Disable Copy And Past

10 Aralık 2019 Salı

İçli Köfte



Malzemeler :
İç harcı;
500 gr. kıyma
2 yemek kaşığı tere yağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 adet büyük boy soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
yarım çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 demet maydanoz
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

Köfte hamuru için;
2 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı un

Yapılışı :
Tereyağı ve sıvı yağ ocağa alınıp ısıtılır. İnce doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyılmış sarımsaklar eklenip hafif kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Domates ve biber salçası eklenip kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. İnce doğranmış maydanoz ve iri çekilmiş ceviz eklenip ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Köftelik bulgur ve irmik bir kaba alınır; tuz eklenir. Üzerine sıcak su dökülüp iyice karıştırılır. Üzeri kapatılıp 10-15 dakika dinlendirilir.
Dinlenen bulgur yoğurmak için bir tepsiye alınır, biber salçası eklenip üzerine 1 yumurta kırılır. Baharatlar ve un eklenip güzelce karıştırarak yoğrulur. (Yoğururken eller su ile ıslatılır.)
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. (Eller ıslatılacak) Yuvarlanan hamurun ortasına işaret parmağı batırılır, diğer elle alttan tutulup döndüre döndüre hamuru yırtmadan ince olacak şekilde açılır. Ortada oluşan boşluğa kıymalı iç malzeme yerleştirilir. Yine alttan tutup yavaş yavaş döndüre döndüre ağzı kapatılarak içli köfte şekli verilir. (En uçta kalan kalın fazlalık kısmı kopartılır.) Hazırlanan köfteler derin bir kızartma tenceresine kızartılır. (Yağ köftelerin üzerine çıkacak şekilde olmalı)
Dilerseniz köfteleri kızarttıktan sonra buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman ısıtarak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Tarifin kaynağı ve yapım aşamaları için buraya bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok: