Disable Copy And Past

4 Mart 2021 Perşembe

Tartetatin


 



Malzemeler :
Çay bardağı ölçüsü; 125 ml.

1 adet yumurta
125 gr. tere yağı
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
3 çay bardağı un 
2-3 yemek kaşığı soğuk su

Karamel için;
75 gr. tere yağı
1 çay bardağı toz şeker
yarım çay bardağı süt (Ben ekledim)

Üzerine;
8-9 adet küçük boy elma
Süsleme için;
ceviz

Yapılışı:
Yumurta, oda sıcaklığındaki tere yağı, toz şeker, kabartma tozu ve vanilya bir kapta karıştırılır. Üzerine un ve çok az su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri streç filmle kaplanıp bir kenarda bekletilir. 
Elmaların kabukları soyulur; ortadan ikiye bölünüp baş, alt ve çekirdek kısımları çıkarılır. 
Karamel yapmak için tava ocak üstüne alınır; orta ısıya ayarlanır. Tere yağ ve toz şeker tavaya alınır; Yağ ve şeker eriyip karamel rengi alınca ocaktan alınır. (Bu şekilde yapınca ben kıvamı tutturamadım, tavayı bir kenara alıp ilk sıcaklığı geçince içine süt ekledim, kıvam alıncaya kadar ocakta pişirdim) Hazırlanan karamel yağlı kağıt serilmiş en küçük boy borcam tepsiye dökülür, üzerine elmalar çekirdek kısımları yukarı bakacak şekilde dizilir.
Dinlenen hamur yağlı kağıt üzerine alınıp merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan hamur elmaların üzerine pişirme kağıdı ters çevrilerek yerleştirilir. Yağlı kağıt dikkatli bir şekilde hamurdan ayrılır, hamurun kenar fazlalıkları varsa elmaların içine doğru katlanır. Hamurun üzerine çatalla delikler açılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında  35-40 dakika üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir.  Soğuyunca bir pasta tabağına ters çevrilerek tepsiden çıkarılır. Üzeri ceviz ile süslenip dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: