Disable Copy And Past
28 Ekim 2014 Salı
Kurutulmuş Sebze Çorbası
Beypazarı'ndan aldığım çorbalık sebze kurusuyla yaptım; içinde 12 çeşit sebzenin olduğu bir karışım, bazı marketlerde de satılıyor.
Malzemeler :
1 su bardağı sebze kurusu (Sıcak suda beklettim)
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet patates
1 su bardağı et suyu
3 bardak sıcak su
tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Terbiyesi için;
yarım limonun suyu
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı (tepeleme) un
Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda rengi dönünceye kadar kavrulur; kıyılmış sarımsaklar eklenip kavrulur. Sıcak suda bekletilip suyu süzülmüş sebze kuruları ve rendeleniş patates eklenip bir süre daha kavrulur; et suyu ve sıcak su eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çukur bir kapta un, limon suyu ve yoğurt çırpılır, biraz sıcak su eklenip ılıklaştırılır ve kaynayan çorbaya eklenip karıştırılır. Bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır ve tuzu ayarlanıp servis yapılır.
Afiyet olsun.
Antep Peynirli Salata
Malzemeler :
yarım demet semiz otu
yarım demet roka
2 adet salatalık
8-10 adet çeri domates
250 gr Antep peyniri
zeytinyağı, limon suyu, tuz
2-3 kaşık konserve mısır tanesi
Yapılışı :
Semiz otu yaprakları ve roka iyice yıkanıp kurulanır ve salata tabağına alınır. Çeri domates, salatalık dilimleri ve mısır taneleri ile süslenir. Antep peyniri küp şeklinde kesilip yapışmaz yüzeyli bir tavada yağsız olarak kızartılır ve salatanın üzerine dizilir. Zeytinyağı, limon suyu ve tuz çırpılarak sos hazırlanır, salatanın üzerine gezdirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.
Tereyağlı Uzun Pakla (Fasulye)
Zonguldak Yöresine ait nefis bir fasulye yemeği; "karadeniz fasulyesi" olarak bilininen daha geniş ve etli bir fasulye türü ile pişirdim, her fasulye ile aynı lezzette olacağını sanmıyorum. Karadeniz fasulyesi bulabilirseniz denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler :
1 kg Şeker fasulye (karadeniz fasulyesi)
3 adet kuru soğan
2 adet domates
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
Yapılışı :
Fasulyeler kırılmadan uçları ayıklanır. Yıkanıp geniş bir tencereye dizilir. Üzerine halka halka kesilmiş soğan ve domates dilimleri dizilir. Şeker ve tuz serpilip su eklenir . Hiç karıştırmadan kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen fasulyenin üzerine eritilmiş kızgın tereyağ dökülüp servis yapılır.
Afiyet olsun
Badalan Fasulye Pilaki
Badalan fasulyeyi taze barbunyanın beneksiz olanı ya da kuru fasulyenin taze hali şeklinde düşünebilirsiniz; çok lezzetli ve çok çabuk pişiyor, mevsimi geçti galiba bu hafta pazarda göremedim:((
Malzemeler :
1 kg. badalan fasulye
1 adet kuru soğan
2 adet havuç
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz ve 1 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Badalan fasulyenin kabukları ayıklanır ve bir taşım kaynatılarak suyu dökülür. Yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında rengi dönünceye kadar kavrulur; kıyılmış sarımsaklar ve verev doğranmış havuç eklenip kavurmaya devam edilir. Salçalar eklenip kavurulur, fasulyeler de tencereye alınıp karıştırılır ve yeterince sıcak su eklenip, toz şeker atılıp tuzu ayarlanır, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tenceresinde soğutulup servis yapılır.
Afiyet olsun.
Patlıcan Çığırtma
Malzemeler :
1 kg. ince kemer patlıcanı
5-6 adet sivri biber
4-5 adet domates
1 adet kuru soğan
7-8 sarımsak
Zeytinyağı
tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulur. Dik tutulup, bütün kalacak şekilde koparmadan spiral kesilir. Tuzlu suda 15 dakika bekletilip acısı çıkarılır. Suyu sıkılıp zeytinyağında kızartılır. Kızaran patlıcanlar yemeğin pişeceği tencereye alınır. Sivri biberler de kızartılıp patlıcanların üzerine dizilir.
Domatesler küp şeklinde doğranır. Soğan yemeklik doğranıp zeytinyağında rengi dönünceye kadar kavrulur. Kıyılmış sarımsaklar ve domates eklenip domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir, tuz ve toz şeker eklenir. Pişen sos patlıcanların üzerine dökülür. Yaklaşık yarım çay bardağı su eklenir ve patlıcanlar sosuyla özleşene kadar pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
22 Ekim 2014 Çarşamba
Yeşil Domates Yemeği ve Kızartması
Yeşil domates yemeği ve kızartmasını uzun zamandır denemek istiyordum; turşu yapmak için aldığım domateslerin bir kısmını kızarttım, bir kısmını da zeytinyağlı olarak pişirdim. Domateslerden mi kaynaklandı bilmiyorum ama kızartmasını hiç sevmedim, bir daha yapacağımı sanmıyorum:)) Zeytinyağlı yemeğine ise bayıldım, farklı lezzetleri denemek isteyenlere tavsiye ederim.
Yeşil Domates Yemeği
Malzemeler :
5-6 adet yeşil domates
1 adet kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı pirinç
tuz
yeterince sıcak su
Yapılışı :
Zeytinyağı tencereye alınıp ısıtılır; yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Dilimlenmiş sarımsaklar eklenir. Doğranmış yeşil domatesler de eklenip karıştırılır. Yeterince su eklenip tuzu ayarlanır, toz şeker ve yıkanmış pirinçler serpiştirilir. Hiç karıştırmadan kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir, tencerede soğutulup servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kızarmış Yeşil Domates
Domatesler halka şeklinde dilimlenir; tuzlanır. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Fazla yağı kağıt havlu ile alınır, isteğe göre yoğurt ile servis yapılır.
Denemek isteyenlere kolay gelsin.
16 Ekim 2014 Perşembe
Kanlıca Mantarı Kavurma ve kızartması
Çöpe attığım kaç kilo kanlıca mantarından sonra nihayet kurtsuz (az kurtlu) kanlıca mantarı bulabildim:)) Minik olanları iyice temizleyip kuruladıktan sonra kızgın yağda kızarttım; isterseniz una bulayarak da kızartabilirsiniz. Büyük boy olanları da çok az haşlayıp kavurdum.
Kanlıca Mantarı Kavurması
Malzemeler :
1 kg. kanlıca mantarı
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil etli biber (köy biberi)
2-3 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Yapılışı :
Kanlıca mantarı dikkatlice temizlenip iyice yıkanır ve istenilen büyüklükte doğranır; limonlu suda 5 dakika kadar haşlanır, suyu süzülür.
Soğan piyazlık doğranıp sıvı yağda rengi dönünceye kadar kavrulur; dilimlenmiş biberler ve ince kıyılmış sarımsaklar eklenip kavurmaya devam edilir. Son olarak mantar eklenip tuzu ayarlanır; bir süre daha pişirilip sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kanlıca Mantarlı Kapalı Pide
Malzemeler :
Hamur için;
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
yarım küp yaş maya ya da 1 paket (11 gr.) instant maya
aldığı kadar su
İçine;
1 kg. kanlıca mantarı
1 adet kuru soğan
1 adet dolmalık sarı biber
1 adet dolmalık kırmızı biber
3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kekik
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı soya sosu
Yapılışı :
Maya ve toz şeker ılık sütün içinde eritilir. Un yoğurma
kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır, diğer malzemeler eklenip aldığı
kadar ılık su ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar
yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya
bırakılır.
Mantarlar temizlenip yıkanır ve kağıt havlu ile suları
alınır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
Doğranmış mantar ve biberler eklenip kavrulur. İnce kıyılmış sarımsaklar
eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve baharatlarla
tatlandırılır. Soya sosu eklenir, sosunu çekince ocak kapatılır ve soğumaya
bırakılır.
Mayalanan hamur isteğe göre 4 ya da 8 parçaya bölünür. Her
parça oklava ile oval şekilde açılır, ortasına iç malzeme yerleştirilir.
Hamurun kenarları karşılıklı olarak 1 cm. aralıklarla şerit şeklinde kesilir.
Hamurun ucunda başlanarak şeritler karşılıklı olarak kapatılır ve örgü şekli
verilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece
fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun
14 Ekim 2014 Salı
Çökertme Kebabı
Daha önce yayınladığım bir tarif; fotoğrafı yenilemek için tekrar yayınlıyorum.
Çökertme Kebabı
Malzemeler :
500 gr. bonfile
5 adet patates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 su bardağı yoğurt
2-3 diş sarımsak
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ
Marine için;
1 adet soğan
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Etler
uzun ince doğranıp marine malzemeleri ile karıştırılır. Buzdolabında en
az 6 saat dinlendirilir. Yoğurt ezilmiş sarımsakla karıştırılır.
Patatesler soyulup ince dilimlenir, yağda kızartılır. Dinlenmiş etler
ızgarada veya teflon tavada pişirilir. Servis tabağına kızartılıp, fazla
yağları kağıt havlu ile alınan patatesler yerleştirilir. Üzerine
sarımsaklı yoğurt dökülür. Etler yoğurdun üzerine dizilir. Tereyağında
pul biber kızdırılarak yemeğin üzerine gezdirilir. Domates ve maydanozla
süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.
25 Eylül 2014 Perşembe
Kara Kabak Dilme
Şerit halinde dilimlenmiş kabakların sarılmış hali, dilerseniz bütün kabağı bu şekilde de hazırlayıp sarabilirsiniz.
Tarif Kanal D Mutfağım programından...
Malzemeler :
Yarım kara kabak
tuz
İçine;
500 gr. dana kıyma
3 avuç ince bulgur (3-4 yemek kaşığı)
1 adet domates
1 adet soğan
1/2 demet taze soğan
1/2 demet dereotu
1 tutam maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Kara kabak karpuz gibi boyuna dilimlenip kabukları soyulur. Kabak kalınsa boyuna kesilerek 3-4 mm. kalınlığında şeritler çıkarılıp bir kenara alınır. (Kabak dilimleri 1-1,5 cm kalınlığında oluncaya kadar inceltilir.) Sonra 6-7 cm boyunda küp şeklinde doğranır; küp şeklindeki kabakların ortasına bir kenarını koparmadan kesikler yapılır. Hazırlanan kabaklar üzerine tuz serpilerek 15 dakika kadar bekletilir.
Kıyma bir kaba alınır; üzerine ince bulgur, tuz, baharat, ince kıyılmış kuru soğan, kabukları soyulup minik küpler halinde doğranmış domates ve ince kıyılmış yeşillikler eklenir, özleşinceye kadar yoğrulur.
Bir tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınıp ısıtılır; salçalar eklenip kokusu çıkıncaya kadar kavrulur ve ocaktan alınır. Hazırlanan iç malzeme kabak dilimleri arasına doldurulur ve tencereye dizilir. Şerit halinde kesilen kabak dilimlerinin de bir kenarına iç malzeme yerleştirilip rulo şeklinde sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine kabaklarla aynı hizada olacak şekilde su eklenip 20-25 dakika kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Kabaklar pişince sarımsaklı yoğurtla birlikte servis yapılır. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)