Disable Copy And Past

10 Eylül 2008 Çarşamba

Ezo Gelin Çorba


Malzemeler :
2 kahve fincanı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı pirinç (orjinal tarifte 1 kahve fincanı)
1 yemek kaşığı ince bulgur (orjinal tarifte 1 kahve fincanı)
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı et suyu
3 su bardağı su
tuz
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğanlar yağda pembeleştirilir. Salça eklenip karıştırdıktan sonra et suyu ve su ilave edilir. Su kaynayınca yıkanıp süzülen mercimek, bulgur ve pirinç tencereye alınır. Tuzu ayarlanır, mercimekler iyice dağılıncaya kadar pişirilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek servis yapılır. İsteğe göre tereyağda kızdırılmış pul biber eklenebilir.
Afiyet olsun.

Hamsi Tava

Malzemeler :
1 kg. hamsi
1 kase mısır unu
tuz
sıvı yağ

Yapılışı :
Hamsiler ayıklanıp, kılçıkları temizlenir. İyice yıkanıp suları süzülür ve tuzlanır. İki hamsi sırtları dışarıda kalacak şekilde üstüstte yerleştirilir. Mısır unuan bulanarak kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Yanında limon ve bol yeşil salata ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

9 Eylül 2008 Salı

Soslu Tavuk Biftek

Malzemeler :
2 adet tavuk göğsü (bifteklik hazırlanmış)
1 adet orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
½ çay bardağı süt
2 - 3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pulbiber, kekik
Yapılışı :
Soğanlar büyük bir kaba piyazlık doğranır. Sıvı yağ, salça, süt, minik doğranmış sarımsaklar, tuz ve baharatlar eklenip harmanlanır. Sosun içine tavuk biftekleri alınıp terbiyelenmesi için 1-2 saat bekletilir. 1-2 saatin sonunda biftekler sostan çıkarılıp, üzerine yapışan soğanlar temizlenir. Teflon tavada, hiç yağ kullanmadan kızartılır.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası

Malzemeler :
1/2 kg. kırmızı biber
Yoğurt
Sarımsak
Tuz

Yapılışı :
Kırmızı biberler yıkanıp ocağın üzerinde közlenir. Közlenen biberler biraz soğuyunca kabukları soyulup sapları kesilir ve çekirdekleri temizlenir. Közlenmiş biberler diklemesine 2 parçaya ayrılıp şeritler halinde doğranır. Sarımsaklı yoğurtla karıştırılıp servis yapılır.

Afiyet olsun.

Midye Poğaça (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Tarifi http://armeda.blogspot.com'dan aldım. Verilen malzeme ile hamur istediğim yumuşaklıkta olmadı; bu yüzden biraz daha süt ekledim. Mahlep kokusunu sevdiğim için hamuruna mahlep ilave ettim. Yanında çayla sahurda harika oldular. Bu poğaçaları sahur sofralarına eşlik etmeleri için birdemliksohbet Sevil'in düzenlediği (İftar Bereketi Etkinliği 2 ) ye göderiyorum.

Midye Poğaça

Malzemeler:
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
2 yumurta beyazı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı ılık süt (orjinal tarifte 1 çay bardağı)
1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
Arasına sürmek için 150 gr tereyağı
İçi için:
Beyaz peynir, maydanoz

Yapılışı :
Hamur için gereken tüm malzemeler yoğurulur. Yumuşak bir hamur olması için gerekirse biraz daha süt eklenebilir.Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra mayalanmasını beklemeden 4 parçaya bölünür. Her bir parça orta büyüklükte açılır. Birinci hamurun üzerine eritilmiş tereyağı sürülür, ikinci hamur üzerine kapatılır ve onun da üzerine tereyağ sürülür. Rulo şeklinde sarılır. Kalan iki hamurda aynı şekilde hazırlanıp buzdolabında 1 saat bekletilir. Buzdolabından çıkardıktan sonra hamurlar 2 parmak kalınlığında kesilir. Kesilen yeri altta kalacak şekilde çevirilir ve bastırılarak büyütülür. Ortasına peynirli harç koyulur ve poğaça yapar gibi kapatılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Erişte Salatası

Malzemeler :
2 kase ev eriştesi
1-2 kaşık mayonez
6-7 kaşık yoğurt
2-3 diş sarımsak
1 adet havuç
1 adet salatalık
5-6 adet kornişon turşu
tuz
dereotu

Yapılışı :
Erişteler kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzülerek soğuk suya tutulur. İçine rendelenmiş havuç, küp doğranmış salatalık ve kornişon turşu, ince kıyılmış dereotu eklenir. Sarımsaklı yoğurt ve mayonez ilave edilip iyice harmanlanır. Tuzu ayarlanıp süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

8 Eylül 2008 Pazartesi

veee bu da Hünkarın Tacı (İftar Bereketi Etkinliği 2)


Taçsız hünkar olmaz deyip bu güzel yemeğimizi iftar sofralarını taçlandırması için birdemliksohbet Sevil'e gönderiyoruz.

Hünkar Tacı

Malzemeler :
500 gr. kıyma
2-3 dilim ufalanmış bayat ekmek içi
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
köfte baharı
kimyon
karabiber
tuz
2-3 adet büyük boy patates
1 kase haşlanmış bezelye
2 yemek kaşığı tereyağı
Kaşar peyniri rendesi

Yapılışı :Kıyma, ufalanmış ekmek içi, yumurta ve baharat birlikte yoğrulup halka haline getirilir ve 30 cm. çapındaki bir tart kalıbının içine yerleştirilir; ortası patates püresini alacak kadar açık bırakılır. Fırında 30 dakika pişirilir, dışarı çıkarılıp dibine birikmiş olan et suyu bir kaşıkla alınır. Patatesler haşlanır, kabukları soyulur. Sıcakken tuz, tereyağı ve kaşar rendesi eklenip çatalla püre haline getirilir. Hazırlanan püre halka halindeki köftenin ortasına doldurulur. Üzerine kaşar rendesi serpilerek 10 dakika daha peynir eriyinceye kadar pişirilir. Bezelyeler tereyağı ile yağlanıp halkanın etrafına yerleştirilir. Domates dilimi ya da kırmızı biber dilimi ve maydanoz yapraklarıyla süslenir.

Afiyet olsun.

Bu da Sultan'ın Çorbası (İftar Bereketi Etkinliği 2)


Bu güzel çorbamız da birdemliksohbet Sevil'e gidiyor. Çok basit ama çok güzel bir çorba . Yapmak isteyenlere kolay gelsin.
Sultan Çorbası

Malzemeler :
2 kaşık un
2 kaşık margarin
1 adet havuç
4 su bardağı et suyu veya su
kaşar peyniri
tuz ve karabiber
Yapılışı :
Un yağda biraz kavrulur. (Unun pembeleşmemesine dikkat edin. Sultan çorbasının özelliği renginin beyaz olmasıdır.) Sonra içine rendelenmiş havuç ilave edilir ve karıştırılır. Daha sonra 4 bardak su ilave ederek kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak 10 dakika daha pişirilir.Servis yapmadan önce üzerine rendelenmiş kaşar ve karabiber ilave ederek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sultan Kebabı (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Sultanlara layık :) bu tarifimi de birdemliksohbet Sevil'in evsahibi olduğu "İftar Bereketi Etkinliği 2" ye gönderiyorum.

Sultan Kebabı

Malzemeler :
4 adet yufka
½ su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı süt
½ su bardağı su

İç malzemesi;
500 gr. kuşbaşı et
1 kase bezelye
1 adet havuç
1 orta boy soğan
2 adet domates
sıvı yağ,tuz
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Üzerine :
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağda pembeleştirilir. Etler tencereye alınıp kavrulur. Etler suyunu bırakıp çekince küp doğranmış domatesler eklenir. Domatesler eriyince su ve tuz eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Havuç yıkanıp soyulduktan sonra küp şeklinde doğranır. Bezelye ile birlikte haşlanıp pişen etlere eklenip karıştırılır.
Yufkalar üst üste yerleştirilip, 4 eşit üçgene bölünür. Bir kasede sıvı yağ, süt ve su çırpılır. İlk üçgen yufka alınıp fırça yardımıyla su-süt-sıvı yağ karışımı sürülür. Diğer bir üçgen yufka 1. üçgenin üzerine yerleştirilir. Ona da sütlü karışımdan sürülür. Bu şekilde hazırlanan yufkalar bir kaseye yerleştirilir. İçine etli karışımdan doldurulur. Kenarlarında sarkan yufkalar aralarına sütlü karışımdan sürülerek üstüne kapatılarak, kase yağlı kağıt serilmiş tepsiye ters çevrilir. Bütün yufkalar bitene kadar bu işlem tekrarlanır.
Başka bir tencerede 1 yemek kaşığı margarin eritilir. 2 kaşık un eklenip, unun rengi dönünceye kadar kavrulur. 2 su bardağı süt eklenip hızlıca karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp hazırlanan bohça şeklindeki yufkaların üzerine 1-2 kaşık dökülür. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpilip, önceden ısıtılmış fırında kaşar eriyip, kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

4 Eylül 2008 Perşembe

Afyon Lokumu (İftar Bereketi Etkinliği 2)

Afyon Lokumu
Malzemeler :
4 su bardağı süt
3 kahve fincanı un
3 kahve fincanı şeker
1 paket vanilya
100 gram margarin

Arasına;1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
Antep fıstığı ya da ceviz
Hindistan cevizi

Yapılışı :
4 su bardağı süt 3 kahve fincanı şeker, 3 kahve fincanı un, iyice karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Margarin ve 1 paket vanilya eklenip karıştırılır. Margarin tamamen eriyince ateşten alınır. Yaklaşık 10 dakika mikserle çırpılır. Fırın tepsisine bol Hindistan cevizi serpilir, hazırlanan muhallebi dökülür ve düzgün bir şekilde yayılır. Krem şanti 1 su bardağı soğuk süt ile çırpılır, muhallebinin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir. Buzdolabında 2-3 saat bekletildikten sonra dikdörtgen dilimler halinde kesilir. Antep fıstığı ya da ceviz serpilip rulo yapılır. (Muhallebi tepsiye ince olarak yayılırsa rulo yapmak daha kolay oluyor.)

Afiyet olsun.