Disable Copy And Past

31 Mayıs 2019 Cuma

Tel Tel Tahinli Çörek






Malzemeler
2 çay bardağı ılık Süt
yarım çay bardağı Sıvı yağ
1 çay bardağı Şeker
bir fiske Tuz
1 paket Tozmaya (veya yarım paket Yas maya)
5,5 çay bardağı Un (kontrollü ekleyin)

Katları için :
100 gr tere yağı
3 yemek kaşığı Tahin
1 çay bardağı Şeker
Yapılışı :
Ilık süt yoğurma kabına alınır, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı Şeker, bir fiske tuz, 1 paket toz maya eklenip karıştırılır, kontrollü şekilde un eklenip orta yumuşaklıktan biraz daha sert bir hamur elde edilir. Tezgaha alınıp biraz daha yoğrulur. Üzeri örtülüp ılık fırında mayalanmaya bırakılır. 100 gr. Tereyağı ocakta ısıtılıp, hemen üzerin toz şeker eklenir, üzerine tahin eklenir. İyice karıştırılır.(tahin yağlı ise, tere yağı miktarı azaltılabilir.) Dinlenen hamur 8 eşit bezeye bölünür. 8 beze tek tek servis tabağı büyüklüğüne açılır.(Açarken çok az un kullanılabilir) Aralarına tereyağlı-tahin-şeker karışımından sürülür. Arasına isteğe göre ince çekilmiş ceviz-fındık serpilebilir. Buzdolabına alınıp yarım saat dinlendirilir. Yağın ve tahinin donmuş olması gerekli. Çok az un serpilmiş tezgaha alınıp açmaya başlanır. Sürekli alt üst çevirerek tüm katlar eşit büyüklükte olacak şekilde açılır. (50 cm olacak kadar açılır) Yufka hafif kare şekline getirilir. Kalan tahinli harç yufkanın üzerine sürülür. Uçtan katlanarak rulo haline getirilir.  2 cm kesilerek tepsiye aralıklı olarak dizilir. (kesilen bölüm yukarıya gelecek şekilde) Tepsi mayası için 30 dk bekletilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirilir.



Tarifi için  @masmavi3_mutfakta  ‘ya teşekkürler

Ustasından not : Çöreklerinizi yapıp tepsi mayasını verdikten sonra çiğ olarak buzluğa atabilirsiniz, gerektiği zaman çıkarın buzu çözüldükten sonra Yumurta sarısı sürüp fırınlayın harika olur.
Veya piştikten ve soğuduktan sonrada buzluğa atabilirsiniz, tavsiyem buzu çözüldükten sonra 15 dakika fırınlayın ki hem buzluk kokusu gitmiş olur hemde çıtır çıtır servis edin.
Arzu ederseniz Katlara ceviz veya fındık serpebilirsiniz.

Hiç yorum yok: