1 kg'dan 1-2 adet fazla Mandalina (Küçük boy ve kabuğu ince, içi dolgun olacak)
Ceviz (kelebek ceviz)
1 kg şeker
Yarım limon suyu
3 adet karanfil
Yapılışı :
Mandalinar iyice yıkanır. Kaynar suya bütün olarak atılıp 5 dakika haşlanır. (mandalinalar hiçbir şekilde kesilmez ya da delinmez) Sonra suyu süzülür. Yeniden su kaynatılarak aynı şekilde haşlanır. (toplam 2 defa haşlama işlemi yapılacak) Haşlama sırasında mandalinalar alt üst çevrilir. Haşlanan mandalinalar soğumaya bırakılır.
Geniş bir tencereye su alınır, üzerine 1 su bardağı su dökülür, 4-5 dakika kaynatılır. Soğuyan mandalinaların tepesi bıçakla kesilir. İçlerine kelebek (yarım) cevizlerden 2'şer tane (Toplamda 1 ceviz) yerleştirilir. Kaynayan şerbete isteğe bağlı karanfil atılır. Mandalinalar tek tek, kesilen kısmı üste gelecek şekilde şerbetin içine atılır, kaynamaya bırakılır. Mandalinaların üzerine ara ara bastırılarak şerbeti çekmesi sağlanır. Üzerinde biriken köpükler alınır. 5-6 dakika kaynatılıp limon suyu eklenir. Porselen bir tabağa reçelin şerbetinde alınarak kıvamı kontrol edilir. (Fazla kaynatmayın, ağdalaşabilir) Reçel kıvamına gelince ocaktan alınıp 1 gece dinlendirilir. Kıvamına tekrar bakılır, buzdolabında saklanır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Mutfak TV
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder