Disable Copy And Past

5 Aralık 2008 Cuma

Sosisli Milföy Börek



Fotoğraflar pek güzel çıkmadı ama börekler hem çok güzel, hem çok pratik. Eminim şimdiye kadar yapmayan pek yoktur ama yine de tarifini paylaşmak istedim.

Malzemeler :
Dilediğiniz miktarda kare milföy hamuru
sosis (Ben kokteyl sosis kullandım.)
yumurta sarısı
Yapılışı :
Oda sıcaklığında yumuşayan milföy hamurları, ortadan ikiye kesilir. Kokteyl sosislerin uçları (+) çeklinde çizilir. Herbir parça milföy hamuruna 1 adet sosis yerleştirilerek, rulo şeklinde sarılır. Bütün hamurlar bitince üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, önceden ısıtılmış orta ısılı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. (Dilerseniz; milföy hamurunun bir kenarına uygun boyda sosis yerleştirip, rulo yaparak birleşme yerlerine çöp şiş ya da kürdan batırıp, milföy hamurlarını dörde bölebilir, sonra bu parçaları yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan yatırarak pişirebilir ve lolipop şeklinde börek yapabilirsiniz. İrem anaokuluna giderken yılbaşı partisi için yapmıştım; çocuklar çok beğenmişlerdi.)
Afiyet olsun.

Sütlü İrmik Tatlısı




Malzemeler :
1 lt. süt
9 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
Arasına;
dövülmüş ceviz ve tarçın
Yapılışı :
Şeker, irmik ve süt bir tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca 4-5 dakika daha ocakta tutulup, muhallebi kıvamında pişirilir. Vanilya eklenip iyice karıştırılır ve ocak kapatılır. Tatlının yasısı suyla ıslatılmış kalıba dökülür. Üzerine tarçınla karıştırılmış ceviz serpilir. Tatlının kalan yarısıyla da cevizlerin üzeri kapatılır. Oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğutulur. Servis sırasında kalıptan çıkarıp, dilimlenerek servis yapılır. Üzerini dilerseniz, tarçın ya da hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

4 Aralık 2008 Perşembe

Tavuklu-Mantarlı Pide


Bu malzemeyle yiyemeyeceğimiz kadar çok pidemiz oldu. Kalabalık değilseniz yarım ölçü yapmanızı öneririm.
Tarifimi Hamarat ablanın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "fırında tavuk yemekleri yarışması"na gönderdim.
Malzemeler :
1 kg. un
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
aldığı kadar ılık su

İç malzeme;
Mantarlı iç;
500 gr. mantar
2 adet domates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
sıvı yağ

Tavuklu iç;
500gr. kuşbaşı doğranmış tavuk
2 adet çarliston biber
2 adet domates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
sıvı yağ

Üzerine;
kaşar peyniri rendesi

Üzerine sürmek için;
tereyağı

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınarak ortası havuz gibi açılır. Toz şeker ve tuz eklenir. Yaş maya unun ortasına alınarak aldığı kadar ılık suyla yumuşak bir hamur hazırlanır, 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır.
Mantarlar yıkanıp, dörde bölünür. Sıvı yağda suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Küp doğranmış domates eklenip, bir süre daha pişirilir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp soğumaya bırakılır.Başka bir tencerede tavuklar sıvı yağda kavrulur. Küp doğranmış domates ve biber eklenip, sotelenir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp, ocaktan alınır.
Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar kopartılıp, unlanmış zeminde oval şekilde açılır. Kenarları hafifçe içe katlanır. Hazırlanan pidenin yarısına tavuklu, yarısına da mantarlı harçtan yerleştirilir. Üzerine kaşar rendesi serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkınca yanlarına tereyağı sürülerek, sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fındıklı Çikolatalı Dilimler


Tarifini hayatıntakendisi arkadaşımdan aldım. Evdeki malzeme eksikliğinden tarifte ufak tefek değişiklikler yaptım. Orjinal tarif için tıklayın, lütfen.


Malzemeler
150 ml. krema (200 ml. kremadan 1/2 çay bardağı ayırdım, kalanını kullandım.)
100 gr. bitter çikolata
100 gr. margarin
1 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı un
3 yumurta
Yarım su bardağı çekilmiş fındık
1 çay kaşığı kabartma tozu

Çikolatalı Sos;
150 gr. sütlü çikolata
Yarım çay bardağı krema

Üzerine;
File fındık ve fıstık

Margarin, krema ve bitter çikolata bir kapta benmari yöntemiyle eritilir. Ocaktan indirip ılınması beklenir. Şeker ve yumurtalar iyice çırpılıp, un, kabartma tozu ve dövülmüş fındık eklenir. Çikolatalı karışım da çırpma kabına eklenerek karıştırılır. Karışım, margarinle yağlanmış kare bir kalıba iki parmak kalınlığında olacak şekilde yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35 dakika (batırılan kürdan temiz çıkacak.) pişirilir.
Çikolatalı sos için, krema ve çikolata bir tencerede karıştırılıp benmeri yöntemiyle eritilir. (Ben ayırdığım kremayı eklemeyi unutmuşum, sadece çikolata erittim. Sabah buzdolabında kremayı görünce unuttuğumu farkettim.) Sos ılıklaşınca, ılık olan kekin üzerine gezdirilir. Kaşığın tersiyle düzeltilip, sos düzgünce yayılır. Üzerine file fındık ve fıstık serpilir. Çikolatalı sos donduktan sonra dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

3 Aralık 2008 Çarşamba

Peynirli Rulo Börek (P.D.Ç.S.E. 31)



Malzemeler :
5 adet yufka
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Arasına;
beyaz peynir ya da istediğiniz bir malzeme. (kıyma, ıspanak, sucuk-pastırma-kaşar, patates, vb. Ben bir kısmını peynirli, bir kısmını ıspanaklı yaptım.)
Yapılışı :
Su, süt ve sıvı yağ çukur bir kapta çırpılarak sos hazırlanır. Birinci yufka temiz bir zemine serilerek fırça yardımıyla hazırlanan sostan bolca sürülür. Diğer yufkalardan biri de ilk yufkanın üzerine serilerek, tekrar sostan sürülür. Bütün yufkalar bitinceye kadar işlem tekrarlanır. (Beş yufka üst üste olacak.) Son yufkanın da üzerine sos sürüldükten sonra yufkalar (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir. Herbir parçanın geniş kenarına iç malzeme yerleştirilerek kenarları kapatılır ve gevşekçe bir rulo yapılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınan ruloların üzerine kalan sos malzemesinden sürülür. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Ispanak Borani

Malzemeler :
1/2 kg. ayıklanmış, yıkanmış ıspanak
2 adet orta boy soğan
sıvı yağ
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
tuz ve kırmızı pul biber

Yapılışı :
Ispanaklar çok su ilave edilerek, haşlanır. Suyu süzülüp, doğranır. Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağda pembeleştirilip, ıspanaklar ilave edilerek karıştırılır. Tuz eklenerek bir süre daha pişirilir. Ocak kapatılarak ıspanaklar soğumaya bırakılır. Soğuyunca sarımsaklı yoğurt ve mayonez eklenip, iyice harmanlanır., servis tabağına alınır.Sıvı yağda pulbiber kızdırılarak boraninin üzerine gezdirilir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Aralık 2008 Salı

Portakallı Kurabiye (P.D.Ç.S.E. 31)

Malzeme çeşidinin az, yapımının kolay olmasına karşı, tadı inanılmaz güzel. Uzun süre tazeliğini koruyor ama ertesi güne pek kalmıyor, hemen tüketiliyor. Bu lezzeti harika kurabiyeleri de P.D.Ç.S.E. 31 evsahibesi çapankızımutfakta arkadaşımıza gönderiyorum. Tarif için Zuhal Yalçın' a teşekkürler. 

 Malzemeler : 
3 yumurtanın sarısı (Kestaneli kurabiyeden kalan yumurta sarılarını kullandım.)
 1 su bardağı pudra şekeri 
1 paket kabartma tozu 
250gr oda sıcaklığında margarin (Ülker Bizim kullanıyorum) 
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu 
3 su bardağı un

 Üzerine;
 dövülmüş ceviz ya da fındık 

 YAPILIŞI:
 Tüm malzemeler karıştırılıp, yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır. Hazırlanan yuvarlaklar Önce yumurta akına, sonra dövülmüş ceviz ya da fındığa bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Damalı Pasta


Kasım ayının yaman etkinlikler evsahibesi sevgili Hülya etkinlik konusu olarak "Öğretmenler Günü Tarifleri" ni belirlemiş. Ben de bu etkinliğe sevgilerimle beraber bu pastamı gönderiyorum.
Evdeki malzemenin ve zamanımın sınırlı olması nedeniyle hayal ettiğim pastayı yapamadım. İrem pastayı görünce "Bu pastanın öğretmenlerle ilgisi ne ? " diye haklı olarak sordu. Ben de sadece "çiçekler" diyebildim. Bütün öğrencileri, öğretmenlerinin çiçekleri değil midir? Kimi zaman Gül, karanfil, kimi zaman renkli kır çiçekleri... Tüm öğretmenlerimize saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.
Malzemeler :
1 adet sade 1 adet kakaolu pandispanya (Ben dr. Oetker pandispanya karışımı alıp, paketteki tarife göre kendim hazırladım.)
1 paket Cappuccino Aromalı Crème Olé (hazırlamak için 2,5 su bardağı süt)
2 poşet kremşanti (hazırlamak için 1 su bardağı süt)
Arasına;
Muz
Yapılışı :
Pandispanya karışımı kullanılacaksa; üzerindeki tarife göre pandispanyalar bir sade, bir kakaolu olacak şekilde pişirilir. Hazır pandispanya kullanılacaksa; pandispanya katları farklı büyüklükte çemberler oluşturacak şekilde kesilir. (Varsa kalıpla ya da benim gibi farklı boylarda tencere kapağıyla kesilir.) Kesilen çemberler bir sade, bir kakaolu olacak şekilde yer değiştirilir. Bu şekilde hazırlanan pandispanya katları süt ya da meyve suyuyla ıslatılır. Cappuccino Aromalı Crème Olé paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp pandispanyanın birinci katına yayılır. Üzerine diğer pandispanya katı yerleştirilir. (Kakaolu çemberin üzerine sade çember gelecek şekilde) Tekrar Cappuccino Aromalı Crème Olé yayılıp, muz dilimleri yerleştirilir. Aynı işlem diğer katlar da yerleşinceye kadar devam eder. (Bir sade, bir kakaolu) Kremşanti sütle çırpılıp, pastanın üzeri ve yanları sıvanır. İsteğe göre süslemeler yapılır. (Ben şeker hamurum kalmadığı için, hazır gofret çiçeklerle süsledim, yanlarına da sepet görünümü vermeye çalıştım.) Buzdolabında bir gece dinlendirilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.

1 Aralık 2008 Pazartesi

Kestaneli Kurabiye (P.D.Ç.S.E. 31)

Bu tarifi sevgili Mine 'de gördüğüm ilk günden beri yapmak istiyordum. Kestane mevsimi hazır gelmişken denedim. Kestane püresini kendim yaptım, miktarını göz kararı koydum. Siz yine de mutfak teraziniz varsa tarifteki miktar kadar kullanın. Ben kestane miktarını biraz fazla kaçırdım galiba.

Kurabiyeleri P.D.Ç.S.E. 31 evsahibesi çapankızımutfakta arkadaşımıza sevgilerimizle beraber gönderiyor, kolaylıklar diliyoruz.

Malzemeler :
3 yumurta akı
250gr. pudra şekeri
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
bir tutam zencefil
350gr. çekilmiş badem
100gr. kestane püresi
60gr. un
1 tatlı kaşığı kakao ve süslemek için ½ tatlı kaşığı kakao

Yapılışı :
Yumurta aklarınına bir çimdik tuz eklenerek kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Pudra şekeri azar azar eklenek çırpmaya ara vermeden devam edilir. (Bezenin sönmemesi gerekiyor.) Daha sonra süslemede kullanmak için bezeden 4 çorba kaşığı kadar ayrılır. Vanilya, tarçın, zencefil ve badem eklenip, karıştırılır. Kestane püresi, un ve kakao ilave ederek yoğrulur. (Hafif yapışkan bir hamur oluyor.) Hamur 4 parçaya bölünüp, her parça çapı 2,5 cm’lik rulolar haline getirilir. Streç folyoya sarılarak 2 saat buzdolabında bekletilir. Rulolardan 1’er cm’lik dilimler kesilir. Kesilen parçalar biraz düzeltip yuvarlak hale getirilir. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir.
Süsleme:
Daha önce ayrılan 4 çorba kaşığı bezeden 2 tatlı kaşığı ayrılır ve yarım tatlı kaşığı kakao ile karıştırılır. Kurabiyelerin üzerine beyaz beze sürülür. Ortalarına kürdanla bir damlacık kakaolu bezeden damlatılır ve kürdanın ucuyla şekillendirilir. Önceden ısıtılmış 130 derece fırında 15 dakika pişirilip, sonra ısıyı 100 dereceye düşürerek 12-15 dakika daha pişirilir. (Bezelerin sararmaması için fırında fazla bekletmeyin. Benimkiler sarardı. Yine de fena görünmüyorlar.)

Davet Sofram




Ailemizin şimdilik tek öğretmen üyesi olan yeğenimiz Ayşe için hazırladığım gecikmeli Öğretmenler Günü sofram. Darısı atanmayı bekleyen diğer yeğenimiz Banu'nun başına olsun. Eğitimine devam eden doktor ve avukat adayı yeğenlerimize ve henüz ilköğretimde eğitimini sürdüren diğer yeğenlerimize de başarılar diliyor ve sevgilerimi gönderiyorum.
Menüdekiler :
Damalı Pasta
Peynirli Rulo Börek
Ispanak Borani
Portakallı Kurabiye
Makarna Salatası
Çiğ Köfte