Disable Copy And Past

23 Şubat 2021 Salı

Gonca Gül Börek

 








Malzemeler :

Hamuru için;

1 su bardağı su

1 adet yumurta

1 silme çay kaşığı kabartma tozu

1 silme tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı sirke

3 yemek kaşığı sıvı yağ

aldığı kadar un

İç harcı için;

2 adet orta boy soğan

4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

150 gr kıyma

2 adet patates

Karabiber

Tuz

Kırmızı toz biber

Maydanoz

150 gr tereyağı

Yapılışı:

Yoğurma kabına 1 su bardağı su, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı sirke alınıp karıştırılır. Üzerine 1 silme tatlı kaşığı tuz, 1 silme çay kaşığı kabartma tozu ve kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 20 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur 4 bezeye bölünür ve 30 dakika daha dinlendirilir.(Ben 5 bezeye böldüm) Bu sırada iç harcı hazırlanır; bir tavaya sıvı yağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Rendelenmiş patatesler eklenip patates yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edilir. (Gerekirse çok az su ilave edebilirsiniz.) Doğranmış maydanozlar eklenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.

Tereyağı eritilip soğutulur. (Tereyağının soğuk olması önemli)

 Dinlenen bezeler oklava yardımı ile açılabildiği kadar ince açılır. Aralarına eritilip soğutulmuş tere yağı sürülerek üst üste yerleştirilir. Kenarları biraz çekiştirilerek  hamur kare haline getirilir, rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo 2 parmak genişliğinde kesilerek dilimlenir, yağın iyice donması için 30 dakika kadar buzdolabında bekletilir. Bekletilen bezeler çay tabağından biraz büyük olarak açılır, ortasına iç malzemeden bolca yerleştirilir. Kenarlarına 4 eşit kesik yapılır. Kesilen kenarlar sıralı olarak ortaya doğru toplanır, uçları hafif kıvrılarak gül şekli verilir, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

 Afiyet olsun.

Kaynak : Şeffaf mutfak

Hiç yorum yok: