Disable Copy And Past

23 Şubat 2021 Salı

Gonca Gül Börek

 








Malzemeler :

Hamuru için;

1 su bardağı su

1 adet yumurta

1 silme çay kaşığı kabartma tozu

1 silme tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı sirke

3 yemek kaşığı sıvı yağ

aldığı kadar un

İç harcı için;

2 adet orta boy soğan

4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

150 gr kıyma

2 adet patates

Karabiber

Tuz

Kırmızı toz biber

Maydanoz

150 gr tereyağı

Yapılışı:

Yoğurma kabına 1 su bardağı su, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı sirke alınıp karıştırılır. Üzerine 1 silme tatlı kaşığı tuz, 1 silme çay kaşığı kabartma tozu ve kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 20 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur 4 bezeye bölünür ve 30 dakika daha dinlendirilir.(Ben 5 bezeye böldüm) Bu sırada iç harcı hazırlanır; bir tavaya sıvı yağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Rendelenmiş patatesler eklenip patates yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edilir. (Gerekirse çok az su ilave edebilirsiniz.) Doğranmış maydanozlar eklenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.

Tereyağı eritilip soğutulur. (Tereyağının soğuk olması önemli)

 Dinlenen bezeler oklava yardımı ile açılabildiği kadar ince açılır. Aralarına eritilip soğutulmuş tere yağı sürülerek üst üste yerleştirilir. Kenarları biraz çekiştirilerek  hamur kare haline getirilir, rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo 2 parmak genişliğinde kesilerek dilimlenir, yağın iyice donması için 30 dakika kadar buzdolabında bekletilir. Bekletilen bezeler çay tabağından biraz büyük olarak açılır, ortasına iç malzemeden bolca yerleştirilir. Kenarlarına 4 eşit kesik yapılır. Kesilen kenarlar sıralı olarak ortaya doğru toplanır, uçları hafif kıvrılarak gül şekli verilir, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

 Afiyet olsun.

Kaynak : Şeffaf mutfak

22 Şubat 2021 Pazartesi

Orjinal Brownie

Malzemeler :
 80 gr.lık 3 paket bitter çikolata ( biri sütlü olabilir) 
125 gr tereyağı 
1 su bardağı un 
yarım çay bardağı toz şeker
bir çimdik tuz 
1 paket vanilya
3 adet yumurta
80 gr iri doğranmış beyaz çikolata 

 Yapılışı :
 30×30 ebadında bir fırın tepsisinin içine fırın kağıdı yerleştirilir. Tereyağı ve bitter çikolatalar birlikte benmari yöntemiyle eritilir. (Su kaynayan bir kabın üzerine suya değmeyecek şekilde başka bir kap yerleştirilir, çikolata ve tere yağı üstteki kaba yerleştirilip alttaki kabın buharıyla eritilir.) 
Çikolata ve tereyağı tamamen eriyince karıştırılıp, ocaktan alınır. Ayrı bir kapta yumurta, şeker ve vanilya yaklaşık 5 dakika krema kıvamına gelip iki misli oluncaya kadar, mikserle çırpılır. Tereyağlı çikolata karışımına eklenip tekrar çırpılır. 
Ayrı bir yerde un ve bir çimdik tuz karıştırılıp, çikolatalı karışıma eklenir ve iri doğranmış beyaz çikolata da eklenip karıştırılır, tepsiye boşaltır, üzeri kaşıkla düzeltilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 25-30 dakika arası kontrollü bir şekilde pişirilir. Fırından çıkarttıktan sonra üzeri kapatılıp, yaklaşık 15 dk dinlendirilir. Servis yapılır. 
 Afiyet olsun. 

 Kaynak :suheyla_mutfakta

12 Şubat 2021 Cuma

Kumkuat Reçeli

Malzemeler :
 1 kg. kumkuat 
1 kg. şeker
 1 kg. su 
1 çay kaşığı limon tuzu 
Yapılışı:
 Kumkuatlar iyice yıkanır, Baş kısımları çok derin olmadan bıçakla kesilerek alınır. Tencereye sıcak su alınır, kaynamaya başladıktan sonra içine kumkuatlar atılır. Yaklaşık 15 dakika kaynatılır. (Çok fazla kaynatmayın, dağılabilir.) Sonra bir süzgeç yardımıyla soğuk suyun içine alınır. Soğuyunca sudan alınıp bir kenarda bekletilir. Bir tencereye sıcak su ve şeker alınır, 10-15 dakika kaynatılır. Kıvam almaya başlayınca kumkuatlar eklenip kaynamaya bırakılır. Üzerinde oluşan köpükler kaşıkla alınır. Toplam pişirme süresi 45-50 dakika olacak. Reçelin şerbetinden porselen bir tabağa bir kaşık kadar alıp kıvamı kontrol edilir. Tabaktaki reçel soğuduğunda ortasına parmakla bir çizik atılır. İkiye ayrılan reçel hemen birleşmiyorsa kıvamı olmuş demektir. Reçeli ocaktan almadan önce; şekerlenmemesi için içine 1 çay kaşığı limon tuzu eklenir. Bu şekilde 5 dakika kadar daha kaynatılır. Ocağın altı iyice kısılıp kavanozlama işlemine geçilir. Sıcakken kavanoza doldurulup kapağı sıkıca kapatılır ve ters çevrilerek soğuyuncaya kadar bekletilir. 
Afiyet olsun.
 Kaynak : Hayatım Mutfak

Turunç ve Bergamut Reçeli

Malzemeler 
20 adet turunç 
1,5 litre su 
1,5 kg şeker 
1 çay kaşığı limon tuzu 

 Yapılışı :
Turunçların üzeri rendenin ince tarafı ile rendelenir. Üzerindeki turuncu tabaka alır ve 6-7 dilime kesilerek iç kısımdan kabuklar ayrılır. Kabukların içinde bulunan lifsi bölüm alınır ve sarılarak ipe dizilir. 10-15 dakika bol suda haşlanır ve soğuk suya alınır. 3 gün boyunca sabah akşam olmak üzere su değişimi yapılır ve kabuklar tatlandırılır.( Bu süre uzayabilir de. Turuncu beklettiğimiz suyun rengi iyice açık olacak, turunçların tadına bakarak da acılığının gidip gitmediğini test edebilirsiniz. ) Yayvan bir tencerenin içine su ve şeker alınır ve şeker eriyinceye kadar kaynatılır. Üzerine ipe dizili turunçlar konulur ve kaynamaya bırakılır. Pişme süresi toplamda yaklaşık 1 saattir. Ocaktan almadan 1 çay kaşığı limon tuzu veya yarım limon suyunu da ilave edip 10 dakika daha bu şekilde kaynatılır. Hemen tüketilmeyecekse sıcağı sıcağına kavanozlara doldurulup kapatılır ve kavanoz ters çevrilir. İyice soğuması için bu şekilde bekletilir. Eğer hemen tüketecekseniz tencerede soğumaya bırakınız. 

 Not : Bergamut reçelini de aynı şekilde yapabilirsiniz. 
Afiyet olsun.

Cevizli Mandalina Reçeli

Malzemeler : 
 1 kg'dan 1-2 adet fazla Mandalina (Küçük boy ve kabuğu ince, içi dolgun olacak) 
Ceviz (kelebek ceviz) 
1 kg şeker 
Yarım limon suyu 
3 adet karanfil

 Yapılışı :
 Mandalinar iyice yıkanır. Kaynar suya bütün olarak atılıp 5 dakika haşlanır. (mandalinalar hiçbir şekilde kesilmez ya da delinmez) Sonra suyu süzülür. Yeniden su kaynatılarak aynı şekilde haşlanır. (toplam 2 defa haşlama işlemi yapılacak) Haşlama sırasında mandalinalar alt üst çevrilir. Haşlanan mandalinalar soğumaya bırakılır. Geniş bir tencereye su alınır, üzerine 1 su bardağı su dökülür, 4-5 dakika kaynatılır. Soğuyan mandalinaların tepesi bıçakla kesilir. İçlerine kelebek (yarım) cevizlerden 2'şer tane (Toplamda 1 ceviz) yerleştirilir. Kaynayan şerbete isteğe bağlı karanfil atılır. Mandalinalar tek tek, kesilen kısmı üste gelecek şekilde şerbetin içine atılır, kaynamaya bırakılır. Mandalinaların üzerine ara ara bastırılarak şerbeti çekmesi sağlanır. Üzerinde biriken köpükler alınır. 5-6 dakika kaynatılıp limon suyu eklenir. Porselen bir tabağa reçelin şerbetinde alınarak kıvamı kontrol edilir. (Fazla kaynatmayın, ağdalaşabilir) Reçel kıvamına gelince ocaktan alınıp 1 gece dinlendirilir. Kıvamına tekrar bakılır, buzdolabında saklanır.

 Afiyet olsun. 

 Kaynak : Mutfak TV

20 Ocak 2021 Çarşamba

Meyveli Tartölet (Ocaküstü kalıpla)


 

Malzemeler :
1 adet yumurta sarısı
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
2,5-3 su bardağı un (kontrollü eklenecek, un miktarı daha az da olabilir)
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya aroması ya da bir paket vanilya

Kreması için;
500 ml süt
3 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 Türk kahve fincanı toz şeker
1 paket vanilya
75 gr tereyağı veya margarin
1 poşet toz krem şanti

Üzeri için ;
arzu edilen meyveler


Yapılışı :
Pudra şekeri ve margarin yoğrularak birbirine yedirilir. Diğer malzemeler eklenip orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. 15-20 dakika buzdolabında bekletilir.
Bu sırada krema hazırlanır;  tencereye süt, nişasta, un ve şeker alınıp koyulaşana kadar pişirilir.
Koyu kıvamlı muhallebi haline gelince ocaktan alınır. Üzerine sıcakken tereyağı ve vanilya eklenip mikserle 2-3 dakika yağ eriyip muhallebiyle bütünleşinceye kadar çırpılır. En son toz krem şanti de eklenip çırpılır ve soğumaya bırakılır.
Ocak üstü kalıp ocağa yerleştirilip ısıtılır; alt ve üstü sprey yağ ile yağlanır. (Ben margarin ile yağladım) Buzdolabındaki hamur alınıp 21 eşit parçaya bölünür. (Tartölet kalıbı 7'li) İlk olarak 7 beze kalıba yerleştirilir, üst parçası kapatılarak şekil alması sağlanır. Orta ateşte arkalı önlü yaklaşık 1'er dakika pişirilir. (Rengi istediğiniz kıvama gelinceye kadar pişirebilirsiniz) Hamurlar pişince kalıptan çıkarılır, diğer hamurlar da aynı şekilde pişirilir. Soğuyan tartöletlere krema doldurulup istenilen meyvelerle süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.


7 Ocak 2021 Perşembe

Portakallı Lokum


Malzemeler:
4 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
yarım dilim portakal
3 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 su bardağı nişasta
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı 10 gr krem tartar 
üzeri için:
yeterince hindistan cevizi rendesi veya pudra şekeri
Yapılışı:
4 su bardağı toz şeker tencereye alınır, üzerine 1,5 su bardağı su, yarım dilim portakal eklenip ocağa alınır. Ara ara karıştırılarak kaynatılır, kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kısık ateşte kaynatılır, ocaktan alınır. 3 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ince bir süzgeçten geçirilir, ayrı bir tencereye alınıp üzerine 1 su bardağı nişasta, 1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi , 1 tatlı kaşığı krem tartar eklenir. Çırpıcı ile pütürsüz hale gelinceye kadar çırpılır, ocağa alınıp kaynayıncaya kadar karıştırılır. Koyulaşmaya başlayınca ocağın altı kısılır. Hazırlanan şerbet azar azar üzerine ilave edilir. Şerbetin tamamı nişastalı karışıma yedirilerek eklenir. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 45 dakika sürekli karıştırılarak pişirilir. Küçük kare borcam tepsiye Hindistan cevizi rendesi serpilir, hazırlanan lokum dökülüp düzgünce yayılır. Üzerine tekrar bol miktarda h. Cevizi rendesi serpilir. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınıp 1 gece bekletilir. Ertesi gün istenilen büyüklükte dilimlenip hindistan cevizine bulanarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak :  Elifin mutfağı

6 Ocak 2021 Çarşamba

Portakal Kabuğu Reçeli


Malzemeler :
6 adet kalın kabuklu portakal
1 silme çay kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Şerbeti için :
 4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
Yarım silme çay kaşığı tereyağı
Yapılışı :
6 adet portakal yıkanır ve rendenin küçük bıçaklı bölümü ile turuncu kısımları rendelenir. Ardından portakalların tepe kısmı ve tam alt kısmı bıçakla kesilir. Sonrasında portakalların kabukları dikine çizikler atılarak soyulur. Kabuklar büyük bir tencere içerisine alınır, kapağı kapatılır ve kenarda bekletilir. Kabuklar acısını suya verdiğinde suyu değiştirilir. (1 gün içerisinde 8-10 defa tenceredeki suyu değiştirin. )Ardından portakal kabukları tek tek rulo yapılır ve açılmaması için kürdan saplanır. (Çöp şişlere dizdim) Daha sonra bir tava içerisine kürdanlı kabuklar alınır. Üzerine su ilavesi yapılır ve ocakta harlı ateşte kapağı açık 20 dakika kaynatılır. Ardından kapağı kapatılır ve 25 dakika daha kaynatılır. Bu esnada su ilavesi yapabilirsiniz.  Ocaktan alınıp üzerine soğuk su eklenir ve 10 dakika bekletilir. Kabuklar süzgeç içerisine alınır ve bekletilir.
Şerbeti için; bir tencere içerisine 4 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su, 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu alınıp ocakta kaynatılır. Kaynadığında yarım silme çay kaşığı tereyağı eklenir. Şerbetin üzerinde oluşan köpükler kevgirle alınır. Sonrasında beklemede olan portakal kabukları şerbetin içerisine alınır. Orta ateşte ara ara karıştırılarak 50 dakika kadar pişirilir. Ocaktan almaya yakın 1 silme çay kaşığı limon tuzu, 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu eklenir ve karıştırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Portakal kabukları kürdanlardan çıkarılıp servis yapılır.
 Afiyet olsun.

Kaynak : kolaytarifim.com

15 Aralık 2020 Salı

Mor Havuçlu Pilav


 


Malzemeler :
2 adet orta boy siyah havuç
200 gr kuşbaşı et
1 adet soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı basmati pirinci
2 bardak sıcak su (etleri haşlamak için yeterince ayrıca su)
Tuz
Karabiber
Kuru nane (Ben naneyi pek sevmedim, koymayabilirsiniz.)
Bir yemek kaşığı nar ekşisi
Yapılışı :
Tencerede önce kuşbaşı et sotelenir. Hemen ardından soğan ve sarımsak ince ince doğranıp tereyağı ile kavrulur. Siyah havuç soyulup kibrit çöpü gibi doğranıp tencereye ilave edilir , kavrulur. Üzerine yeterince sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya ve suyunu iyice çekinceye kadar pişirilir. Sıcak tuzlu suyun içinde bekletilen pirinçler yıkanıp süzülerek tencereye alınır, üzerine 2 su bardağı sıcak su, nar ekşisi, tuz ve baharatlar ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Dinlendirildikten sonra sıcak servis edilir.

Afiyet olsun.

Kaynak :

2 Aralık 2020 Çarşamba

Ispanaklı unlu Çıtır Börek



Ispanak sevmeyenler için yarısını patatesli hazırladım.
Malzemeler : 
4 adet böreklik yufka

İç malzeme ;

500 gr ıspanak

1 adet kuru soğan

Tuz, karabiber, toz kırmızı biber

1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

Aralarına sürmek için;

Yarım çay bardağı sıvı yağı

Yarım çay bardağı su

1 çay bardağı süt

1 yumurta sarısı

1 paket kabartma tozu


Unlu karışım için; 
125 gr tere yağı

4 yemek kaşığı dolu dolu un


Yapılışı :

Ispanaklar yıkanıp ince ince doğranır; üzerine kuru soğan rendelenir. Tuz ,karabiber 2 yemek kaşığı sıvı yağ, çok az tuz kırmızı biber eklenip ıspanaklar sönene kadar karıştırılır

125 gr tereyağı ve 4 yemek kaşığı un ocakta hafif kavrulur. Bir kasede sıvı yağ, süt, su, yumurta sarısı ve kabartma tozu çırpılarak sos hazırlanır.

Yufkanın bir tanesi tezgaha serilir; hazırlanan sos karışımı her yerine sürülür. Sosun üzerine kavrulan un-tereyağı sürülüp her yerine yayılır. 2. yufka sos sürülen yufkanın üzerine serilir; ilk yufkada olduğu gibi sos ve kavrulmuş un karışımı sürülür. Yufkanın bir ucu hafifçe ortaya doğru katlanıp katlanan kısmına da sos sürülür, boydan boya ıspanaklı harç ve rendelenmiş kaşar peyniri yerleştirilip kalınca rulo şeklinde sarılır. İstenilen uzunlukta dilimlenip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalın yufkalar için de aynı işlem yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

Kaynak :  @suheyla_mutfakta/ 

1 Aralık 2020 Salı

Tarsus Gevreği



 


Malzemeler :
200 gr margarin (eritilmiş)
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 su bardağı pudra şekeri
1 kabartma tozu
5 su bardağı un. (kontrollü ekleyin)
Üzeri için ;
yarım çay bardağı pekmez
yarım çay bardağı su
1 yemek kaşığı pudra şekeri
3 su bardağı kavrulmuş susam

Yapılışı :
Eritilmiş ılık margarin, tahin, su ve sıvı yağ yoğurma kabına karıştırılır. Pudra şekeri, un ve kabartma tozu eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. (Unu birden eklemeyin; ben önce 4 su bardağı, daha sonra hamurun kıvamına göre 1-2 yemek kaşığı daha ekledim. 5 su bardağının tamamını kullanmadım!) Hamurun üzeri streç film ile örtülüp buzdolabında 10 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur bezelere bölünür; streç filmin arasına alınıp (buzdolabı poşeti de olur) 1 cm. kalınlığında açılır. Bardak ya da kalıp yardımıyla yuvarlak şekiller kesilir. Sos için; pekmez, su ve pudra şekeri bir kapta karıştırılır. Hazırlanan kurabiyeler önce pekmezli sosa sonra her iki tarafı susama batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 erece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. (20-25 dakika)
Afiyet olsun.

Kaynak : https://www.instagram.com/p/CEqqpe7Dwep/

25 Kasım 2020 Çarşamba

Muzlu Rulo Pasta



 

Malzemeler :
Pandispanya için;
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım çay bardağı ılık su
5 adet yumurta sarısı
3 adet yumurta beyazı
yarım çay bardağı toz şeker
1 çimdik tuz
1 su bardağından 1 parmak eksik un
1/2 paket kabartma tozu

Krema için:
2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
yarım çay bardağı su
1 adet yumurta sarısı
2 silme yemek kaşığı nişasta
2 silme yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tere yağı
1 paket vanilya
1 paket krem şanti

Arasına ;
Muz

Yapılışı :
Yumurta akları 1 fiske tuz ile mikser yardımıyla kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Yavaş yavaş toz şeker eklenerek çırpmaya devam edilir.
Ayrı bir kapta yumurta sarıları çırpılır; sıvı yağ ve su eklenip iyice çırpılır. Un ve kabartma tozu eklenip çırpmaya devam edilir. Çırpılan yumurta akları yavaş yavaş unlu karışıma eklenerek alttan üste doğru akları söndürmemeye dikkat edilerek karıştırılır. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülüp düzgünce yayılır. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 12-13 dakika pişirilir. (Daha fazla pişerse hamur rulo yapılırken kırılabilir, süre önemli!)
Krema için;
Süt tencereye alınır; üzerine toz şeker, su, yumurta sarısı, nişasta, un eklenip karıştırılır, pişmeye bırakılır. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenip karıştırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Soğuyan muhallebiye toz krem şanti eklenip mikserle çırpılır, koyu kıvamlı bir krema hazırlanır. (Çok koyu olursa süt eklenebilir.) Hazırlanan krema krema torbasına doldurulur. 
Soğuyan pandispanya başka bir yağlı kağıda ters çevrilir; 8 eşit parçaya bölünür. Dilimlerin üzerine krema sıkılır, dar kenarına muz dilimi yerleştirilip rulo şeklide sarılır. Bütün dilimler rulo yapıldıktan sonra kalan krema ile yanları sıvanır, toz fıstık, hindistan cevizi rendesi vb. bulanır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

20 Kasım 2020 Cuma

Süzme Yoğurtlu Pasta

 




Malzemeler

Hamuru için;

2 adet yumurta sarısı

Yarım su bardağı toz şeker

 Yarım su bardağı eritilmiş tere yağı

2 su bardağı un  (200 ml. Su bardağı kullanılacak, bardak tam dolmayacak, 1 parmak kadar eksik un olacak)

Yarım paket kabartma tozu

2 paket vanilya (2 paket vanilya yerine 1 paket vanilya+limon kabuğu kullanabilirsiniz.)

 

Kreması için;

2 adet yumurta akı

Yarım su bardağı toz şeker

400 gr. Süzme yoğurt (4 çay bardağı)

2 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı nişasta

Yapılışı :

Yumurta sarıları, şeker ve tere yağı bir kapta çırpılır. Un kabartma tozu ve vanilya eklenip yoğrulur. Kurabiye hamuru kıvamında, elde dağılan bir hamur elde edilir. Hamur iki parçaya ayrılıp bir kenarda dinlendirilir. (ortam sıcaksa buzdolabında bekletilir.)

Yumurta akları kar haline gelinceye kadar mikserle çırpılır; yarım su bardağı şeker azar azar eklenerek çırpmaya devam edilir. Süzme yoğurt eklenip çırpılır. Un ve nişasta eklenip karıştırılır. Kelepçeli kek kalıbı ya da en küçük boy kare borcam tepsi tereyağı ile yağlanır, un serpilir.  Hamurun yarısı ufalanarak tepsiye alınır, elle bastırılıp tepsi büyüklüğünde yayılarak taban oluşturulur, kenarları biraz yükseltilir. (Yoğurtlu kremanın kenarlara yapışıp yanmaması için). Hamurun üzerine yoğurtlu krema dökülür. Ayrılan diğer hamur kremanın üzerine eşit bir şekilde rendelenir. 170-180 derece fırında 30-35 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri elenir ya da  İsteğe göre meyveli sos ile servis yapılır. (Ben vişne reçeli kullandım.)

 

Kaynak : şeffafmutfak

11 Kasım 2020 Çarşamba

Lokumlu Kurabiye



 Malzemeler :

100 gr tere yağı ya da margarin (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tane yumurta (küçük)
1 yemek kaşığı ince çekilmiş fındık (toz fındık)
2 yemek kaşığı nişasta (30 gr)
1/2 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin )
100 gr kuşlokumu (evde yaptığım narlı lokumu küçük keserek kullandım)
Üstü için : pudra şekeri, hindistan cevizi rendesi
Yapılışı :
Tere yağı, yumurta, sıvı yağ ve pudra şekeri yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Üzerine nişasta, kabartma tozu, toz fındık ve 1 su bardağı un eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un eklenerek yoğurmaya devam edilir. (1-2 yemek kaşığı kadar un) Hamurdan cevizden daha küçük parçalar kopartılıp elde açılır, ortasına lokum yerleştirerek kapatılır ve yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir, 170 derece fırında altları pembeleşinceye kadar üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. (20 dakika pişirdim, fırına göre değişiklik gösterebilir.)
Bir kasede 1-2 kaşık pudra şekeri ve hindistan cevizi rendesi karıştırılır. Pişen kurabiyeler sıcağıyla bu karışıma bulanıp tekrar tepsiye dizilir. Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.


28 Ekim 2020 Çarşamba

Narlı Fındıklı Lokum








Malzemeler:

şerbet için

4 su bardağı toz şeker(800gr)

1.5 su bardağı su

1 dilim limon diğer malzemeler

1 su bardağı nişasta (110gr)

2 su bardağı nar suyu (400ml)

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı krem tartar(10gr)

 60 gram fındık içi

50 gram hindistan cevizi rendesi

 

Yapılışı:

4 su bardağı şeker, 1,5 su bardağı su ve 1 dilim limon tencereye alınır, ara ara karıştırılarak kaynamaya bırakılır.  Kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Bu arada narların suyu sıkılır. Narlar yıkanıp ikiye bölünür ve limon sıkacağında suyu sıkılır. Sıkılan nar suyu süzgeçten geçirilir. 15 dakika kaynayan şerbetin içindeki limon çıkarılır, şerbet bir kenara alınır.

Taze sıkılmış nar suyunun üzerine 1 su bardağı nişasta, 1 tatlı kaşığı krem tartar, 1 su bardağı su eklenerek pürüzsüz bir hale gelinceye kadar karıştırılır. Sonra ocağa alınır ve sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başlarken ocağın altı kısılır ve daha hızlı karıştırılır. Önceden hazırlanan şerbet azar azar ilave edilerek karıştırılır. Yavaş yavaş tüm şerbet nişastalı karışıma eklenir. Sürekli karıştırılarak 45 dakika kısık ateşte pişirilir.  Son 15 dakikada daha hızlı ve daha sık karıştırılır. 45 dakika sonra ocak kapatılır ve iri dövülmüş fındık eklenir, iyice karıştırılır. Küçük kare borcam tepsinin dibine bolca Hindistan cevizi serpilir. Üzerine lokum dökülür, üzeri kaşıkla düzeltilip, bolca Hindistan cevizi serpilir. Oda ısısına gelinceye kadar soğutulur. Tamamen soğuduktan sonra üzeri streç filmle kapatılıp bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün bıçakla kenarların ayrılır. (Kenarlarında h. Cevizi olmadığı için yapışmış oluyor.)  Sonra kesme tahtasının üzerine ters çevrilerek çıkarılır. İstenilen büyüklükte dilimlenir. (İsterseniz h. Cevizi yerine pudra şekerine de bulayabilirsiniz. Pudra şekeri kullanılacaksa kalıp çok az sıvı yağla yağlanır.)


Afiyet olsun.

Kaynak : Elifin mutfağı

 

23 Ekim 2020 Cuma

Fındıklı Lokum








 Fındıklı lokum

3 çay bardağı toz şeker
3 çay bardağı su
1 çay bardağı nişasta
½ su bardağı su
1 su bardağı fındık içi
½ çay kaşığı limon tuzu
1 su bardağı Hindistan cevizi
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yağlı kağıt
Yapılışı :
3 çay bardağı şeker ve 3 çay bardağı su tencereye alınır. Yarım çay kaşığı limon tuzu eklenip karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Ayrı bir kasede 1 çay bardağı nişasta ve yarım çay bardağı nişasta karıştırılır. Kaynayan şerbet karışımına inceltilen nişasta eklenir. Sürekli karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. İyice kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirme işlemine devam edilir. (pürüzsüz ve koyu bir kıvamda olacak, toplamda 40 dakika kaynatılacak) Ocak kapatılıp fındık eklenir. 5 dakika kadar ilk sıcaklığının geçmesi için bekletilir. Yağlı kağıt 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlanır. Lokum harcı kağıdın ortasına boşaltılır. Yağlı kağıt ortaya doğru toplanıp lokum harcına rulo şekli verilir. (2 rulo olarak hazırlanabilir ya da diğer yarısı Hindistan cevizi serpilmiş bir kaba boşaltılabilir. Hepsi kaba da konabilir. Ben tek kalın rulo yapıp, boyuna ikiye böldüm.) Oda ısısında soğumaya bırakılır. Oda ısısına gelince buzdolabına alınıp 3-4 saat dinlendirilir. (Dolap kokusu olmaması için üzeri streç film ile kaplanır.) Kesme tahtasının üzerine bol Hindistan cevizi alınır, lokum rulosu da üzerine alınıp Hindistan cevizine bulanır. Dilimlenerek servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.

Kaynak : Mutfağımdaki Tadlar