Disable Copy And Past

2 Haziran 2016 Perşembe

Hindistan Cevizli Kurabiye



Malzemeler :

    3 su bardağı Hindistan cevizi
    1 su bardağı şeker
    2 yemek kaşığı un
    Yarım çay kaşığı kabartma tozu
    1 adet yumurta
    1/3 su bardağı süt
    Yarım çay kaşığı vanilya
    1 su bardağı parça bitter çikolata
     2 çay kaşığı zeytinyağı (Kullanmadım.)

Yapılışı :
Un, kabartma tozu ve vanilyayı bir karıştırma kabına elenir. Süt, şeker ve yumurta derin bir karıştırma kabına alınarak çırpılır. Unlu karışım üzerine eklenerek bir spatula yardımıyla karıştırılır. Hindistan cevizini eklenerek karıştırmaya devam edilir. Hazırlanan karışımdan istenilen büyüklükte parçalar kopartılıp şekil verilir ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15-20 dakika pişirilir. çikolata benmari usulü eritilir. Pişen kurabiyelerin bir ucu çikolataya batırılıp isteğe göre dövülmüş ceviz, fıstık, vb. bulanır.. çikolata donduktan sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : Lezzet Dergisi

27 Mayıs 2016 Cuma

Simit Poğaça ve Kahvaltı sofrası




Malzemeler :
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı su
1/2 su bardağı sıvı yağ
125 gr. eritilip soğutulmuş tereyağı
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya (11 gr.)
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme)
aldığı kadar un

Üzerine;
2 yemek kaşığı pekmez
3-4 yemek kaşığı pekmez
yeterince susam

İçine; beyaz peynir-kaşar ya da sucuk-kaşar

Yapılışı :
Yoğurma kabına eritilip soğutulmuş tereyağı, ılık süt, ılık su, maya, şeker, yumurta, tuz ve mahlep alınıp karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele hafif yapışan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Yaklaşık 20 dakika mayalanması için bekletilir. Pekmez ve bir kapta iyice karıştırılır.Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içinde açılır, ortasına beyaz peynir ve kaşar peyniri karışımı (isteğe göre sucuk-kaşar) yerleştirilip kapatılır. Bütün hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra poğaçalar önce pekmez-su karışımına batırılır, sonra her tarafı susama bulanıp hamurun birleştirme yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Sucuklu olanların üzerine keskin bir bıçak ile verev şekilde 2-3 çizik yapılır, peynirli olanların ortası karnıyarık şeklinde kesilip biraz daha kaşar peyniri rendesi yerleştirilir. Tepside 5-10 dakika daha bekletilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

20 Mayıs 2016 Cuma

Ispanak Salatası



Malzemeler :
300 gr. ıspanak yaprağı
2 adet orta boy patates
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı zeytinyağı
kırmızı pul biber, tuz

Yapılışı :
Yıkanıp kurulanan ıspanak yaprakları (sadece yapraklar kullanılacak, saplarını kullanmıyoruz!) incecik kıyılır, tuzla ovulur.
Patatesler haşlanıp kabukları soyulur ve çatalla ezilerek püre haline getirilir. Patatesler soğuyunca; ıspanak, süzme yoğurt, mayonez ve tuzla karıştırılıp salata tabağına alınır. Üzerine zeytinyağı ve kırmızı pul biber gezdirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.


Kavala Kurabiyesi




Malzemeler :
250 gr oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin
yarım su bardağı toz badem
yarım su bardağı iri çekilmiş badem
yarım su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
2,5-3 su bardağı un

Üzerine;
pudra şekeri

Yapılışı :
1 su bardağı un yapışmaz yüzeyli bir tavaya alınıp rengi hafif dönünceye göre kavrulur ve hemen başka bir tabağa alınıp soğutulur.
Yoğurma kabına kavrulup soğutulmuş un, 1 su bardağı normal un, toz badem, pudra şekeri, kabartma tozu, tereyağı alınıp yoğurmaya başlanır. Kalan bir su bardağı un kontrollü şekilde hamura eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. (2,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı kadar un kullandım. Un miktarı çevre şartları, kullanılan bardağın büyüklüğü ve malzeme kalitesine göre değişiklik gösterebilir.Kullandığım bardak ölçüsü 200 ml..) İri çekilmiş bademler de eklenerek hamura karıştırılır.
Hamurdan parçalar kopartılıp merdane ile 1-1,5 cm kalınlığında açılır ve kalıpla ay şeklinde kesilir. (Ben su bardağı ile şekil verdim; bardakla yuvarlak kesip kenarından tekrar biraz daha bardakla keserek ay şekli vermeye çalıştım.) Şekil verilen kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. (Biraz dağılan bir hamur olduğu için tezgahtan spatula yardımıyla alıp tepsiye dizdim)
Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika fazla kızartılmadan hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.  Bir tabağa pudra şekeri alınır, sıcak kurabiyeler hemen pudra şekerine bulanıp tepsiye dizilir. Soğuyunca üzerine tekrar pudra şekeri elenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

19 Mayıs 2016 Perşembe

Sirkeli Terbiyeli Tavuk






Malzemeler :
3 yemek kaşığı sirke
1 kg. tavuk göğsü
3 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı :
Parmak şeklinde doğranmış tavuk etleri bir kaba alınır. Üzerine sirke, soya sosu, nişasta ve baharatlar eklenip karıştırılır, bir gece buzdolabında bekletilir. Sıvı yağ ve tereyağı geniş bir tavaya alınıp ısıtılır.  Buzdolabında bekleyen tavuklar eklenip tavuğun rengi dönene kadar pişirilir, tuzu kontrol edilip (soya sosu tuzlu olduğu için) gerekirse tuz eklenir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.





18 Mayıs 2016 Çarşamba

Kahvaltılık Mantarlı Sosis ve Kahvaltı Sofrası


Kahvaltı hazırlamak için zamanım kısıtlı olunca milföy hamuru ile yaptığım farklı tariflerle sofraya çeşitlilik kazandırmaya çalıştım:))
Malzemeler :
500 gr. küçük boy kültür mantarı
1 paket sosis (250 gr.)
2 adet yeşil köy biberi
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
2 adet domates
2-3 diş sarmsak
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, kekik, kırmızı toz biber

Yapılışı :
Kültür mantarları temizlenip yıkanır. Sıvı yağ bit tencereye alınıp ısıtılır, kurulanmış mantarlar eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Halka doğranmış sosisler eklenip kavurmaya devam edilir. İnce dilimlenmiş biber, küp doğranmış domatesler (kabukları soyulmuş), kıyılmış sarımsak eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır ve bir fırın kabına boşaltılır. Üzerine kaşar rendesi serpilip önceden ısıtılmış fırında kaşar eriyinceye kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.





Kahvaltı Menüsü :
Mantarlı Sosis
Sucuklu Örgü Milföy Böreği
Tarçınlı Milföy Çubukları
Çikolatalı Milföy
Hindistan Cevizli Sünger Kek
Fırında Baharatlı Bebe Patates
Zeytin çeşitleri
Peynir çeşitleri
Reçel çeşitleri
Cevizli Yaz Helvası
Kuru ve taze meyveler
Domates, salatalık, biberi roka, vb.






Sucuklu Örgü Milföy Börek


Malzemeler :
10 adet kare milföy
1 kase doğranmış sucuk
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 adet domates
1 adet yeşil biber
 Üzerine ;
yumurta sarısı

Yapılışı :
Oda sıcaklığında çözülmüş milföy kareler temiz bir zemine alınır. Karşılıklı kenarları ortası koparılmadan bıçakla 8-9 şerit olacak şekilde kesilir. İç malzemeleri karıştırılıp milföy hamurunun ortasına yerleştirilir. Kesilen şeritler karşılıklı olarak hamurun ortasına doğru katlanıp birleştirilerek örgü şekli verilir. Bütün milföy hamurları bu şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Çikolatalı Milföy



Malzemeler :
Bir paket milföy hamuru
Yeterince sürülebilir çikolata kreması (sarelle, nutella, çokokrem, vb.)
Pudra şekeri

Yapılışı :
Oda sıcaklığında çözülmüş dikdörtgen milföy hamurları (Paketteki 2'li kareler ayrılmadan) temiz bir zemine serilir. Üzerine her tarafına gelecek şekilde çikolata kreması sürülür. Kısa kenarından başlanarak rulo yapılır ve hazırlanan rulo 1 cm genişliğinde dilimlenir. Milföy dilimleri yatay olarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince üzerine pudra şekeri elenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Tarçınlı Milföy Çubukları




Malzemeler :
1 paket milföy hamuru
1 çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tarçın
1 adet yumurta

Yapılışı :
Oda sıcaklığında çözülmüş dikdörtgen milföy hamuru (paketteki 2'li  kare ayrılmadan) temiz bir zemine yerleştirilir. Üzerine her tarafına gelecek şekilde tarçın ve toz şeker karışımı serpilir. Toz şeker ve tarçın karışımının hamura yapışmasını sağlamak için üzeri streç film ile örtülüp merdane ile üzerinden hafifçe geçilir. Streç film kaldırılıp bıçak ile 1 cm. genişliğinde şeritler kesilir. Her bir şeridin karşılıklı uçlarından tutulup ters yönde çevrilerek burgu şekli verilir. Hazırlanan çubuklar yağlı kağıt serilmiş tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca servis edilir.

Afiyet olsun.

Hindistan Cevizli Sünger Kek



Malzemeler:
3 adet yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker (ince belli)

1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 çay bardağı un
Üzeri için:
2 çay bardağı Hindistan cevizi
1/2 çay bardağı toz şeker


Fırından Alınca:
1 paket krema
1 su bardağı süt

Yapılışı :
Yumurtalar ile şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Yoğurt eklenip çırpmaya devam edilir. Kabartma tozu, vanilya ve un eklenip karıştırılır. Yağlanmış 28 cm dikdörtgen kalıba dökülür. Üzerine Hindistan cevizi ve şeker karışımı tüm yüzeyi kaplayacak şekilde serpilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirilir .İlk sıcaklığı çıkınca süt ve krema karışımı kekin üzerine gezdirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

Kaynak : http://inciyemek.blogspot.com/