Disable Copy And Past

11 Ocak 2018 Perşembe

Mahlepli Tuzlu Kurabiye




Malzemeler

125 gram tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta(sarısı içine,beyazı dışına)
1 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı sirke (Ben ekledim)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un (3,5-4 bardak kadar)
Susam

Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki tereyağ, yoğurt, sıvı yağ, mahlep, tuz, kabartma tozu, toz şeker ve yumurta sarısı bir yoğurma kabına alınır. Aldığı kadar un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur.
Üzerine dikkatli şekilde un ilave edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp istenilen şekil verilir; önce yumurta akına sonra kavrulmuş susama batırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

8 Ocak 2018 Pazartesi

Ballı Rus Pastası (Medovik)


http://www.nurselinmutfagi.com'dan denediğim bir tarif. Tarifin kaynağında kaç beze yapılacağı belirtilmemiş, ben 10 beze yaptım, biraz kalın bir pasta oldu, 8 beze yapmak daha iyi olur, sanırım. Verilen ölçü ile yaptığım krema yetmedi; 2 ölçü pişirdim. Üzerine de çikolatalı ya da meyveli sos çok yakışır, evde malzeme yoktu, bu seferlik sade yedik:))
Malzemeler :
Hamuru İçin;

2 su bardağı toz şeker
4 adet yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı bal
2 çay kaşığı karbonat
7 su bardağı un

Muhallebisi İçin;

1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya

(Not: muhallebinin 2 ölçü yapılması tavsiye edilir.)

Yapılışı :
Yumurtalar büyük cam bir kaba kırılır (Borcam tencere) Toz şeker eklenip çırpılır. Oda sıcaklığındaki tere yağı da eklenip çırpmaya devam edilir. Ocağa su dolu bir tencere yerleştirilir. Su kaynamaya başlayınca çırpılan malzemenin olduğu kap suya değmeyecek şekilde su dolu tencerenin üzerine yerleştirilir. Bal ve karbonat da eklenir, sürekli karıştırılarak malzeme kabarıncaya, şeker eriyinceye kadar pişirilir. Ocaktan alınıp hemen un eklenir, çırpıcı ile karıştıra karıştıra yoğrulur. Biraz ılınınca tezgah üzerine alınıp yoğurabilirsiniz. Hamur soğuyunca 8 bezeye bölünür, servis tabağından biraz büyük açılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5 dakika pişirilir. Pişen parçanın üzerine bir servis tabağı kapatılıp yuvarlak şekilde kesilir, kenar parçaları bir kenara ayrılır. Bütün bezeler bu şekilde hazırlanıp pişirilir.
Muhallebisi için; süt bir tencereye alınır, üzerine un, yumurta ve şeker eklenip karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır, vanilya ve tere yağı eklenip çırpılır, soğumaya bırakılır.
Pişen hamur katları aralarına muhallebi sürülerek üst üste dizilir, kalan krema ile üzeri ve yanları kaplanır. Ayrılan kenar parçaları rondodan geçirilerek ufalanır, pastanın üzerine yanlarına serpilir. Bir gece buzdolabında dinlendirilip isteğe göre çikolata ya da meyveli sosla servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Ocak 2018 Cuma

Kuru Yemişli Buzluk Kurabiyesi


Tarif http://umutsepetim.com'dan; çok pratik ve harika bir kurabiye, deneyin, pişman olmazsınız:))

Malzemeler 

125 gr tere yağı

1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 çay bardağı toz şeker
Yarım su bardağı nişasta
3-3,5 su bardağı un
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
İçine;
İncir,kuru kayısı,kuru üzüm
1 çay bardağı toz şeker
 2 rendelenmiş elma
1 tatlı aşığı tarçın
1 kase iri dövülmüş ceviz

Yapılışı :
Elmalar rendelenip şekerle birlikte 2-3 dakika pişirilir. Doğranmış 4-5 kuru incir, kayısı (gün kurusu), bir miktar kuru üzüm eklenip pişirmeye devam edilir. Meyveler yumuşayınca ocaktan alınıp tarçın ve ceviz eklenir, soğumaya bırakılır.
Yumurta, tere yağı, toz şeker, sıvı yağ ve yoğurt geniş bir kapta karıştırılır, üzerine un, nişasta, kabartma tozu ve vanilya eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde açılır, ortasına iç malzeme yerleştirilip "D" şeklinde kapatılır, kenarlarına çatal ile bastırılıp şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir, Buzlukta dondurulur, iyice donmuş kurabiyeler buzdolabı poşetlerine doldurulup buzlukta saklanır. Pişirileceği zaman buzluktan istenilen sayıda çıkartılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir, 5-10 dakika bekletilip 180 derece fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince üzerine pudra şekeri elenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

4 Ocak 2018 Perşembe

Balkabaklı Kolay Pasta




Malzemeler :
Tabanı için;
200 gr. yulaflı bisküvi (2 paket kullandım.)
75 gr tere yağı (100 gr. kullandım)
1 çay bardağı çekilmiş ceviz (orjinal tarifte yok, ben ekledim)

Üzeri için;
400 gr. haşlanmış bal kabağı
2 adet yumurta
50 gr. bal
1 su bardağı krema (200 ml. kullandım)
2-3 adet karanfil (kullanmadım)
4 yemek kaşığı toz şeker
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
2 yemek kaşığı mısır nişastası (tepeleme)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1/2 tatlı kaşığı toz zencefil

Süslemek için ;
pudra şekeri

Yapılışı :
Bisküviler blenderden geçirilip tere yağı ve çekilmiş ceviz ile iyice karıştırılır, orta boy kelepçeli kek kalıbına bastırılarak yerleştirilir.
Haşlanmış balkabağı blenderden geçirilir, yumurta, bal ve krema eklenip çırpılır. Havanda dövülerek toz haline getirilmiş karanfil ve kalan diğer malzemeler eklenip karıştırılır. Bisküvi tabanının üzerine yayılıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Ilık veya soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : Sofra Dergisi Aralık sayısı

1 Aralık 2017 Cuma

Damat Pastası (Tart Kalıbında Kakaolu- Kremalı Kek)





Malzemeler :
2 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağında 1 parmak fazla toz şeker
2 yemek kaşığı tepeleme kakao
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Kreması için;
2,5 su bardağı süt
3,5 yemek kaşığı toz şeker
2,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1/2 su bardağı hindistan cevizi

Süslemek için;
hindistan cevizi, fıle fıstık, vb.

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınarak mikser ile 3-4 dakika çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Kakao, kabartma tozu, vanilya ve un birlikte elenerek karışıma eklenir. Mikserin düşük devrinde çırpılır. Hazırlanan kek hamuru margarin ile iyice yağlanmış tart kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirilir. Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Pişen kek fırından alınıp soğumaya bırakılır.
Bir tencereye 1 su bardağı süt, un ve şeker alınıp topak kalmayıncaya kadar karıştırılır. Sütün kalanı da ilave edilip koyu bir muhallebi kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Ocak kapatılıp tere yağı ve vanilya eklenip karıştırılır. Son olarak hindistan cevizi eklenip mikser ile çırpılır.
Ilık hale gelen kek servis tabağına kalıp ters çevrilerek çıkarılır. Üzerine ılık krema dökülüp düzgünce yayılır. Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir, üzerine bolca hindistan cevizi serpilip, süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://ye-mek.net


29 Kasım 2017 Çarşamba

Yelpaze Kurabiye


Tarifi bir yemek grubunda görüp denedim; tatlı kurabiye seven biri olarak şeker miktarı bana az geldi, tekrar yaptığımda şeker miktarını artırıp 1 çay bardağı kadar da sıvı yağ eklemeyi düşünüyorum.

Malzemeler :
150 gr tere yağı
2 adet yumurta
100 gr. pudra şekeri (1 çay bardağı)
yarım çay kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
yarım çay bardağı nişasta
aldığı kadar un

Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşı süt
1 çay kaşığı kakao

Yapılışı :
Yumurtalar geniş bir kaba kırılır, üzerine oda sıcaklığında tereyağı, pudra şekeri, nişasta ve kabartma tozu eklenip karıştırılır. Üzerine aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Merdane ile 1/2 (yarım) cm. kalınlığında açılır. Kenarları tırtıklı yuvarlak bir kurabiye kalıbı ile kesilir. Kesilen daire şeklindeki hamur ortadan ikiye bölünerek D şekline getirilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Yumurta sarısı, kakao ve süt karıştırılıp kurabiyelerin üzerine sürülür. Bıçak ile çizikler atılarak yelpaze şekli verilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar (15-20 dk) pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

10 Kasım 2017 Cuma

Mürdüm Erikli Kıtır Kaplamalı Kek






Malzemeler :
3 yumurta
150 gr tereyağı
1 su bardağı toz şeker (200 ml. ölçülü bardak)
2 su bardağı un (250 gr )
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
9-10 adet mürdüm eriği

Kıtır Kaplaması için ;
Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Yarım su bardağı un
30 gr margarin
25 gr esmer toz şeker (çeyrek bardak)
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:
Tereyağı ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır.  Yumurtalar teker teker eklenerek karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir ve mikserin düşük devrinde çırpılır. Hazırlanan kek hamuru yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba dökülerek düzgünce yayılır. Erikler ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkarılır.Kesilen tarafları içe bakacak şekilde hamurun üzerine dizilir, hafifçe bastırılır. 
Kıtır kaplama için gerekli malzemeler kum gibi olana kadar iki elle ovalanır, eriklerin üzerine erikler hafifçe görünecek şekilde yayılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar 45-50 dakika pişirilir. Pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir, kek batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. İyice soğuyunca kalıptan çıkarılır, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://damlacikolata.blogspot.com.tr

9 Kasım 2017 Perşembe

El Böreği



Ufuk Hanım'ın sayfasından denediğim bir tarif, orjinal tarifte peynirli yapılmıştı, ben yarısını kıymalı yaptım.
Malzemeler :
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı  yoğurt
yemek kaşığı  sirke
1 su bardağı ılık su
tuz
4-5 su bardağı un

İçine;
peynir ve maydanoz ya da;
200 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, Kıyma eklenip suyunu çekinceye kadar kavurmaya devam edilir. Tuz ve baharatla tatlandırılıp ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Hamur için verilen malzemeler karıştırılır, kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur biraz dinlendirilip mandalina büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Hazırlanan bezeler merdane ile daire şeklinde açılır. Arasına iç malzeme yerleştirilip yarım daire ( D ) şeklinde kapatılır. Kızgın yağda arkalı önlü kızartılıp servis yapılır.

Afiyet olsun.

7 Kasım 2017 Salı

Kıymalı Kol Böreği



Malzemeler :
4 su bardağı un
1 adet yumurta
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
½ limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su

Arasına;
125 gr. Eritilmiş tereyağı

İçine;
250 gr. Kıyma
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz, karabiber

Yapılışı :
Un geniş bir kaba alınıp ortası havız gibi açılır. Üzerine hamur için verilen malzemeler eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur, 30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
İnce kıyılmış soğan ve kıyma yapışmaz yüzeyli bir tavaya alınıp hiç suyu kalmayacak şekilde karıştırılarak kavrulur. Üzerine sıcak suda bekletilip süzülmüş kuş üzümleri, yenibahar, karabiber, tuz eklenip karıştırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.

Dinlenen hamur 10 bezeye bölünür. (Ben 12 beze yaptım) Her beze servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan bezelerden 5 tanesi aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste yerleştirilir. (En üste yağ sürülmez) Diğer 5 beze de aynı şekilde hazırlanıp streç filme sarılarak buzdolabına kaldırılır, 1 saat kadar buzdolabında bekletilir. Süre sonunda hazırlanan ilk 5’li grup tezgaha alınır, kenarları çekiştirilerek açılabildiği kadar ince açılır. Kıymalı harcın yarısı açılan hamurun bir kenarına yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Rulonun iki ucu iç kısma döndürülerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan hamur grubu da aynı şekilde hazırlanır. Üzerlerine kalan tereyağı sürülür, önceden ısıtılmış 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. İsteğe göre dilimlenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : Sofra Dergisi

Tahinli Kurabiye




Malzemeler :
1 su bardağı  (200 ml) sıvı yağ 
1 su bardağı  (200 ml) pudra şekeri 
2 Türk kahve fincanı tahin
1 paket vanilya 
Yarım su bardağı ceviz içi
3.5 bardak un (ustasının notu : 7  kaşık un 1 su bardağı ediyor toplam 19 yemek kaşığı tepeleme un kullanılabilir.)

Yapılışı :
Sıvı yağ, pudra şekeri, tahin, vanilya yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Un kontrollü şekilde eklenip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, (Dondurma kaşığı ile denemeler yaptım, hamur dondurma kaşığından rahat çıkacak kıvama gelinceye kadar un ekledim) iri kırılmış cevizler eklenip karıştırılır. Dondurma kaşığı ile şekil verilip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Kurabiyelerin altı kızarınca pişmiş demektir. Kurabiyeler tamamen soğuyunca servis tabağına alınır, sıcakken dağılabilir.!

Afiyet olsun.
Kaynak : http://arifetarifgerek.blogspot.com.tr