Disable Copy And Past
19 Mart 2021 Cuma
Kahveli Kurabiye
17 Mart 2021 Çarşamba
Sihirli Elmalı Pasta
26 cm kelepçeli kalıp kullandım. (Borcam tepsi de olur). Kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml.
Malzemeler:
1 su bardağı Un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı İrmik
1 paket Kabartma tozu
1 paket Vanilya şekeri
5 adet Elma (orta boy)
1 tatlı kaşığı Tarçın
125 gr Yumuşak Tere yağı
Yapılışı
Kelepçeli kalıbın tabanına
yağlı kağıt geçirilir. Tereyağ ya da margarin ile kalıbın kenarları yağlanır,
kesilmiş yağlı kağıt yapıştırılır. (Kalıbın tabanı ve kenarları yağlı kağıt ile
kaplanmış olacak)
Elmalar iyice yıkanıp
kabuklarıyla birlikte rendelenir. Rendelenmiş elmalara 1 tatlı kaşığı tarçın
eklenir.
Bir kapta un, şeker,
irmik, vanilya ve kabartma tozu iyice karıştırılır. Hazırlanan unlu karışım 4
eşit parçaya bölünür. (eşit bölmek için 4 kase kullanabilirsiniz.) Kaselerdeki
un karışımının ilki alınıp kalıbın tabanına eşit şekilde serpilir. Elmalı harç
da eşit olacak şekilde 3’e bölünür. Elmalı harcın 3’te 1’ unlu karışımın
üzerine eşit olarak paylaştırılır. (elle yapmak daha kolay) Kaşıkla hafif
üzerine bastırılarak düzeltilir. 2. Kasedeki karışım elmaların üzerine eşit
serpilir, üzerine tekrar elma yayılır. Sonra 3. Kase ve kalan elma aynı şekilde
kalıba yerleştirilir. (Elmalar sulandıysa suyu elle hafif sıkılır.) Üzerine
kalan son unlu karışım yayılır. Üzeri kaşıkla dümdüz olacak şekilde düzeltilir.
125 gr. Oda ısısında yumuşamış tere yağı karışımın üzerine güzelce gezdirilir.
(Tere yağını fırını ısıtırken biraz fırına koyup yumuşatabilirsiniz, tamamen eritmeyin!) Tere
yağı kaşığın ters tarafıyla her yere gelecek şekilde yayılır. Önceden ısınmış
180 derece altüst ayarında fırında 35-40 dakika pişirilir. Biraz dinlenince
dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : MASMAVİ3🔹MUTFAKTA
11 Mart 2021 Perşembe
Gonca Gül Poğaça (Kolay Poğaça)
1 çay bardağı yoğurt
yarım çay bardağından biraz az su
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta beyazı (sarısı üzerine sürülecek)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı toz şeker
yarım tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2,5-3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
1 yemek kaşığı tere yağı (25 gr.)
İçine :
biraz tulum peyniri (istediğiniz bir peynir çeşidini kullanabilirsiniz.)
1 tutam maydanoz
pul biber
Üzerine:
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
susam
Yapılışı :
Yoğurt, su, sıvı yağ, limon suyu, yumurta akı, toz şeker ve tuz yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Üzerine kabartma tozu eklenir. (Karışım kabartma tozu eklenince köpük köpük kabaracak) KOntrollü şekilde un eklenerek yoğurmaya başlanır. Yoğurma sırasında 1 yemek kaşığı tere yağı da eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri kapatılıp 5-10 dakika dinlendirilir. Bu arada iç malzeme hazırlanır: ezilmiş peynir, doğranmış maydanoz ve pul biber bir kapta karıştırılır.
Dinlenen hamur tezgaha alınıp uzun bir rulo yapılır ve 12 eşit büyüklükte beze olacak şekilde kesilir. Hazırlanan bezeler elle bastırılarak avuç içi büyüklüğünde yuvarlak açılır. Kenarından başlayarak orta kısmına doğru bıçakla bir kesik yapılır. Bir ucuna peynirli harç yerleştirilip hamurun sonuna kadar yuvarlanarak şekil verilir. Kenar kısımları hafifçe altta toplanarak gonca şekli alması sağlanır. (Hamuru yuvarlarken ilk katlamada kenar kısımları bastırılarak yapıştırılır.)
Şekil verilen poğaçalar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine fırça yardımıyla sıvı yağla birlikte çırpılmış yumurta sarısı sürülür, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : nefis sanal lezzetler
4 Mart 2021 Perşembe
Tartetatin
26 Şubat 2021 Cuma
Muzlu Pudingli Kurabiye
1 paket muzlu puding (Toz halinde)
1 adet yumurta
125 gr. margarin ya da tereyağı
yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Üzerine ;
hindistan cevizi rendesi
yumurta akı
Yapılışı:
Hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Önce yumurta akına, sonra hindistan cevizi rendesine bulanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar (Yaklaşık 20 dk.) pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.
23 Şubat 2021 Salı
Gonca Gül Börek
Malzemeler :
Hamuru için;
1 su bardağı su
1 adet yumurta
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı sıvı yağ
aldığı kadar un
İç harcı için;
2 adet orta boy soğan
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
150 gr kıyma
2 adet patates
Karabiber
Tuz
Kırmızı toz biber
Maydanoz
150 gr tereyağı
Yapılışı:
Yoğurma kabına 1 su bardağı su, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı sirke alınıp karıştırılır. Üzerine 1 silme tatlı kaşığı tuz, 1 silme çay kaşığı kabartma tozu ve kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 20 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur 4 bezeye bölünür ve 30 dakika daha dinlendirilir.(Ben 5 bezeye böldüm) Bu sırada iç harcı hazırlanır; bir tavaya sıvı yağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Rendelenmiş patatesler eklenip patates yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edilir. (Gerekirse çok az su ilave edebilirsiniz.) Doğranmış maydanozlar eklenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Tereyağı eritilip soğutulur. (Tereyağının soğuk olması önemli)
Dinlenen bezeler oklava yardımı ile açılabildiği kadar ince açılır. Aralarına eritilip soğutulmuş tere yağı sürülerek üst üste yerleştirilir. Kenarları biraz çekiştirilerek hamur kare haline getirilir, rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo 2 parmak genişliğinde kesilerek dilimlenir, yağın iyice donması için 30 dakika kadar buzdolabında bekletilir. Bekletilen bezeler çay tabağından biraz büyük olarak açılır, ortasına iç malzemeden bolca yerleştirilir. Kenarlarına 4 eşit kesik yapılır. Kesilen kenarlar sıralı olarak ortaya doğru toplanır, uçları hafif kıvrılarak gül şekli verilir, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : Şeffaf mutfak