Disable Copy And Past

3 Eylül 2008 Çarşamba

İzmir Köfte (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Köftelerimiz de birdemliksohbet Sevil'in düzenlediği "İftar Bereketi Etkinliği 2" ne gönderildi. Sizler de Ramazan ayı boyunca hazırladığınız sofralarınızı bu etkinlikte paylaşabilirsiniz.

İzmir Köfte

Malzemeler :
500 gr. kıyma
2 dilim bayat ekmek (ıslatılıp, ufalanmış)
1 yumurta
1 orta boy soğan (rendelenmiş)
Karabiber, kimyon, köfte baharı, tuz
3 orta boy patates
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı :
Kıyma, ekmek, yumurta, soğan ve baharatlarla köfte iyice özleşene kadar yoğrulup, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Parmak şeklinde yuvarlanıp, kızgın yağda 2-3 dakika, hafifçe kızartılır. Patatesler soyulup, köfte büyüklüğünde, biraz kalın olacak şekilde doğranır ve kızartılır. Salça 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile tencereye alınır ve orta ateşte biraz çevrilip, sıcak su eklenerek sulandırılır. Patates ve köfteler salçalı suya alınıp, 5-10 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

Mısır Unlu Kek

Kek iyice soğumadan kalıptan çıkarmaya kalkınca şekli pek düzgün çıkmadı. Başına çeşitli talihsizlikler gelmesine rağmen tadı çok güzel oldu. Tarifini nereden aldığımı hatırlamıyorum.

Mısır Unlu Kek

Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı beyaz un
1,5 su bardağı elenmiş mısır unu
1 su bardağı sıvı yağ
1 limon kabuğu rendesi
½ su bardağı damla çikolata
1 çay bardağı süt
1,5 su bardağı şeker
yarım paket kabartma tozu
Yapılışı:
Yumurta ve şeker iyice çırpılıp, süt ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Sonra elenmiş unlar, kabartma tozu, limon kabuğu rendesi ve damla çikolata eklenir. İyice karıştırılan hamur yağlanmış kek kalıbına dökülür. İsteğe bağlı üzerine badem ya da ceviz yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında keke batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Pastane Poğaçası (İftar Bereketi Etkinliği 2)


Bu poğaçaları ilk sahurumuz için hazırlamıştım. Pişerken mutfağım pastane gibi koktu. Poğaçalar yumuşacık ve harika oldu. Denemenizi tavsiye ederim.
Poğaçalar birdemliksohbet Sevil'in hazırladığı '' İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 2' ye gönderildi.


Pastane Poğaçası

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
½ su bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
3 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (ben 10-12 tepeleme yemek kaşığı koydum)

İçine ; beyaz peynir
Üzerine ; yumurta sarısı ve susam

Maya ılık süte eklenip 10 dakika kabarması için bekletilir. Un yoğurma kabına elenir; şeker, tuz ve mahlep eklenip karıştırılır. Ortası havuz gibi açılıp sütte eritilen maya ve sıvı yağ eklenip yoğrulur. 10 dakika kadar dinlendirilip mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp else açılır. Arasına peynir yerleştirilip uçları tam birleşmeyecek şekilde fazla bastırmadan kapatılır. 45 dakika kadar tepside mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Sosisli Mantarlı Tava Böreği (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Böreğimiz birdemliksohbet Sevil'in hazırladığı '' İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 2" için hazırlandı. Sevil'e kolaylıklar diliyor ve herkesi etkinliğe katılmaya davet ediyorum.

Malzemeler :
3 adet yufka
1 su bardağı süt
5-6 adet sosis
8-10 adet mantar
3-4 dal dereotu
tuz, karabiber
domates püresi ya da salça

Yapılışı :
Sosisler ve mantarlar dilimlenerek sıvı yağda kavrulur. Mantar bıraktığı suyu çekince domates püresi ya da salça eklenir. Tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Ocaktan alınca ince kıyılmış dereotu ilave edilir.
1. Yufka kenarları dışarıya sarkacak şekilde tereyağıyla hafifçe yağlanmış teflon tavaya yerleştirlir. 2. Yufka parçalanarak süte batırılır ve tavaya dizilir. Sosisli harç yufkaların üzerine yayılır. Üzerine 3. yufka parçalanıp süte batırılarak yerleştirilir. Tavanın kenarlarından sarkan yufkalar bohça gibi katlanarak böreğin üzeri kapatılır. Ocakta ters düz edilerek yufkanın üzeri pembeleşene kadar pişirilir. Üçgen dilimler halinde kesilerek sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Eylül 2008 Salı

Karnıyarık Börek

İftar soframızı süsleyen böreklerimiz. Peynir yerine iç malzeme olarak kıyma kullanabilirsiniz.

Karnıyarık Börek

Malzemeler :
4 adet yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
250 gr. beyaz peynir
Maydanoz (İrem sevmediği için ben kullanmadım.)
1 yumurta sarısı
1 orta boy domates
2 adet çarliston
Çörek otu

Yapılışı :
Sıvı yağ ve süt bir kapta karıştırılır, 1. yufkanın üzerine fırça yardımıyla sürülür. 2. yufka üzerine kapatılıp tekrar süt-yağ karışımı sürülür. Yufkalar 8 eşit üçgen parçaya bölünür. Üçgenlerin geniş kenarına peynirli iç malzeme yerleştirilerek sigara böreği gibi sarılır. Kalan 2 yufkaya da aynı işlem uygulanır. Artan süt-yağ karışımı böreklerin üzerine sürülür. Yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir. Bıçakla böreklerin ortası kesildikten sonra ince dilimlenmiş domates ve biber dilimleri yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Börekleri fırına koymadan önce 2-3 saat buzdolabında bekletilmesi önerilir.)

Afiyet olsun.

Havuç Ezmeli Patates Çanakları (İftar Bereketi Etkinliği 2)





Ramazan ayının 2. günü hazırladığımız iftar sofrası.
Menüdekiler :
Mercimek çorbası
Güveçte tavuklu mantar
Zeytinyağlı biber dolması
Zeytinyağlı yaprak sarma
Barbunya pilaki
Balzamik sirke soslu akdeniz salatası
Havuç ezmeli patates çanakları
Karnıyarık börek




Havuç Ezmeli Patates Çanakları


Malzemeler :


3 adet patates


3-4 dal dereotu


3-4 dal maydanoz


zeytinyağı


tuz, karabiber


limon suyu


Havuç ezme için ;


2-3 adet orta boy havuç


2-3 kaşık sarımsaklı yoğurt


1 kaşık mayonez


sıvı yağ


tuz


Yapılışı :


Patatesler haşlanıp, çatalla ezilir. İnce kıyılmış dereotu, maydanoz, tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyu eklenip yoğrulur. Mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılarak ortası çukurlaştırılır.


Havuçlar yıkanıp, kazınır ve rendelenir. Sıvı yağda diriliği gidinceye kadar pişirilir. Soğutulup, sarımsaklı yoğurt mayonez ve tuz eklenerek karıştırılır. Hazırlanan patates çanaklarına doldurulur, dereotu ile süslenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

Güveçte Tavuklu Mantar tarifi daha önce ana yemekler bölümünde yayınlanmıştı.

1 Eylül 2008 Pazartesi

Düğün Çorbası (Çorbasız İftar Olmaz)

Ailece çok sevdiğimiz bu çorbayı Sevil'in hazırladığı '' İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ 2 'ye gönderiyor, kolaylıklar ve bol tarifli, bereketli bir etkinlik olmasını diliyorum.

Düğün Çorbası
Malzemeler :
1/2 kg.kuzu gerdan
1 kuru soğan
2 tatlı kaşığı tane karabiber
tuz
kırmızı pul biber
2 yemek kaşığı tereyağı
terbiyesi için;
1 kase yoğurt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
1 limonun suyu

Yapılışı :
Dilimlenmiş olarak hazırlanmış kuzu gerdan yıkanıp süzülür. Tencereye alınıp bir taşım kaynatılır, üzerindeki köpükleri kepçe ile alınır.Tane karabiber, dörde bölünmüş soğan ve tuz eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca etler bir kaba alınıp kemiklerinden ayrılıp didiklenir. Suyu bir süzgeçten geçirilir. Etler suya eklenip bir ocakta tekrar kaynatılır. Geniş bir kapta un, yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyu iyice çırpılır. Kaynayan et suyundan bir kepçe alınarak yoğurtlu karışımın ılıklaşması sağlanır. Hazırlanan terbiye sosu yavaşça tencereye dökülerek çorba yeniden kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Un kokusu gidinceye kadar bir iki taşım daha kaynatılır. Servis sırasında kırmızı pul biber tereyağında yakılarak çorbanın üzerine gezdirilir. (Eşim sevdiği için biz ezilmiş sarımsak ve sirke ekliyoruz.)

Afiyet olsun.

27 Ağustos 2008 Çarşamba

Profiterollü Pasta



















Profiterollü pasta

Malzemeler :

Pandispanya İçin;
4 adet yumurta
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
1 Türk kahvesi fincanı mısır veya buğday nişastası
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın

Arasına; profiterol, damla çikolata, fıstık

Süslemek için ; 1 poşet kremşanti

120 gr. bitter çikolata

100 ml. süt kreması

Islatmak için ;
Süt ya da ½ su bardağı suda 1 yemek kaşığı şekerle eritilmiş 1 tatlı kaşığı neskafe

Profiterol için ;

Hamuru ;

2 su bardağı su

100gr margarin

4 yumurta

1.5 su bardağı un


İç krema için;

3 yemek kaşığı un

¾ su bardağı şeker

1 yumurta

2.5 su bardağı süt

1 poşet krem şanti

Krem şantiyi hazırlamak için;

1 su bardağı süt

Pandispanya Yapılışı :Yumurta akları cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpılır.Ayrı bir kasede yumurta sarıları, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpılır. Toz malzemeler birlikte elenir, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.· Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Profiterol Yapılışı :

Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır. Bu arada iç krema malzemeleri karıştırılıp pişirilir. Soğumaya bırakılır. Ayrı bir kapta krem şanti sütle çırpılır. Soğuyan iç krema ile karıştırılıp tekrar çırpılır. Hazırlanan iç krema dolaba konulur.Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra krema pompası ile iç kremasını doldurun. Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.

Pandispanya soğuyunca iki kat olacak şekilde kesilir. Süt veya neskafe ile ıslatılır. Profiterol için hazırlanan kremadan sürülür. Üzerine profiteroller dizilir.Üst sosu için krema ocağa alınıp kaynatılır. Sonra ince kıyılmış çikolata parçaları ilave edilir ve birlikte biraz pişirilir. Ilınınca profiterollerin üzerine kaşıkla bir miktar gezdirilir. Damla çikolata ve fıstık serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Bir su bardağı soğuk sütle hazırlanan krem şanti ile pastanın yanları sıvanır. Üzerine çikolatalı sostan gezdirilir. Son olarak profiterol ve krem şanti ile pasta süslenerek buzdolabına kaldırılır. Tercihen bir gece buzdolabında bekletilip servis yapılır.

Afiyet olsun.


Çoban Salata



Malzemeler :

2 adet domates

2 adet salatalık

2 adet sivri biber

1 adet kuru soğan

bir tutam maydanoz

bir tutam taze reyhan

50 gr. beyaz (sert) peynir

zeytinyağı, tuz

Yapılışı :

Domates ve salatalık kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. İnce kıyılmış biber, maydanoz, soğan, reyhan eklenir. Üzerine peynir ufalanır. Zeytinyağı ve tuz ilave edilip harmanlanır. Salata tabağına alınarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Etli Dolma





Malzemeler :
6 adet Girit kabağı
10 tane dolmalık biber
iç malzemesi ;
2 adet domates(küçük doğranmış)
1 baş iri soğan(ince kıyılmış)
200 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
kıyılmış maydanoz
üzerine;
1 tatlı kaşığı salça
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı :
Dolmalık biberler temizlenip, yıkanır. Kabaklar iyice yıkanıp, içi oyulur. İç malzemenin hepsi iyice karıştırılır. Dolmalıkların içine doldurulur. Üzerine küçük birer domates Üzerine küçük birer domates dilimi kapatılıp tencereye dizilir. Bir tavada salça ve zeytinyağı biraz çevrilir. Üzerine su koyup ısıtılır. Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine bu salçalı su gezdirilip, 1 çay kaşığı tuz serpilir. Önce orta ateşte, daha sonra ocak kısılarak pişirilir. (yaklaşık 40 dakika)
Afiyet olsun.