Disable Copy And Past

18 Haziran 2008 Çarşamba

Fındık Krokanlı Pasta (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)


Bu pastamızı da Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25 ev sahibesi http://buramburam.blogspot.com/ Hülya'ya gönderiyorum.
Fındık Kokanlı Pasta

Malzemeler :

1 adet hazır pandispanya
1 paket çilekli rulo kek (Peki)
1 paket dr. Oetker vanilyalı créme olé
2,5 su bardağı süt (créme olé hazırlamak için)
1 poşet krem şanti (1 su bardağı süt)

Arasına : muz yada çilek

Krokan için :
1 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tereyağı
1 su bardağı fındık

Üzerine ; fındıklı çikolata

Yapılışı :

Bir tavaya toz şeker ve tereyağı alınır. Şeker eriyip karamel rengini alınca fındıklar eklenip, iyice karıştırılır. Hazırlanan malzemeler yağlı kağıt üzerine ince olarak dökülür, soğuyunca krokan parçalanır.

Büyük bir kasede créme olé 2,5 su bardağı süt ile 3 dk. çırpılır. Başka bir kasede krem şanti 1 su bardağı süt ile çırpılarak hazırlanır. Créme olé ve kremşanti birlikte karıştırılır. Rulo kek dilimlenip, kelepçeli kalıbın kenarlarına dik olarak yerleştirilir. Kalıbın ortasına pandispanyanın yarısı oturtulup, sütle ıslatılır. Üzerine krema yayılır, muz dilimleri yerleştirilir. Pandispanyanın diğer yarısı da sütle ıslatılarak pastanın üzeri kapatılır. Kalan krema ile pastanın üstü kaplanır, krokan ve çikolata ile süslenir. Buzdolabında dinlendirilir.

Afiyet olsun.


Pratik Poğaça

İlk öğrendiğim poğaça tarifi. Evliliğimin ilk yıllarında hamur işi yapmayı hiç bilmiyordum."Poğaçalarım taş gibi oluyor" dediğimde başkanımız Sevinç hanımın "1 ölçü un, 1 ölçü yoğurt, 4 ölçü un, kabartma tozu" tarifiyle acil durumlarda hemen yaptığım, lezzetli, kolay poğaçaları yapmayı öğrenmiş oldum. Teşekkürler Sevinç Hanım.

Pratik Poğaça

Malzemeler :

1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
50 gr. Margarin
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz

Arasına : beyaz peynir, maydanoz

Üzerine : yumurta sarısı, çörek otu

Yapılışı :

Hamur malzemeleri karıştırılarak özleşene kadar yoğrulur. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılarak elde açılır. Maydanoz-peynir yerleştirilerek kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu serpilir. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar
pişirilir.

Afiyet olsun.

17 Haziran 2008 Salı

Zeytinli ve Sosisli Pastane Kurabiyesi (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)

Bu lezzetli kurabiyeler de Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25 ev sahibesi http://buramburam.blogspot.com/ Hülya için.
Zeytinli ve Sosisli Pastane Kurabiyesi

Malzemeler :

5 su bardağı un
250 gr. Margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
½ su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker

Yapılışı :

Tüm malzemeler karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamur buzdolabında 30 dk. Dinlendirilir. Dinlenen hamur oklava ile açılır, küçük karelere kesilir. Kare hamurların üzerine çapraz şekilde zeytin veya sosis yerleştirilir. Hamurun iki ucu birleştirilerek, yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. ( Hamurun pişerken açılmaması için iyice yapıştırmak gerekiyor.)Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derecede yaklaşık 20 dk. pişirilir.

Afiyet olsun.

İkram Kurabiye (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)





Bu kurabiyeleri Özlemhan 'ın sayfasında gördüm ve denedim. Çok beğendik. Bu güzel ikramları Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25 ev sahibesi http://buramburam.blogspot.com/ Hülya'ya gönderiyorum.
İkram Kurabiye

Malzemeler :
250 gr. Oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 adet yumurta
3 su bardağı un
Üzeri için ; file şamfıstık, file fındık, bal, marmelat
Arasına sürmek için ; nutella

Yapılışı :
Yoğurma kabına pudra şekeri ve margarin alınarak iyice karıştırılır. Daha sonra yumurta, un, kabartma tozu, ve vanilya eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamur 10 dk. Dinlendirilir. Oklava ile 0,5 cm açılıp, kalıpla kesilir. Yağlı kağıt serilen tepsiye kurabiyeler yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri fazla kızamadan pişirilir. Kurabiyeler soğuduktan sonra kurabiyenin birinin üzerine bıçakla nutella sürülür; diğer kurabiye ile birleştirilir. Üstteki kurabiyeye bal sürülerek şamfıstığına batırılır ya da tekrar nutella sürerek file fındığa batırılır. ( Ben bir kısmına marmelat sürüp, Hindistan cevizine batırdım.)

Afiyet olsun.

13 Haziran 2008 Cuma

Babalar Günü

Anneler Günü kadar eski olmasa da Babalar Gününün de bir geçmişi var. Bazı tarihçiler, Babalar Gününün Antik Roma'da bile kutlandığını belirtiyor. Bazı araştırmacılar tarih belirtmezken Babalar Gününün Batı Virginia'da ortaya çıktığını savunuyor. Batı Virginia'da yaşayan John Dowdy'nin annesi öldükten sonra onun yerini alan babası için böyle bir gün kutlanmasını istediği söyleniyor. Diğer araştırmacılar ise 1910 yılında Washington'daki John Bruce Dodd'un 6. çocuğunun doğumu sırasında hayatını kaybeden annesinin ardından hayatını çocuklarına adayan babası William Smart'a özel bir gün armağan etmek amacıyla bu fikri ortaya attığını belirtiyor. Dodd, anneler günü kutlanırken babalar gününün olmayışını büyük bir haksızlık olarak nitelendirmiş. Hemen babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın babalar günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış. Ama bu çalışmalar bir sonraki yılın 19 Mayıs'ına kadar sürmüş.

Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmış. Daha sonra diğer eyaletlere yayılmış. Ancak Babalar Günü resmi olarak 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge'in desteğiyle kutlandı. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımladı. Ülkemizde 80'li yılların sonlarına doğru kabul gören Babalar Günü, bu yıl da Haziran ayının üçüncü pazarına denk gelen 15 Haziran'da kutlanıyor. Nerede olurlarsa olsunlar, babalarımıza bugün sevgimizi gönderelim. Tüm babaların ve baba adaylarının bu özel gününü kutlarız.



Mantarlı Tavuk Sote




Malzemeler :
1/2 kg. kuşbaşı tavuk
400 gr. mantar
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet sivribiber
salça
tuz, kekik
sıvı yağ-tereyağ
Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp, bütün olarak limonlu suda haşlanır. (Çok büyük olanları ikiye, dörde bölebilirsiniz ) Soğanlar yemeklik doğranıp, pembeleştirilir. Biberler ve tavuklar ilave edilip, kavrulur. Tavuk suyunu çekince limonlu suda haşlanan mantarlar eklenir. Biraz karıştırılıp, küp doğranmış domatesler tencereye alınır. Domatesler eriyince salça eklenip tuzu ayarlanır. Biraz su ilavesiyle pişirilir. Üzerine kekik serpilir.
Afiyet olsun.

İki Renkli Kurabiye (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)


Bu kurabiyeler Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25 ev sahibesi http://buramburam.blogspot.com/ Hülya'ya gönderildi.
Malzemeler :
125 gr oda sıcaklığında margarin
½ çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çorba kaşığı kakao
Aldığı kadar un

Kakao hariç tüm malzeme karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur ikiye bölünür. Yarısı kakao ile yoğrulur. Kakaolu hamur sert olursa biraz sıvı yağ ilave edilebilir. Hamurdan küçük toplar yapılır, bir kakaolu, bir sade olarak yuvarlak şekilde dizilir. Üzerine elle biraz bastırılarak şekil verilir. (Ben bir kısmını arasına nutella sürerek yaptım. Şekillendirdiğim kurabiyenin üzerine nutella sürüp, diğer kurabiyeyi üzerine kapattım. Bir çay bardağı ile keserek şekil verdim. "Tutku" gibi oldu. İsterseniz papatya şekli de verebilirsiniz.) Hazırlanan kurabiyeler 170 derece önceden ısıtılmış fırında sade çok kızartılmadan pişirilir.

Afiyet olsun.

Gavurdağı Salatası


Malzemeler :
3 adet domates
3 adet küçük salatalık
2 adet sivri biber
Bir tutam maydanoz
3-4 adet taze soğan
birkaç adet kornişon turşu
bir baş küçük kuru soğan
yarım limonun suyu
yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz
1 tutam kuru nane
1 su bardağı irice kırılmış ceviz

Yapılışı :
Domatesler, salatalıklar ve sivribiberler küp küp doğranır. Maydanoz ve taze soğan ince kıyılır. Kuru soğan ince doğranıp, tuzla ovulur. Kornişon turşular küçük küçük doğranır. Tüm malzeme karıştırılıp, kuru nane ve nar ekşisiyle beraber harmanlanır. Zeytinyağı, limon suyu ve tuz bir kasede çırpılarak salatanın üzerine gezdirilir. Son olarak salatanın üzerine ceviz serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.


Etli Bamya


Malzemeler :

1/2 kg. taze bamya
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet domates
300 gr. kuşbaşı et
limon
salça
tuz
sıvı yağ
Yapılışı :
Bamyalar külah biçiminde ayıklanıp, tuzlu-sirkeli suda bekletilir. Tencerede yemeklik doğranmış soğanlar pembeleştirilir. Etler eklenip, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Küp küp doğranmış domatesler ilave edilir. Domatesler eriyince salça ve su eklenip etler pişmeye bırakılır. Etler yumuşayınca yıkanmış bamyalar tencereye alınır, limon suyu ve tuz eklenir. Karıştırmadan bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Not : İsterseniz bamyalarla birlikte haşlanmış nohut da ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

12 Haziran 2008 Perşembe

Akdeniz Salatası II

Malzemeler :

Akdeniz yeşillikleri
roka
yeşil soğan
maydanoz, dereotu ( ince ince kıyılacak )
Kiraz domates
Haşlanmış tavuk göğsü ( iri iri parçalanmış olacak )
Sos için;
2 yemek kaşığı mayonez,
Zeytinyağı
tuz ve limon suyu
Yapılışı :
Tüm malzeme karıştırılıp, salata tabağına yerleştirilir. Sos malzemesi bir kasede çırpılarak, salatanın üzerine gezdirilir.