Malzemeler:
Karamelli Harç için :
3 tane Elma
75 gr Tereyağ
1 çay bardağı Şeker (çay bardağı 125 ml.)
1,5 çay bardağı Süt (çay bardağı 125 ml.)
1 tatlı kaşığı Dolusu
Nişasta (tepeli)
1 paket Vanilya
1 çay kaşığı Tarçın
Kek Hamuru :
🔹125 gr
Yumuşak Tereyağ
3 Yumurta
1 çay bardağı Şeker (çay bardağı 125 ml.)
1 çay bardağı Yoğurt (çay bardağı 125 ml.)
1 paket Vanilya
1 paket Kabartma tozu
4/4,5 çay bardağı Un (çay bardağı 125 ml.)
Yüzeyi için :
1 çay bardağı İri kırılmış
Ceviz
Yapılışı :
Elmalar ince ince
doğranır. Nişasta yarım çay bardağı sütün içinde eritilir. 50 veya 75 gr.
Tereyağı bir tavada eritilir, bir çay bardağı şeker eklenip devamlı
karıştırılarak karamelize edilir. (Kısık ateşte) Karamel rengini alınca
doğranmış elmalar eklenip karıştırılır. Üzerine bir çay bardağı süt eklenir.
Sertleşen karamel tekrar eriyinceye kadar karıştırılır. 2-3 dakika pişirilip
nişasta eklenir. Bir taşım kaynatılır. (Elmaların bırakacağı su miktarı
değişebileceği için nişasta kontrollü eklenir. Kıvamı koyu olursa biraz süt
eklenebilir) Üzerine tarçın ve vanilya eklenip karıştırılır. Kenara alınıp
soğumaya bırakılır.
Kelepçeli kek kalıbına
yağlı kağıt serilir, kenarları tere yağı ile yağlanıp buzdolabına kaldırılır.
Oda ısısında yumuşamış
tere yağı, 1 paket vanilya,1 çay bardağı şeker eklenip krema kıvamına gelinceye
kadar mikserle çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenip çırpmaya devam edilir.
Bir çay bardağı yoğurt eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu ayrı bir kapta
karıştırılır. Elenerek kek harcına eklenir, mikserle karıştırılır.(Sert kıvamlı
bir hamur olacak) Yağlanmış kalıba dökülüp üzeri düzeltilir. Karamelli elmalar
kek harcının üzerine gezdirilir. Kaşık hafice aşağıdan yukarıya doğru
kıvrılarak karamel kek harcına deniz dalgası gibi karıştırılır. ( Çok
karıştırmadan) Üzerine bir çay bardağı ceviz serpilir. Önceden ısınmış alt üst ayar 185° fırında
yaklaşık 50 dakika pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.
Tarif için masmavi3-mutfakta'ya teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder