıp üzeri sütle doldurularak bir su bardağı olacak şekilde ayarlanır. Yumurtalar çırpma kabına kırılır; toz şeker eklenip şeker eriyinceye kadar çırpılır. Üzerine ıspanak püresi ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Kabartma tozu, vanilya ve un birlikte elenerek karışıma eklenir, mikserle çırpılır. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen borcam tepsiye dökülür, üzeri kaşıkla düzeltilir. Tepsi 1-2 defa yere vurularak kabarcıkların patlaması sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Kürdan testi yapılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkarsa pişmiş demektir.
Un, şeker, süt ve vanilya bir tencereye alınır, sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Tereyağı eklenip eriyinceye kadar karıştırılır, soğumaya bırakılır. Soğuyan muhallebiye 1 poşet kremşanti eklenip mikserle 5 dakika kadar çırpılır.
Soğuyan kek yağlı kağıt ile birlikte tepsiden çıkarılır. Üstünden keskin bir bıçak yardımıyla ince bir dilim kesilip bir kenara ayrılır. Kekin altındaki yağlı kağıt sıyrılıp kek tekrar tepsiye geri yerleştirilir. Hazırlanan kremanın yarısı kekin üzerine yayılır, üzerine muz dilimleri dizilir, kalan krema ile üzeri kapatılır. Ayrılan kek parçaları rondoda çeklilir, pastanın üzerine bolca serpiştirilir. Buzdolabında dinlendirilip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

25 Aralık 2019 Çarşamba

Balayı Kurabiyesi




Ben iki ölçü yaptım, kalabalık misafire yapacaksanız 1 ölçü yetmeyebilir.


Malzemeler :
1 su bardağı kabuksuz fındık
Yarım su bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un

Yapılışı :
Fındık rondoda sıvı hale gelinceye kadar çekilir,  bir kaseye alınır. Üzerine sıvı yağ ve pudra şekeri eklenip homojen bir karışım elde edene kadar karıştırılır. Kontrollü şekilde un eklenip ele  yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur, gerekirse 1 yemek kaşığı un daha ilave edilebilir. Dondurma kaşığı ile şekil verilip tepsiye dizilir. (Elde de şekil verilebilir, dondurma kaşığı küçük olacak) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10 dakika pişirilir. Fırın kapatıldıktan sonra kapağı açılmadan 3-4 dakika daha fırında tutulur. (Ben büyük dondurma kaşığı kullandığım için 20 dakikaya yakın pişirdim.)  İyice soğuyunca servis yapılır. (Sıcakken tepsiden almaya kalkmayın dağılıyor!)

Afiyet olsun.

10 Aralık 2019 Salı

İçli Köfte



Malzemeler :
İç harcı;
500 gr. kıyma
2 yemek kaşığı tere yağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 adet büyük boy soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
yarım çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 demet maydanoz
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

Köfte hamuru için;
2 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı un

Yapılışı :
Tereyağı ve sıvı yağ ocağa alınıp ısıtılır. İnce doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyılmış sarımsaklar eklenip hafif kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Domates ve biber salçası eklenip kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. İnce doğranmış maydanoz ve iri çekilmiş ceviz eklenip ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Köftelik bulgur ve irmik bir kaba alınır; tuz eklenir. Üzerine sıcak su dökülüp iyice karıştırılır. Üzeri kapatılıp 10-15 dakika dinlendirilir.
Dinlenen bulgur yoğurmak için bir tepsiye alınır, biber salçası eklenip üzerine 1 yumurta kırılır. Baharatlar ve un eklenip güzelce karıştırarak yoğrulur. (Yoğururken eller su ile ıslatılır.)
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. (Eller ıslatılacak) Yuvarlanan hamurun ortasına işaret parmağı batırılır, diğer elle alttan tutulup döndüre döndüre hamuru yırtmadan ince olacak şekilde açılır. Ortada oluşan boşluğa kıymalı iç malzeme yerleştirilir. Yine alttan tutup yavaş yavaş döndüre döndüre ağzı kapatılarak içli köfte şekli verilir. (En uçta kalan kalın fazlalık kısmı kopartılır.) Hazırlanan köfteler derin bir kızartma tenceresine kızartılır. (Yağ köftelerin üzerine çıkacak şekilde olmalı)
Dilerseniz köfteleri kızarttıktan sonra buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman ısıtarak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Tarifin kaynağı ve yapım aşamaları için buraya bakabilirsiniz.

5 Aralık 2019 Perşembe

Karamelli Elmalı Pasta (Kek)




Malzemeler:
Karamelli Harç için :
 3 tane Elma
75 gr Tereyağ
1 çay bardağı Şeker (çay bardağı 125 ml.)
1,5 çay bardağı Süt (çay bardağı 125 ml.)
1 tatlı kaşığı Dolusu Nişasta (tepeli)
1 paket Vanilya
1 çay kaşığı Tarçın
Kek Hamuru :
🔹125 gr Yumuşak Tereyağ
3 Yumurta
1 çay bardağı Şeker (çay bardağı 125 ml.)
1 çay bardağı Yoğurt (çay bardağı 125 ml.)
1 paket Vanilya
1 paket Kabartma tozu
4/4,5 çay bardağı Un (çay bardağı 125 ml.)
Yüzeyi için :
1 çay bardağı İri kırılmış Ceviz

Yapılışı :

Elmalar ince ince doğranır. Nişasta yarım çay bardağı sütün içinde eritilir. 50 veya 75 gr. Tereyağı bir tavada eritilir, bir çay bardağı şeker eklenip devamlı karıştırılarak karamelize edilir. (Kısık ateşte) Karamel rengini alınca doğranmış elmalar eklenip karıştırılır. Üzerine bir çay bardağı süt eklenir. Sertleşen karamel tekrar eriyinceye kadar karıştırılır. 2-3 dakika pişirilip nişasta eklenir. Bir taşım kaynatılır. (Elmaların bırakacağı su miktarı değişebileceği için nişasta kontrollü eklenir. Kıvamı koyu olursa biraz süt eklenebilir) Üzerine tarçın ve vanilya eklenip karıştırılır. Kenara alınıp soğumaya bırakılır.

Kelepçeli kek kalıbına yağlı kağıt serilir, kenarları tere yağı ile yağlanıp buzdolabına kaldırılır.
Oda ısısında yumuşamış tere yağı, 1 paket vanilya,1 çay bardağı şeker eklenip krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenip çırpmaya devam edilir. Bir çay bardağı yoğurt eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu ayrı bir kapta karıştırılır. Elenerek kek harcına eklenir, mikserle karıştırılır.(Sert kıvamlı bir hamur olacak) Yağlanmış kalıba dökülüp üzeri düzeltilir. Karamelli elmalar kek harcının üzerine gezdirilir. Kaşık hafice aşağıdan yukarıya doğru kıvrılarak karamel kek harcına deniz dalgası gibi karıştırılır. ( Çok karıştırmadan) Üzerine bir çay bardağı ceviz serpilir. Önceden ısınmış alt üst ayar 185° fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.

Tarif için masmavi3-mutfakta'ya teşekkürler.