Disable Copy And Past

23 Haziran 2008 Pazartesi

Amerikan Salatası


Amerikan Salata
Malzemeler :
Mayonez
2 adet patates
1 adet limon
1 çay fincanı haşlanmış bezelye veya konservesi
2 adet havuç
3-4 adet salatalık turşusu
Tuz, karabiber

Yapılışı :
Patates ve havuç küp küp doğranarak bezelye ile birlikte haşlanır, süzülerek soğutulur. Kornişon turşu da minik minik doğanır. Bütün malzeme karıştırma kabına alınır. Tuz, karabiber, limon suyu, mayonez eklenerek iyice karıştırılır. Servis tabağına yerleştirilip, istenilen şekilde süslenir.
Afiyet olsun.

İtalyan Salatası

Malzemeler :

1 adet garnitür konservesi (haşlanmış havuç, patates, bezelye)
2 dilim salam (jülyen doğranmış)
3 adet kornişon turşusu
1-2 adet sosis
2 yemek kaşığı haşlanmış mısır tanesi
1 yemek kaşığı yoğurt
mayonez
Yapılışı :
Bütün malzemeler iyice karıştırılarak harmanlanır. Süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Fındıklı Elmalı Kurabiye (P.D.Ç.S 25)


Fındıklı Elmalı Kurabiye

Malzemeler :
3 su bardağı un
125 gr. Margarin
1 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı sıvı yağ

İçine;
2 adet elma
2 çorba kaşığı dövülmüş fındık
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı :
Hamur malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Rendelenmiş elma, fındık, toz şeker ve tarçın karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak açılır. İçine hazırlanan elmalı harç yerleştirilir. Hafif aralık kalacak biçimde ikiye katlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, dövülmüş fındık serpilir. (Ben file fındık kullandım.) Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Ilınınca pudra şekeri serpilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Zencefilli Top Kek


Bu tabaktakileri İrem süsledi. Boynuz kulağı geçecek galiba :)

Bunlar da süslenmemiş halleri.


Bu top kekleri Zerrin'in (http://hayatintatlari.blogspot.com/) düzenlediği cupcake festivaline ortak yazarı olduğum http://www.kutuphanecininmutfagi.blogspot.com/ adına katılmak için hazırladım. Süslemelere İrem yardım etti. Zerrin'e şimdiden kolaylıklar diliyorum.

Zencefilli Top Kek
Malzemeler :
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çay kaşığı zencefil
2 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı kırık fındık
3 su bardağı un
Süslemek için;
şeker hamuru, gıda boyası
Yapılışı :
Kabartma tozu, vanilya, un, zencefil ve tarçın birlikte elenir. Yumurta ve şeker krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Elenen kuru malzemeler de eklenerek karıştırılır. Fındık ilave edildikten sonra kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir. Kekler soğuyunca isteğe göre süslenir.
Afiyet olsun.

22 Haziran 2008 Pazar

Talaş Böreği (Porselen demlik Çay Saati Etkinliği 25)


Talaş Böreği

Malzemeler:
Hamuru İçin:
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sirke veya limon
Biraz su
Hamurları yağlamak için;
1 paket margarin
İçi için:
300 gram küçük doğranmış kuşbaşı et
2 adet soğan
Sıvı yağ,
tuz
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Hamur malzemeleri karıştırılıp,kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.Hamur 5 parçaya bölünür. Margarin de 5 parçaya bölünür.Her hamur parçası açılıp,içine bölünen margarin parçalarından sürülür.Kare şeklinde kapatılıp,buzdolabında 25-30 dk bekletilir.Dolaptan çıkartılıp,katını açmadan merdaneyle tekrar açılır.Yine kare şeklinde katlanır.Bu işlem 3 kez tekrar edilir. Hazırlanan hamur buzluktan çıkarılıp açılır ve 4 parçaya bölünür, her bir parça milföy yaprağı büyüklüğünde olmalı. (5 parça hamurdan,4 tane yaprak çıkıyor.5 X 4 = 20 yaprak hamurunuz olacaktır.)
İçinin Hazırlanması:
Küçük doğranan etler biraz sıvı yağda sularını salıp,çekinceye kadar kavrulur.Küçük doğranmış soğanlar,domates salçasın,tuz ve incecik kıyılan maydanozlar ilave edilir,etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Açılan ve dörde bölünen hamur parçalarına, etli içten 1 kaşık yerleştirilir. Kenarları sıkıca kapatılıp,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp,önceden ısıtılan fırında kabarıp,kızarıncaya kadar pişirilir.

Not : hamurları boş vaktinizde hazırlayıp, dondurarak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

19 Haziran 2008 Perşembe

Patatesli Kıymalı Börek (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)


Tarifini portakalağacı'nda gördüm.
Malzemeler:
Hamuru:
3,5 su bardağı un
½ su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 su bardağından bir parmak eksik ılık su (gerekirse miktarı artırılır)
1 çay kaşığı tuz
100 gr. Tereyağı
1 yumurtanın sarısı

Patatesli Kıymalı İç harcı:
200 gr. kıyma
1 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 tutam maydanoz

Yapılışı :
Soğanlar yemeklik doğranıp kıyma ile kavrulur. Kıyma bıraktığı suyu çekince soyulup yıkanmış ve rendenin büyük gözü ile rendelenmiş patates ilave edilir. Bir süre de patates ile kavurmaya devam edilir. Tuz, karabiber ve maydanozunu eklenir. Biraz su ilavesiyle tencerenin kapağı kapatılıp 10 dakika kısık ateşte pişirilir, soğumaya bırakılır.
Un hamur yoğurma kabına elenir. Yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu, tuz ve ılık su eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur 3’e bölünüp 15 dk. dinlendirilir. Bir tavada tereyağı eritilir. Dinlenen bezeler oklava ile ince yufkalar haline getirilir. Fırçayla yufkanın her tarafı yağlanır ve rulo yapılır. Rulolar 4 parmak genişliğinde kesilir. Kesilen her parça anında buzdolabına kaldırılıp hamurların donması sağlanır. (Ben hafta sonu hazırlayıp buzdolabında dondurdum. Hamuru bu şekilde hazırlayıp istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.) Buzdolabından çıkarılan donmuş hamurlar oklava ile açılarak yaklaşık 10x8 cm ebatlarında dikdörtgenler elde edilir. Açılan her bir hamura bir tatlı kaşığı kıymalı içten yerleştirilerek rulo şeklinde kapatılır. Böreklerin katlama yerleri alta gelecek şekilde tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.

Not : isterseniz peynirli olarak da yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Peynirli Kurabiye (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)




Peynirli Kurabiye

Malzemeler :
2,5 su bardağı un
125 gr. Margarin
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1/2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Yapılışı :

Tüm malzemeler karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamur buzdolabında 30 dk. Dinlendirilir. Dinlenen hamur oklava ile açılır, küçük karelere kesilir. Kare hamurların üzerine peynir yerleştirilir, bohça şeklinde kapatılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derecede yaklaşık 20 dk. pişirilir.
Not : İsterseniz patatesli veya kıymalı yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


Minik Tuzlu Kurabiye (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)



Minik Tuzlu Kurabiye

Malzemeler :
½ su bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı ılık su
2,5 su bardağı un
50 gr. Margarin
2 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi
Bir fiske tuz

Üzerine :
Yumurta sarısı
Çörek otu veya susam

Yapılışı :
Hamur malzemeleri yoğrulup, yarım saat dinlendirilir. Dinlene hamur oklava ile açılıp, kare olarak kesilir. Üzerine zeytin ezmesi ve yumurta sarısı sürülür. Kenar kısımlarına çörek otu veya susam serpilerek 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

18 Haziran 2008 Çarşamba

Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler :
4 adet enginar
1 adet havuç
1 adet patates
1 kase bezelye
8-10 adet arpacık soğan ya da 1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı un
1 adet limon
2-3 kaşık zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
yeteri kadar su

Yapılışı :
Havuçlar soyulup küp küp doğranır. Bezelye ile beraber 5 dk. kadar haşlanır. Soğanlar yağda biraz çevrilir. Un eklenip, unun rengi dönünceye kadar kavrulur, su ilave edilir. Havuç, bezelye ve küp doğranmış patatesler tencereye alınır. Temizlenip, limonlu suda bekletilen enginarlar tencereye ters kapatılır. Tuz, şeker ve limon suyu eklenip enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca dereotu ile süslenerek servis yapılır.

Fındıklı Tahinli Kurabiye (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)

Bu tahinli lezzetlerimiz de Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25 ev sahibesi http://buramburam.blogspot.com/ Hülya'ya sevgilerimizle beraber gidiyor.
Fındıklı Tahinli Kurabiye

Malzemeler :
1 çay bardağı fındık
1 çay ardağı sıvı yağ
4-5 yemek kaşığı tahin
1 su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un

Yapılışı :
Bütün malzemeler karıştırılıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz kadar parçalar kopartılıp yuvarlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri çatlayıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.