Disable Copy And Past

13 Ocak 2020 Pazartesi

Haşhaşlı Katmer Çörek





Malzemeler:

 Hamuru İçin

2,5 su bardağı su

1 paket instant maya

1 yemek kaşığı tuz (silme)

 Aldığı kadar un

Arası İçin;

125 gr. tere yağı

 1 çay bardağı sıvı yağ

2 su bardağı haşhaş ezmesi

4-5 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi


Üzeri için ; yumurta sarısı

Yapılışı :


Odak sıcaklığındaki su yoğurma kabına alınır, içine maya eklenip karıştırılır. Bir miktar un ve tuz eklenip yoğurmaya başlanır. Yavaş yavaş un eklenip yoğurmaya devam edilir. Ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir. Tezgaha un serpilip hamur tezgaha alınır, un yardımıyla toparlanır. Dörde bölünüp un yardımıyla bezeler hazırlanır.
Bu arada haşhaş, sıvı yağ ve eritilmiş tereyağı karıştırılarak iç malzeme hazırlanır, haşhaş iyice ezilir. İçine ceviz eklenir.

Bezeler oklava yardımıyla açılır. (Çok ince olmasına gerek yok, açarken yapışmaması için un serpmeye devam ediyoruz.) Hamurun ortasına haşhaş konulup her tarafına sürülür. Kenarları ortaya doğru kapatılıp tekrar haşhaş sürülür. 


Diğer uçları da haşhaş sürülerek ortaya doğru katlanır ve kare şekline getirilir. 

Yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirilir. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanır. Aralarına haşhaş sürülerek 4 yufka üst üste yerleştirilir, en üsttekine sürülmez.

 Elle bastırılarak tepsi ölçüsünde açılır. (Eller yağlanacak)  Biraz büyüttükten sonra hamur alt üst edilip açmaya devam edilir. Tepsi mayası için bekletilip üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 190-200 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerine temiz bir örtü serpilip ilk sıcaklığının çıkması beklenir. İlk sıcaklığı çıkınca dilimlenip servis yapılır.

Afiyet olsun.
(Akşamdan hazırlanıp, buzdolabında saklanıp sabah pişirilebilir.)

Hiç yorum yok: