Disable Copy And Past

14 Mayıs 2019 Salı

Yuvarlak Peynirli Katmer Poğaça



Malzemeler :

1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım paket instant maya
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı
1 tatlı kaşığı tuz
2.5 su bardağı un


Hamur aralarına sürmek icin;
150 gr tere yağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ

İç malzeme
Ufalanmış beyaz peynir

Üzeri için
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurdun sulu kısmı
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Çörekotu, Susam



Yapılışı :
Ilık süt, toz şeker ve instant maya derin bir kabın içinde maya eriyene kadar karıştırılır. Üzerine sıvı yağ, tuz ve yumurta akı ilave edilip tekrar karıştırılır. Azar azar un ilavesiyle yumuşak hamur yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılıp hamur iki katına çıkana kadar ılık bir ortamda yaklaşık 45-60 dakika mayalanması için bekletilir. 
Mayalan hamur tezgaha alınıp tekrar yoğrulur, 9 eşit parçaya bölünür. (Hamur sayısını 7 veya 8 de yapabilirsiniz ) Bölünen hamurlar yuvarlanarak beze haline getirilir, üzerleri streç filmle örtülür. Hazırlanan bezeler kolay açılmaları için 5-10 dakika dinlendirilir.
Tere yağı eritilir, üzerine sıvı yağ ilave edilip karıştırılır. Bir beze alınıp ara ara un serperek açılabildiği kadar ince açılır, üzerine eritilmiş yağ gezdirilip fırça ile her yeri yağlanır. İkinci beze alınıp bir miktar unla açılır, ilk yağlanmış hamurun üzerine yerleştirilir. Kalan diğer bezelerde de aynı şekilde hazırlanıp 9 kat olacak şekilde üst üste dizilir. En üstteki hamura yağ sürülmez. Üst üste yerleştirilen yufkalar bir uçtan başlanarak rulo şeklinde sarılır, 3 parmak genişliğinde 10 eşit parça olacak şekilde kesilir.





Kesilen her parçanın kesilen kısımları alt ve üst olacak şekilde ters çevrilir. Orta kısmı iki işaret parmağı ile kenarlara doğru genişletilir. Bu kısma iç malzeme koymak için yuvarlak bir yer hazırlanır. Açılan kısmına bir miktar ufalanmış peynir yerleştirilip kenar kısımlarını ortaya ortaya doğru çekerek parmak uçlarıyla sıkıştırarak kapatılır. Katmer hamurunu kapatılan kısım altta kalacak şekilde ele alınıp kenarlara doğru hafifçe çekerek bir miktar büyütülür. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.



Tepsiye yerleştirilen katmerler yaklaşık 25-30 dakika buzdolabında bekletilir. (Bu işlemi katmerlerin yağının donması ve yağın hamurlara işlemesi için yapıyoruz ) Yumurta sarısı, sıvı yağ ve yoğurt suyu çırpılır, buzdolabından çıkarılan katmerlerin üzerine sürülür. Çörek otu, susam serpilir. 200 derece önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir. Üzerleri hafif kızarınca fırının ısısı 175 dereceye düşürülüp pişirmeye devam edilir. İlk sıcaklığı çıkınca servis yapılır.

Afiyet olsun.

Tarif için instagram.reyhanatac' a Teşekkürler

Hiç yorum yok: