Disable Copy And Past

5 Aralık 2019 Perşembe

Karamelli Elmalı Pasta (Kek)




Malzemeler:
Karamelli Harç için :
 3 tane Elma
75 gr Tereyağ
1 çay bardağı Şeker (çay bardağı 125 ml.)
1,5 çay bardağı Süt (çay bardağı 125 ml.)
1 tatlı kaşığı Dolusu Nişasta (tepeli)
1 paket Vanilya
1 çay kaşığı Tarçın
Kek Hamuru :
🔹125 gr Yumuşak Tereyağ
3 Yumurta
1 çay bardağı Şeker (çay bardağı 125 ml.)
1 çay bardağı Yoğurt (çay bardağı 125 ml.)
1 paket Vanilya
1 paket Kabartma tozu
4/4,5 çay bardağı Un (çay bardağı 125 ml.)
Yüzeyi için :
1 çay bardağı İri kırılmış Ceviz

Yapılışı :

Elmalar ince ince doğranır. Nişasta yarım çay bardağı sütün içinde eritilir. 50 veya 75 gr. Tereyağı bir tavada eritilir, bir çay bardağı şeker eklenip devamlı karıştırılarak karamelize edilir. (Kısık ateşte) Karamel rengini alınca doğranmış elmalar eklenip karıştırılır. Üzerine bir çay bardağı süt eklenir. Sertleşen karamel tekrar eriyinceye kadar karıştırılır. 2-3 dakika pişirilip nişasta eklenir. Bir taşım kaynatılır. (Elmaların bırakacağı su miktarı değişebileceği için nişasta kontrollü eklenir. Kıvamı koyu olursa biraz süt eklenebilir) Üzerine tarçın ve vanilya eklenip karıştırılır. Kenara alınıp soğumaya bırakılır.

Kelepçeli kek kalıbına yağlı kağıt serilir, kenarları tere yağı ile yağlanıp buzdolabına kaldırılır.
Oda ısısında yumuşamış tere yağı, 1 paket vanilya,1 çay bardağı şeker eklenip krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenip çırpmaya devam edilir. Bir çay bardağı yoğurt eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu ayrı bir kapta karıştırılır. Elenerek kek harcına eklenir, mikserle karıştırılır.(Sert kıvamlı bir hamur olacak) Yağlanmış kalıba dökülüp üzeri düzeltilir. Karamelli elmalar kek harcının üzerine gezdirilir. Kaşık hafice aşağıdan yukarıya doğru kıvrılarak karamel kek harcına deniz dalgası gibi karıştırılır. ( Çok karıştırmadan) Üzerine bir çay bardağı ceviz serpilir. Önceden ısınmış alt üst ayar 185° fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.

Tarif için masmavi3-mutfakta'ya teşekkürler.

Hiç yorum yok: