Malzemeler:
4 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
yarım dilim portakal
3 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 su bardağı nişasta
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı 10 gr krem tartar
üzeri için:
yeterince hindistan cevizi rendesi veya pudra şekeri
Yapılışı:
4 su bardağı toz şeker tencereye alınır, üzerine 1,5 su bardağı su, yarım dilim portakal eklenip ocağa alınır. Ara ara karıştırılarak kaynatılır, kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kısık ateşte kaynatılır, ocaktan alınır. 3 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ince bir süzgeçten geçirilir, ayrı bir tencereye alınıp üzerine 1 su bardağı nişasta, 1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi , 1 tatlı kaşığı krem tartar eklenir. Çırpıcı ile pütürsüz hale gelinceye kadar çırpılır, ocağa alınıp kaynayıncaya kadar karıştırılır. Koyulaşmaya başlayınca ocağın altı kısılır. Hazırlanan şerbet azar azar üzerine ilave edilir. Şerbetin tamamı nişastalı karışıma yedirilerek eklenir. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 45 dakika sürekli karıştırılarak pişirilir. Küçük kare borcam tepsiye Hindistan cevizi rendesi serpilir, hazırlanan lokum dökülüp düzgünce yayılır. Üzerine tekrar bol miktarda h. Cevizi rendesi serpilir. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınıp 1 gece bekletilir. Ertesi gün istenilen büyüklükte dilimlenip hindistan cevizine bulanarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Elifin mutfağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder