Disable Copy And Past

28 Ekim 2020 Çarşamba

Narlı Fındıklı Lokum








Malzemeler:

şerbet için

4 su bardağı toz şeker(800gr)

1.5 su bardağı su

1 dilim limon diğer malzemeler

1 su bardağı nişasta (110gr)

2 su bardağı nar suyu (400ml)

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı krem tartar(10gr)

 60 gram fındık içi

50 gram hindistan cevizi rendesi

 

Yapılışı:

4 su bardağı şeker, 1,5 su bardağı su ve 1 dilim limon tencereye alınır, ara ara karıştırılarak kaynamaya bırakılır.  Kısık ateşte 15 dakika kaynatılır. Bu arada narların suyu sıkılır. Narlar yıkanıp ikiye bölünür ve limon sıkacağında suyu sıkılır. Sıkılan nar suyu süzgeçten geçirilir. 15 dakika kaynayan şerbetin içindeki limon çıkarılır, şerbet bir kenara alınır.

Taze sıkılmış nar suyunun üzerine 1 su bardağı nişasta, 1 tatlı kaşığı krem tartar, 1 su bardağı su eklenerek pürüzsüz bir hale gelinceye kadar karıştırılır. Sonra ocağa alınır ve sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başlarken ocağın altı kısılır ve daha hızlı karıştırılır. Önceden hazırlanan şerbet azar azar ilave edilerek karıştırılır. Yavaş yavaş tüm şerbet nişastalı karışıma eklenir. Sürekli karıştırılarak 45 dakika kısık ateşte pişirilir.  Son 15 dakikada daha hızlı ve daha sık karıştırılır. 45 dakika sonra ocak kapatılır ve iri dövülmüş fındık eklenir, iyice karıştırılır. Küçük kare borcam tepsinin dibine bolca Hindistan cevizi serpilir. Üzerine lokum dökülür, üzeri kaşıkla düzeltilip, bolca Hindistan cevizi serpilir. Oda ısısına gelinceye kadar soğutulur. Tamamen soğuduktan sonra üzeri streç filmle kapatılıp bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün bıçakla kenarların ayrılır. (Kenarlarında h. Cevizi olmadığı için yapışmış oluyor.)  Sonra kesme tahtasının üzerine ters çevrilerek çıkarılır. İstenilen büyüklükte dilimlenir. (İsterseniz h. Cevizi yerine pudra şekerine de bulayabilirsiniz. Pudra şekeri kullanılacaksa kalıp çok az sıvı yağla yağlanır.)


Afiyet olsun.

Kaynak : Elifin mutfağı

 

Hiç yorum yok: