Disable Copy And Past

31 Aralık 2019 Salı

Tepside Ispanaklı Köstebek Pasta



Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
8-9 ıspanak yaprağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2.5 su bardağı un
Kreması için;
1 litre süt
5 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tere yağı
1 poşet kremşanti

Arasına ;
2-3 adet muz
Yapılışı :
Çiğ ıspanak yaprakları biraz süt eklenip rondoda püre haline gelinceye kadar çırpılır, bir su bardağına alınıp üzeri sütle doldurularak bir su bardağı olacak şekilde ayarlanır. Yumurtalar çırpma kabına kırılır; toz şeker eklenip şeker eriyinceye kadar çırpılır. Üzerine ıspanak püresi ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Kabartma tozu, vanilya ve un birlikte elenerek karışıma eklenir, mikserle çırpılır. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen borcam tepsiye dökülür, üzeri kaşıkla düzeltilir. Tepsi 1-2 defa yere vurularak kabarcıkların patlaması sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Kürdan testi yapılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkarsa pişmiş demektir.
Un, şeker, süt ve vanilya bir tencereye alınır, sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Tereyağı eklenip eriyinceye kadar karıştırılır, soğumaya bırakılır. Soğuyan muhallebiye 1 poşet kremşanti eklenip mikserle 5 dakika kadar çırpılır.
Soğuyan kek yağlı kağıt ile birlikte tepsiden çıkarılır. Üstünden keskin bir bıçak yardımıyla ince bir dilim kesilip bir kenara ayrılır. Kekin altındaki yağlı kağıt sıyrılıp kek tekrar tepsiye geri yerleştirilir. Hazırlanan kremanın yarısı kekin üzerine yayılır, üzerine muz dilimleri dizilir, kalan krema ile üzeri kapatılır. Ayrılan kek parçaları rondoda çeklilir, pastanın üzerine bolca serpiştirilir. Buzdolabında dinlendirilip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

25 Aralık 2019 Çarşamba

Balayı Kurabiyesi




Ben iki ölçü yaptım, kalabalık misafire yapacaksanız 1 ölçü yetmeyebilir.


Malzemeler :
1 su bardağı kabuksuz fındık
Yarım su bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un

Yapılışı :
Fındık rondoda sıvı hale gelinceye kadar çekilir,  bir kaseye alınır. Üzerine sıvı yağ ve pudra şekeri eklenip homojen bir karışım elde edene kadar karıştırılır. Kontrollü şekilde un eklenip ele  yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur, gerekirse 1 yemek kaşığı un daha ilave edilebilir. Dondurma kaşığı ile şekil verilip tepsiye dizilir. (Elde de şekil verilebilir, dondurma kaşığı küçük olacak) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10 dakika pişirilir. Fırın kapatıldıktan sonra kapağı açılmadan 3-4 dakika daha fırında tutulur. (Ben büyük dondurma kaşığı kullandığım için 20 dakikaya yakın pişirdim.)  İyice soğuyunca servis yapılır. (Sıcakken tepsiden almaya kalkmayın dağılıyor!)

Afiyet olsun.

10 Aralık 2019 Salı

İçli Köfte



Malzemeler :
İç harcı;
500 gr. kıyma
2 yemek kaşığı tere yağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 adet büyük boy soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
yarım çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 demet maydanoz
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

Köfte hamuru için;
2 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı irmik
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı un

Yapılışı :
Tereyağı ve sıvı yağ ocağa alınıp ısıtılır. İnce doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyılmış sarımsaklar eklenip hafif kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Domates ve biber salçası eklenip kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. İnce doğranmış maydanoz ve iri çekilmiş ceviz eklenip ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Köftelik bulgur ve irmik bir kaba alınır; tuz eklenir. Üzerine sıcak su dökülüp iyice karıştırılır. Üzeri kapatılıp 10-15 dakika dinlendirilir.
Dinlenen bulgur yoğurmak için bir tepsiye alınır, biber salçası eklenip üzerine 1 yumurta kırılır. Baharatlar ve un eklenip güzelce karıştırarak yoğrulur. (Yoğururken eller su ile ıslatılır.)
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. (Eller ıslatılacak) Yuvarlanan hamurun ortasına işaret parmağı batırılır, diğer elle alttan tutulup döndüre döndüre hamuru yırtmadan ince olacak şekilde açılır. Ortada oluşan boşluğa kıymalı iç malzeme yerleştirilir. Yine alttan tutup yavaş yavaş döndüre döndüre ağzı kapatılarak içli köfte şekli verilir. (En uçta kalan kalın fazlalık kısmı kopartılır.) Hazırlanan köfteler derin bir kızartma tenceresine kızartılır. (Yağ köftelerin üzerine çıkacak şekilde olmalı)
Dilerseniz köfteleri kızarttıktan sonra buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman ısıtarak tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Tarifin kaynağı ve yapım aşamaları için buraya bakabilirsiniz.

5 Aralık 2019 Perşembe

Karamelli Elmalı Pasta (Kek)




Malzemeler:
Karamelli Harç için :
 3 tane Elma
75 gr Tereyağ
1 çay bardağı Şeker (çay bardağı 125 ml.)
1,5 çay bardağı Süt (çay bardağı 125 ml.)
1 tatlı kaşığı Dolusu Nişasta (tepeli)
1 paket Vanilya
1 çay kaşığı Tarçın
Kek Hamuru :
🔹125 gr Yumuşak Tereyağ
3 Yumurta
1 çay bardağı Şeker (çay bardağı 125 ml.)
1 çay bardağı Yoğurt (çay bardağı 125 ml.)
1 paket Vanilya
1 paket Kabartma tozu
4/4,5 çay bardağı Un (çay bardağı 125 ml.)
Yüzeyi için :
1 çay bardağı İri kırılmış Ceviz

Yapılışı :

Elmalar ince ince doğranır. Nişasta yarım çay bardağı sütün içinde eritilir. 50 veya 75 gr. Tereyağı bir tavada eritilir, bir çay bardağı şeker eklenip devamlı karıştırılarak karamelize edilir. (Kısık ateşte) Karamel rengini alınca doğranmış elmalar eklenip karıştırılır. Üzerine bir çay bardağı süt eklenir. Sertleşen karamel tekrar eriyinceye kadar karıştırılır. 2-3 dakika pişirilip nişasta eklenir. Bir taşım kaynatılır. (Elmaların bırakacağı su miktarı değişebileceği için nişasta kontrollü eklenir. Kıvamı koyu olursa biraz süt eklenebilir) Üzerine tarçın ve vanilya eklenip karıştırılır. Kenara alınıp soğumaya bırakılır.

Kelepçeli kek kalıbına yağlı kağıt serilir, kenarları tere yağı ile yağlanıp buzdolabına kaldırılır.
Oda ısısında yumuşamış tere yağı, 1 paket vanilya,1 çay bardağı şeker eklenip krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenip çırpmaya devam edilir. Bir çay bardağı yoğurt eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu ayrı bir kapta karıştırılır. Elenerek kek harcına eklenir, mikserle karıştırılır.(Sert kıvamlı bir hamur olacak) Yağlanmış kalıba dökülüp üzeri düzeltilir. Karamelli elmalar kek harcının üzerine gezdirilir. Kaşık hafice aşağıdan yukarıya doğru kıvrılarak karamel kek harcına deniz dalgası gibi karıştırılır. ( Çok karıştırmadan) Üzerine bir çay bardağı ceviz serpilir. Önceden ısınmış alt üst ayar 185° fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.

Tarif için masmavi3-mutfakta'ya teşekkürler.

8 Kasım 2019 Cuma

Fındıklı Tahinli Rulo Kurabiye



Malzemeler :
125 gr. margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un (2-2,5 su bardağı)

İçine ;
yarım su bardağı tahin
yarım su bardağı dövülmüş fındık
yarım su bardağı toz şeker

Üzerine;
 yumurta sarısı, susam

Yapılışı :
Tahin, fındık ve şeker iyice karıştırılarak bir kenara alınır.
Hamur için verilen malzemeler bir kapta harmanlanarak aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparılıp yuvarlanarak kalın bir silindir yapılır. Merdane ile dikdörtgen şeklinde açılır. Açılan hamurun üzerine tahinli karışım eşit şekilde yayılır. Dikdörtgenin uzun kenarın başlanarak rulo şeklinde sarılır, üzerine hafifçe bastırılıp yassı hale getirilir. Hazırlanan rulo 2 parmak genişliğinde kesilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Hamur ve iç malzeme bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp bolca susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

31 Mayıs 2019 Cuma

Tel Tel Tahinli Çörek






Malzemeler
2 çay bardağı ılık Süt
yarım çay bardağı Sıvı yağ
1 çay bardağı Şeker
bir fiske Tuz
1 paket Tozmaya (veya yarım paket Yas maya)
5,5 çay bardağı Un (kontrollü ekleyin)

Katları için :
100 gr tere yağı
3 yemek kaşığı Tahin
1 çay bardağı Şeker
Yapılışı :
Ilık süt yoğurma kabına alınır, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı Şeker, bir fiske tuz, 1 paket toz maya eklenip karıştırılır, kontrollü şekilde un eklenip orta yumuşaklıktan biraz daha sert bir hamur elde edilir. Tezgaha alınıp biraz daha yoğrulur. Üzeri örtülüp ılık fırında mayalanmaya bırakılır. 100 gr. Tereyağı ocakta ısıtılıp, hemen üzerin toz şeker eklenir, üzerine tahin eklenir. İyice karıştırılır.(tahin yağlı ise, tere yağı miktarı azaltılabilir.) Dinlenen hamur 8 eşit bezeye bölünür. 8 beze tek tek servis tabağı büyüklüğüne açılır.(Açarken çok az un kullanılabilir) Aralarına tereyağlı-tahin-şeker karışımından sürülür. Arasına isteğe göre ince çekilmiş ceviz-fındık serpilebilir. Buzdolabına alınıp yarım saat dinlendirilir. Yağın ve tahinin donmuş olması gerekli. Çok az un serpilmiş tezgaha alınıp açmaya başlanır. Sürekli alt üst çevirerek tüm katlar eşit büyüklükte olacak şekilde açılır. (50 cm olacak kadar açılır) Yufka hafif kare şekline getirilir. Kalan tahinli harç yufkanın üzerine sürülür. Uçtan katlanarak rulo haline getirilir.  2 cm kesilerek tepsiye aralıklı olarak dizilir. (kesilen bölüm yukarıya gelecek şekilde) Tepsi mayası için 30 dk bekletilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirilir.



Tarifi için  @masmavi3_mutfakta  ‘ya teşekkürler

Ustasından not : Çöreklerinizi yapıp tepsi mayasını verdikten sonra çiğ olarak buzluğa atabilirsiniz, gerektiği zaman çıkarın buzu çözüldükten sonra Yumurta sarısı sürüp fırınlayın harika olur.
Veya piştikten ve soğuduktan sonrada buzluğa atabilirsiniz, tavsiyem buzu çözüldükten sonra 15 dakika fırınlayın ki hem buzluk kokusu gitmiş olur hemde çıtır çıtır servis edin.
Arzu ederseniz Katlara ceviz veya fındık serpebilirsiniz.

Patatesli Rulo Poğaça





Malzemeler :
Hamuru için;
125 gr tere yağı veya margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı içine (akı dışına)
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı yoğurt
3 su bardağı kadar un

İçi için malzemeler;
4 orta boy haşlanmış patates
1 büyük soğan
2 tane kırmızı biber
Bir miktar sıvı yağ
Tuz
Karabiber

 YAPILIŞI
 Oda ısısında yumuşamış tere yağı yoğurma kabına alınır. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt, sıvı yağ, nişasta eklenip yoğrulur. Kabartma tozu ve kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzerine streç film sarıp 15 dakika bekletilir. Bu arada iç malzemesi hazırlanır. 
Soğan ve kırmızı biber minik minik doğranır;  sıvı yağda çok az kavrulur. Haşlanmış patatesler rendelenip soğan ve biberin üzerine eklenir, tekrar kavrulur. Daha sonra üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilip kenarda soğutulur. Tezgahın üzerine streç film serilir; hamur yarım cm kalınlığında merdaneyle dikdörtgen şeklinde açılır. Kavrulan patatesli harç açılan hamurun her yerine yayılır. Rulo yapılıp streç filme sarılır ve buzlukta 4 saat kadar bekletilir. Daha sonra 1 cm kalınlığında kesilerek dilimlenir. Dış kısımları önce yumurta akına daha sonra susam ve çörek otu karışımına bulanır. 180 dereceli fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.

 Afiyet Şifa Olsun…

Tarifi için @kupecicegii ne teşekkürler.


30 Mayıs 2019 Perşembe

Kekikli Kremalı Tavuk




Malzemeler : (2-3 kişilik)
600 gr tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
1 çay bardağı sıvı krema
tuz

Marine için :
1 tatlı kaşığı kekik
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pul biber
1 adet küçük soğan

Makarna için;
Yarım paket kalem makarna
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı sıvı krema
1 çay kaşığı (silme) zerdeçal
1 çay kaşığı kekik
karabiber, tuz
Yapılışı :
Kuşbaşı doğranmış tavuk eti, rendelenmiş soğan, kekik, pul biber bir kaba alınıp karıştırılır. Üzeri örtülerek buzdolabına kaldırılır ve 2 saat kadar bekletilir.
Makarna kaynayan tuzlu suya atılıp 10-12 dakika haşlanır. Üzerine soğuk su dökülür ve süzülür. Bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ alınıp ısıtılır, üzerine krema dökülür. Krema ısınmaya başlayınca zerdeçal, karabiber ve kekik eklenir. Süzülen makarna kremalı sosa eklenip karıştırılır.
Yapışmaz yüzeyli bir tava ocağa alınıp ısıtılır; marine edilen tavuklar birbirine değmeyecek şekilde tavaya yerleştirilir. Tavuklar alt üst edilerek mühürlenir. Mühürlenen tavuklar karıştırılarak 6-7 dakika daha pişirilir. Üzerine krema eklenip karıştırılır. Tuzu ayarlanıp kremayı çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına alınıp makarna ve yeşil salata ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

Şekerpare



Malzemeler :
Şerbet için;
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Bir kaç damla limon suyu

Hamur için;
150 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı irmik
2 yumurtanın beyazı (yumurta büyük boy ise 1 yumurta yeterli)
paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un

Üzeri için; 2 yumurtanın sarısı(yumurta büyükse 1 yumurta sarısı), Yarım çay kaşığı pudra şekeri Yarım çay kaşığı kakao

Yapılışı :
Su ve toz şeker 1 tencereye alınıp 10 dakika kaynatılır, birkaç damla limon suyu eklenip 1-2 dakika daha ocakta tutulur. Sonra bir kenara alınıp soğumaya bırakılır.
Yoğurma kabına tere yağı, sıvı yağ, yumurta, pudra şekeri, irmik alınıp karıştırılır. Vanilya, kabartma tozu ve kontrollü şekilde un eklenip yoğrulur. (Ben 2,5 su bardağı un kullandım)
Hamurdan parçalar kopartılıp oval ya da yuvarlak şekilde yuvarlanarak şekerpare şekli verilir. yumurta sarısı,yarım çay kaşığı pudra şekeri, yarım çay kaşığı kakao karıştırılıp fırça ile şekerparenin üzerine sürülür. Çatalla  çizilerek şekil verilir. Isıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir. 1 saat dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.


28 Mayıs 2019 Salı

Milföy Hamurundan Pide





Malzemeler :
3-4 adet ikili milföy (paketten çıkan dikdörtgen haliyle kullanılacak, karelere bölünmeyecek)
200 gr kıyma
1 adet soğan
1 adet yeşil biber 
1 adet domates
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı salça (domates-biber karışık)

İsteğe göre üzerine;
Kaşar rendesi
pide sayısı kadar yumurta (küçük boy)

Yapılışı :
Kabukları soyulup dörde bölünen domates-soğan, çekirdekleri çıkarılmış biber ve maydanoz robota alınıp çekilir. Kıyma, baharatla ve tuz eklenip iyice karışıncaya kadar robotta çekilir.
İkili milföy hamuru un yardımıyla enine boyuna açılıp biraz büyütülür. Ortasına kıymalı karışım konulup yayılır, kenarları katlanıp pide şekli verilir. Katlanan kenarlarına yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. İsteğe göre üzerine kaşar rendesi eklenir, yumurta kırılıp tekrar fırına verilerek 5 dakika daha pişirilir.

Dilerseniz milföyü karelerine bölüp minik pideler de yapabilirsiniz.
Afiyet olsun