Malzemeler:
şerbet için
4 su bardağı toz şeker(800gr)
1.5 su bardağı su
1 dilim limon diğer malzemeler
1 su bardağı nişasta (110gr)
2 su bardağı nar suyu (400ml)
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı krem tartar(10gr)
60 gram fındık içi
50 gram hindistan cevizi rendesi
Yapılışı:
4 su bardağı şeker, 1,5 su bardağı su ve 1 dilim limon tencereye alınır,
ara ara karıştırılarak kaynamaya bırakılır.
Kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Bu arada narların suyu sıkılır.
Narlar yıkanıp ikiye bölünür ve limon sıkacağında suyu sıkılır. Sıkılan nar
suyu süzgeçten geçirilir. 15 dakika kaynayan şerbetin içindeki limon çıkarılır,
şerbet bir kenara alınır.
Taze sıkılmış nar suyunun üzerine 1 su bardağı nişasta, 1 tatlı kaşığı krem
tartar, 1 su bardağı su eklenerek pürüzsüz bir hale gelinceye kadar
karıştırılır. Sonra ocağa alınır ve sürekli karıştırılarak kaynatılır.
Kaynamaya başlarken ocağın altı kısılır ve daha hızlı karıştırılır. Önceden hazırlanan
şerbet azar azar ilave edilerek karıştırılır. Yavaş yavaş tüm şerbet nişastalı
karışıma eklenir. Sürekli karıştırılarak 45 dakika kısık ateşte pişirilir. Son 15 dakikada daha hızlı ve daha sık
karıştırılır. 45 dakika sonra ocak kapatılır ve iri dövülmüş fındık eklenir,
iyice karıştırılır. Küçük kare borcam tepsinin dibine bolca Hindistan cevizi
serpilir. Üzerine lokum dökülür, üzeri kaşıkla düzeltilip, bolca Hindistan
cevizi serpilir. Oda ısısına gelinceye kadar soğutulur. Tamamen soğuduktan sonra
üzeri streç filmle kapatılıp bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün
bıçakla kenarların ayrılır. (Kenarlarında h. Cevizi olmadığı için yapışmış
oluyor.) Sonra kesme tahtasının üzerine
ters çevrilerek çıkarılır. İstenilen büyüklükte dilimlenir. (İsterseniz h.
Cevizi yerine pudra şekerine de bulayabilirsiniz. Pudra şekeri kullanılacaksa
kalıp çok az sıvı yağla yağlanır.)
Afiyet olsun.
Kaynak : Elifin mutfağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder