Disable Copy And Past
8 Kasım 2019 Cuma
Fındıklı Tahinli Rulo Kurabiye
Malzemeler :
125 gr. margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un (2-2,5 su bardağı)
İçine ;
yarım su bardağı tahin
yarım su bardağı dövülmüş fındık
yarım su bardağı toz şeker
Üzerine;
yumurta sarısı, susam
Yapılışı :
Tahin, fındık ve şeker iyice karıştırılarak bir kenara alınır.
Hamur için verilen malzemeler bir kapta harmanlanarak aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparılıp yuvarlanarak kalın bir silindir yapılır. Merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır. Açılan hamurun üzerine tahinli karışım eşit şekilde yayılır. Dikdörtgenin uzun kenarın başlanarak rulo şeklinde sarılır, üzerine hafifçe bastırılıp yassı hale getirilir. Hazırlanan rulo 2 parmak genişliğinde kesilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Hamur ve iç malzeme bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp bolca susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
31 Mayıs 2019 Cuma
Tel Tel Tahinli Çörek
Malzemeler
2 çay bardağı ılık Süt
yarım çay bardağı Sıvı yağ
1 çay bardağı Şeker
bir fiske Tuz
1 paket Tozmaya (veya yarım paket Yas maya)
5,5 çay bardağı Un (kontrollü ekleyin)
2 çay bardağı ılık Süt
yarım çay bardağı Sıvı yağ
1 çay bardağı Şeker
bir fiske Tuz
1 paket Tozmaya (veya yarım paket Yas maya)
5,5 çay bardağı Un (kontrollü ekleyin)
Katları için :
100 gr tere yağı
3 yemek kaşığı Tahin
1 çay bardağı Şeker
Yapılışı :
Ilık süt yoğurma kabına alınır, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1
çay bardağı Şeker, bir fiske tuz, 1 paket toz maya eklenip karıştırılır, kontrollü
şekilde un eklenip orta yumuşaklıktan biraz daha sert bir hamur elde edilir.
Tezgaha alınıp biraz daha yoğrulur. Üzeri örtülüp ılık fırında mayalanmaya
bırakılır. 100 gr. Tereyağı ocakta ısıtılıp, hemen üzerin toz şeker eklenir,
üzerine tahin eklenir. İyice karıştırılır.(tahin yağlı ise, tere yağı miktarı
azaltılabilir.) Dinlenen hamur 8 eşit bezeye bölünür. 8 beze tek tek servis
tabağı büyüklüğüne açılır.(Açarken çok az un kullanılabilir) Aralarına
tereyağlı-tahin-şeker karışımından sürülür. Arasına isteğe göre ince çekilmiş
ceviz-fındık serpilebilir. Buzdolabına alınıp yarım saat dinlendirilir. Yağın
ve tahinin donmuş olması gerekli. Çok az un serpilmiş tezgaha alınıp açmaya
başlanır. Sürekli alt üst çevirerek tüm katlar eşit büyüklükte olacak şekilde
açılır. (50 cm olacak kadar açılır) Yufka hafif kare şekline getirilir. Kalan tahinli
harç yufkanın üzerine sürülür. Uçtan katlanarak rulo haline getirilir. 2 cm kesilerek tepsiye aralıklı olarak
dizilir. (kesilen bölüm yukarıya gelecek şekilde) Tepsi mayası için 30 dk
bekletilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirilir.
Ustasından not : Çöreklerinizi yapıp tepsi mayasını verdikten sonra çiğ olarak buzluğa atabilirsiniz, gerektiği zaman çıkarın buzu çözüldükten sonra Yumurta sarısı sürüp fırınlayın harika olur.
Veya piştikten ve soğuduktan sonrada buzluğa atabilirsiniz, tavsiyem buzu çözüldükten sonra 15 dakika fırınlayın ki hem buzluk kokusu gitmiş olur hemde çıtır çıtır servis edin.Arzu ederseniz Katlara ceviz veya fındık serpebilirsiniz.
Patatesli Rulo Poğaça
Malzemeler :
Hamuru için;
125 gr tere yağı veya margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı içine (akı dışına)
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı yoğurt
3 su bardağı kadar un
İçi için malzemeler;
4 orta boy haşlanmış patates
1 büyük soğan
2 tane kırmızı biber
Bir miktar sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Oda ısısında yumuşamış tere yağı yoğurma kabına alınır. Üzerine
yumurta sarısı, yoğurt, sıvı yağ, nişasta eklenip yoğrulur. Kabartma tozu ve kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzerine streç film sarıp 15 dakika bekletilir. Bu arada iç malzemesi hazırlanır.
Soğan ve kırmızı biber minik minik doğranır; sıvı yağda
çok az kavrulur. Haşlanmış patatesler rendelenip soğan ve biberin üzerine
eklenir, tekrar kavrulur. Daha sonra üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı
kaşığı tuz ilave edilip kenarda soğutulur. Tezgahın üzerine streç film serilir; hamur yarım cm kalınlığında merdaneyle dikdörtgen şeklinde açılır. Kavrulan patatesli harç açılan hamurun her yerine yayılır. Rulo yapılıp streç filme sarılır ve buzlukta 4 saat kadar bekletilir. Daha sonra 1 cm
kalınlığında kesilerek dilimlenir. Dış kısımları önce yumurta akına daha sonra susam ve
çörek otu karışımına bulanır. 180 dereceli fırında üzeri pembeleşinceye kadar
pişirilir.
Afiyet Şifa Olsun…
30 Mayıs 2019 Perşembe
Kekikli Kremalı Tavuk
Malzemeler : (2-3 kişilik)
600 gr tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
1 çay bardağı sıvı krema
tuz
Marine için :
1 tatlı kaşığı kekik
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 adet küçük soğan
Makarna için;
Yarım paket kalem makarna
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı sıvı krema
1 çay kaşığı (silme) zerdeçal
1 çay kaşığı kekik
karabiber, tuz
Yapılışı :
Kuşbaşı doğranmış tavuk eti, rendelenmiş soğan, kekik, pul biber bir kaba alınıp karıştırılır. Üzeri örtülerek buzdolabına kaldırılır ve 2 saat kadar bekletilir.
Makarna kaynayan tuzlu suya atılıp 10-12 dakika haşlanır. Üzerine soğuk su dökülür ve süzülür. Bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ alınıp ısıtılır, üzerine krema dökülür. Krema ısınmaya başlayınca zerdeçal, karabiber ve kekik eklenir. Süzülen makarna kremalı sosa eklenip karıştırılır.
Yapışmaz yüzeyli bir tava ocağa alınıp ısıtılır; marine edilen tavuklar birbirine değmeyecek şekilde tavaya yerleştirilir. Tavuklar alt üst edilerek mühürlenir. Mühürlenen tavuklar karıştırılarak 6-7 dakika daha pişirilir. Üzerine krema eklenip karıştırılır. Tuzu ayarlanıp kremayı çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına alınıp makarna ve yeşil salata ile servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : nefisyemektarifleri
Şekerpare
Malzemeler :
Şerbet için;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Bir kaç damla limon suyu
Hamur için;
150 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı pudra
şekeri
Yarım su bardağı irmik
2 yumurtanın beyazı (yumurta büyük boy ise 1 yumurta yeterli)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Üzeri için; 2 yumurtanın
sarısı(yumurta büyükse 1 yumurta sarısı), Yarım çay kaşığı pudra şekeri Yarım çay kaşığı kakao
Yapılışı :
Su ve toz şeker 1 tencereye alınıp 10 dakika kaynatılır, birkaç damla limon suyu eklenip 1-2 dakika daha ocakta tutulur. Sonra bir kenara alınıp soğumaya bırakılır.
Yoğurma kabına tere yağı, sıvı yağ, yumurta, pudra şekeri, irmik alınıp karıştırılır. Vanilya, kabartma tozu ve kontrollü şekilde un eklenip yoğrulur. (Ben 2,5 su bardağı un kullandım)
Hamurdan parçalar kopartılıp oval ya da yuvarlak şekilde
yuvarlanarak şekerpare şekli verilir. yumurta sarısı,yarım çay kaşığı
pudra şekeri, yarım çay kaşığı kakao karıştırılıp fırça ile şekerparenin üzerine
sürülür. Çatalla çizilerek şekil
verilir. Isıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak
tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir. 1 saat dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Paçikanın mutfağı
28 Mayıs 2019 Salı
Milföy Hamurundan Pide
Malzemeler :
3-4 adet ikili milföy (paketten çıkan dikdörtgen haliyle kullanılacak, karelere bölünmeyecek)
200 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet yeşil biber
1 adet domates
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı salça (domates-biber karışık)
İsteğe göre üzerine;
Kaşar rendesi
pide sayısı kadar yumurta (küçük boy)
Yapılışı :
Kabukları soyulup dörde bölünen domates-soğan, çekirdekleri çıkarılmış biber ve maydanoz robota alınıp çekilir. Kıyma, baharatla ve tuz eklenip iyice karışıncaya kadar robotta çekilir.
İkili milföy hamuru un yardımıyla enine boyuna açılıp biraz büyütülür. Ortasına kıymalı karışım konulup yayılır, kenarları katlanıp pide şekli verilir. Katlanan kenarlarına yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. İsteğe göre üzerine kaşar rendesi eklenir, yumurta kırılıp tekrar fırına verilerek 5 dakika daha pişirilir.
Dilerseniz milföyü karelerine bölüp minik pideler de yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
17 Mayıs 2019 Cuma
Kavurmalı Pide
İftar telaşıyla pideleri biraz kalın açtım ama lezzeti yerinde ve yumuşacık pidelerim oldu. Denemeniz ve beğenmeniz dileğiyle...
Malzemeler;
Pide hamuru için;
20 gr yaş maya
1 + ¾ su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
4,5 – 5 su bardağı un
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı tereyağı (piştikten sonra üzerine)
Pide hamuru için;
20 gr yaş maya
1 + ¾ su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
4,5 – 5 su bardağı un
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı tereyağı (piştikten sonra üzerine)
Kavurmalı harç için;
300 gr hazır kavurma ( kabaca doğranmış)
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
300 gr hazır kavurma ( kabaca doğranmış)
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Yapılışı :
Su, toz şeker ve maya bir kaba alınır, maya eriyinceye kadar karıştırılır. Ardından yoğurt ve ayçiçek yağı eklenip karıştırılır.
Un derin bir karıştırma kabına alınır, ortası havuz gibi açılır, mayalı karışım ilave edilerek önce bir çatal yardımıyla karıştırılır. Un ve mayalı karışım biraz karışınca tuz eklenip yoğrulur. Gerekirse biraz daha un eklenir. Hamurun üzeri örtülür ve ılık bir ortamda 45-60 dakika mayalanması için bekletilir.Hamur yeteri kadar mayalandığında, yuvarlak bir pide şeklinde açılır, içerisine kavurma ve kaşar peynirleri serpiştirilir. (Ben üzerine domates biber dilimleri de dizdim, kavurmanın ağırlığın alması için)
Su, toz şeker ve maya bir kaba alınır, maya eriyinceye kadar karıştırılır. Ardından yoğurt ve ayçiçek yağı eklenip karıştırılır.
Un derin bir karıştırma kabına alınır, ortası havuz gibi açılır, mayalı karışım ilave edilerek önce bir çatal yardımıyla karıştırılır. Un ve mayalı karışım biraz karışınca tuz eklenip yoğrulur. Gerekirse biraz daha un eklenir. Hamurun üzeri örtülür ve ılık bir ortamda 45-60 dakika mayalanması için bekletilir.Hamur yeteri kadar mayalandığında, yuvarlak bir pide şeklinde açılır, içerisine kavurma ve kaşar peynirleri serpiştirilir. (Ben üzerine domates biber dilimleri de dizdim, kavurmanın ağırlığın alması için)
Fırın tepsisi boş olarak 200 derecede önceden ısıtılmış fırına verilerek ısıtılır. Pideler ısıtılmış tepsiye yerleştirilip 20 – 25 dakika pişirilir.
Pideler fırından alındıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı tere yağı parça parça ilave edilir. Dilimlenerek servis yapılır.
Pideler fırından alındıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı tere yağı parça parça ilave edilir. Dilimlenerek servis yapılır.
Not:
Dilerseniz pidenizin üzerine yumurta da kırabilirsiniz.Ben pideleri 10 dakika pişirdikten sonra yumurta kırıp tekrar fırına koydum.
Tarif için Arda Türkmen'e teşekkürler.
16 Mayıs 2019 Perşembe
Çikolatalı Poğaça
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı toz şeker
1 paket kuru (instant) maya (11 gr.)
1 paket vanilya
1 yumurta beyazı (sarısı üzerine)
1 çay kaşığı kadar tuz
3-3.5 su bardağı kadar un
1 dolu yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
1 paket kuru (instant) maya (11 gr.)
1 paket vanilya
1 yumurta beyazı (sarısı üzerine)
1 çay kaşığı kadar tuz
3-3.5 su bardağı kadar un
1 dolu yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
İçi için; kahvaltılık sürülebilir çikolata (çokokrem, nutella, vb.)
Üzeri için; 1 yumurta sarısı ve 1
tatlı kaşığı süt karışımı.
Yapılışı :
Ilık süt yoğurma kabına alınır, şeker ve instant maya eklenip karıştırılır. Üzerine yumurta akı, vanilya, tuz ve un eklenip yoğrulur. Yoğrulan hamura tereyağı eklenip tere yağını hamura iyice yedirinceye kadar (5 dakika) yoğrulur. Üzeri örtülerek yaklaşık 45 dakika kadar ılık bir ortamda mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamur tekrar yoğrularak havası alınır, istenilen büyüklükte bezelere bölünür. (Ben 8 adet beze yaptım, orjinal tarifte 3 beze yapılmıştı.) Hazırlanan bezeler merdane ile biraz açılır, ortasına istenilen miktarda sürülebilir çikolata yerleştirilir. (1 tatlı kaşığı kullandım) Hamurun kenarları ortaya doğru toplanıp kapatılır. Elde hafif yuvarlanıp poğaça şekli verilir, kapatılan yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 30 dakika tepside mayalanması iin bekletilir. Üzerine fırça ile yumurta sarısı süt karışımı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun.
Tarif için paçika'nın mutfağı'na teşekkürler.
14 Mayıs 2019 Salı
Yuvarlak Peynirli Katmer Poğaça
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım paket instant maya
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı
1 tatlı kaşığı tuz
2.5 su bardağı un
Hamur aralarına sürmek icin;
150 gr tere yağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
İç malzeme
Ufalanmış beyaz peynir
Üzeri için
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurdun sulu kısmı
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Çörekotu, Susam
Yapılışı :
Ilık süt, toz şeker ve instant maya derin bir kabın içinde maya eriyene kadar
karıştırılır. Üzerine sıvı yağ, tuz ve yumurta akı ilave edilip tekrar
karıştırılır. Azar azar un ilavesiyle yumuşak hamur yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılıp hamur iki katına çıkana kadar ılık bir ortamda yaklaşık 45-60 dakika
mayalanması için bekletilir.
Mayalan hamur tezgaha alınıp tekrar yoğrulur, 9 eşit parçaya bölünür. (Hamur
sayısını 7 veya 8 de yapabilirsiniz ) Bölünen hamurlar yuvarlanarak beze
haline getirilir, üzerleri streç filmle örtülür. Hazırlanan bezeler kolay açılmaları için
5-10 dakika dinlendirilir.
Tere yağı eritilir, üzerine sıvı yağ ilave edilip
karıştırılır. Bir beze alınıp ara ara un serperek açılabildiği kadar ince açılır, üzerine eritilmiş yağ gezdirilip fırça ile her yeri yağlanır. İkinci beze alınıp bir miktar unla açılır, ilk yağlanmış hamurun üzerine yerleştirilir. Kalan diğer bezelerde de aynı şekilde hazırlanıp 9 kat olacak şekilde üst üste dizilir. En üstteki hamura yağ sürülmez. Üst üste yerleştirilen yufkalar bir uçtan başlanarak rulo şeklinde sarılır, 3 parmak genişliğinde 10 eşit parça olacak şekilde kesilir.
Kesilen her parçanın kesilen kısımları alt ve üst olacak şekilde ters çevrilir. Orta kısmı iki işaret parmağı ile kenarlara doğru genişletilir. Bu kısma iç malzeme koymak için yuvarlak bir yer hazırlanır. Açılan kısmına bir miktar ufalanmış peynir yerleştirilip kenar kısımlarını ortaya ortaya doğru çekerek parmak uçlarıyla sıkıştırarak kapatılır. Katmer hamurunu kapatılan kısım altta kalacak şekilde ele alınıp kenarlara doğru hafifçe çekerek bir miktar büyütülür. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
Tepsiye yerleştirilen katmerler yaklaşık 25-30 dakika buzdolabında bekletilir. (Bu işlemi katmerlerin yağının donması ve yağın hamurlara işlemesi için yapıyoruz ) Yumurta sarısı, sıvı yağ ve yoğurt suyu çırpılır, buzdolabından çıkarılan katmerlerin üzerine sürülür. Çörek otu, susam serpilir. 200 derece önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir. Üzerleri hafif kızarınca fırının ısısı 175 dereceye düşürülüp pişirmeye devam edilir. İlk sıcaklığı çıkınca servis yapılır.
Afiyet olsun.
Tarif için instagram.reyhanatac' a Teşekkürler
7 Mayıs 2019 Salı
Kadayıflı Revani
Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
200 gr kavrulmuş kadayıf
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Şerbeti için;
4,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
2-3 damla limon suyu
Yapılış :
Toz şeker ve su 10 dakika kaynatılır. Limon suyu eklenip ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Fırın kabının tabanı tereyağı ile yağlanır, üzerine kavrulmuş kadayıfın yarısı her tarafına gelecek şekilde serpilir.
Yumurtalar çukur bir kaba kırılıp toz şekerle birlikte iyice çırpılır. Sıvı yağ ve yoğurt eklenip çırpmaya devam edilir. Sonra irmik, un, kabartma tozu ve vanilya ilave edilip iyice karıştırılır, yağlanmış ve kadayıf serpilmiş tepsiye dökülür. Hamurun üzerine iri çekilmiş ceviz serpilir, kaşığın tersi ile hafifçe bastırılır, kalan kadayıf her tarafına gelecek şekilde serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra soğuk şerbet tatlının üzerine dökülür. Dilimlenerek şerbeti iyice çekmesi sağlanır.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)