Tarifi Burçin'in denemeleri nden, uygulama benden.
Malzemeler :
200 gr. tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
3,5 su bardağı un
2/3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
2/3 su bardağı iri dövülmüş fındık
80 gr. rendelenmiş bitter çikolata
½ çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı su
1 paket vanilya
Kaplama ve Süsleme için :
250 gr bitter çikolata
file Fındık
toz Fıstık
hindistan cevizi rendesi
pudra Şekeri
Yapılışı :
Fırınlanmış ve kabukları ayıklanmış fındıkların bir kısmı robotta iri çekilmiş, bir kısmı da ince çekilmiş olarak hazırlanır.
Tereyağı mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Sırasıyla ve karıştırmaya devam ederek şeker, vanilya ve su ilave edilir. İnce çekilmiş fındık ve çikolata rendesini eklenerek tahta bir kaşık ile karıştırılır. Elenmiş un ve tuz azar azar ilave edilerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Bu aşamada çok az daha un ilavesi gerekebilir. İri dövülmüş fındıklar da ilave edilip yoğurma işlemi tamamlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılıp, yaklaşık 1,-1,5 cm. eninde, 7-8 cm uzunluğunda olacak şekilde elde yuvarlanarak yarım ay şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek, önceden ısıtılmış 160ºC fırında yaklaşık 35 dk. pişirilir.
Pişen kurabiyeler tel ızgara üzerinde soğurken kaplama için 250 gr bitter çikolata derin bir kapta benmari usulü eritilir. (Çikolatayı eritirken suyun çikolatanın olduğu kaba değmemesine özen gösteriyoruz. Aksi takdirde çikolata tekrar sertleşecektir. ) Soğuyan kurabiyelerin yarısı çikolataya batırılıp, tekrar pişirme kağıdı serili tepsiye dizilir. Çikolata soğumadan üzerine file fındık, toz fıstık veya hindistancevizi rendesi serpiştirilir. Çikolatasız kısımlarına pudra şekeri elenip oda sıcaklığında çikolata sertleşinceye kadar bekletilerek servis tabağına alınır.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder