Malzemeler :
4 su bardağı un
1 adet yumurta
1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
½ limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
Arasına;
125 gr. Eritilmiş tereyağı
İçine;
250 gr. Kıyma
1 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz, karabiber
Yapılışı :
Un geniş bir kaba alınıp ortası havız gibi açılır. Üzerine
hamur için verilen malzemeler eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur
yoğrulur, 30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
İnce kıyılmış soğan ve kıyma yapışmaz yüzeyli bir tavaya
alınıp hiç suyu kalmayacak şekilde karıştırılarak kavrulur. Üzerine sıcak suda
bekletilip süzülmüş kuş üzümleri, yenibahar, karabiber, tuz eklenip
karıştırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Dinlenen hamur 10 bezeye bölünür. (Ben 12 beze yaptım) Her
beze servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan bezelerden 5 tanesi aralarına
eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste yerleştirilir. (En üste yağ sürülmez)
Diğer 5 beze de aynı şekilde hazırlanıp streç filme sarılarak buzdolabına
kaldırılır, 1 saat kadar buzdolabında bekletilir. Süre sonunda hazırlanan ilk 5’li
grup tezgaha alınır, kenarları çekiştirilerek açılabildiği kadar ince açılır.
Kıymalı harcın yarısı açılan hamurun bir kenarına yerleştirilip rulo şeklinde
sarılır. Rulonun iki ucu iç kısma döndürülerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye
dizilir. Kalan hamur grubu da aynı şekilde hazırlanır. Üzerlerine kalan
tereyağı sürülür, önceden ısıtılmış 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar
pişirilir. İsteğe göre dilimlenip servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Sofra Dergisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder