Disable Copy And Past

30 Haziran 2008 Pazartesi

Tarçınlı Kurabiye (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 26)




Tarçınlı Kurabiye

Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
3 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta
1 su bardağı nişasta
2 su bardağı un
½ paket kabartma tozu

Üzerine;
Toz şeker, tarçın

Yapılışı :
Bütün malzeme karıştırılarak yoğrulur. Oklava ile açılarak, kalıplarla şekil verilir ya da hamurdan kalın çubuklar yapılıp verev şekilde (baklava dilimi) kesilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri fazla kızarmadan pişirilir. 2-3 yemek kaşığı toz şeker ile 1 çay kaşığı tarçın karıştırılır. (Duruma göre miktarı artırılabilir.) Fırından çıkan kurabiyeler sıcak halde iken bu karışıma bulanır.

Afiyet olsun.

Bindallı Patlıcan


Bindallı Patlıcan
Malzemeler :
1 yemek kaşığı margarin
200 gr. Kuşbaşı et
10 adet arpacık soğan veya 1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1,5 su bardağı mantar
2 yemek kaşığı bezelye
4 diş sarımsak
2 adet domates
1 adet kabak
4 adet patlıcan
Tuz, karabiber
2 yemek kaşığı haşlanmış mısır

Yapılışı :
Tencereye margarin alınıp eritilir. Etler yağda kavrulur. Soğan, havuç ve mantar küçük doğranır ve tencereye eklenir. Kıyılmış sarımsak ve bezelye eklenip, karıştırılarak 5 dakika kavrulur. Küçük doğranmış domatesler tencereye ilave edilir. Kabaklar da küçük doğranıp tencereye alınır. Tuz ve karabiber eklenip, pişmeye bırakılır. Patlıcanların kabukları alacalı soyularak, tuzlu suda bekletilir. Yıkanıp suyu sıkılarak, sıvı yağda kızartılır. Ortalarına hazırlanan etli harçtan doldurulur. Etlerin kalan sosu patlıcanların üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 5-10 dakika pişirilir. Fırından alındıktan sonra, üzeri mısırla süslenip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Orman Pilavı




Orman Pilavı

Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 adet kesme şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 su bardağı bezelye
1 su bardağı havuç
1 su bardağı mantar
1/2 demet maydanoz, dereotu
Birkaç dal taze nane
Tuz

Yapılışı :
Pirinç tuzlu sıcak suda 1 saat bekletilir. Daha sonra yıkanıp suyu süzülür. Bir tencereye 2 su bardağı et suyu ve margarin alınır. Tuz, şeker ve limon suyu eklenir. Kaynayınca pirinç ilave edilip, karıştırılır. 20 dakika kısık ateşte pişirilir. Bezelye, mantar ve küçük doğranmış havuç haşlanır. Dereotu, maydanoz ve nane ince kırılır. Bütün malzeme pilavla karıştırılıp servis yapılır.

Afiyet olsun.

29 Haziran 2008 Pazar

Bağlama Poğaça (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 26)

Bu poğaçaları http://kelebeklisaniyeler.blogspot.com/ Huriye'nin düzenlediği Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 26 için hazırladım .Evsahibine kolaylıklar diliyoruz. portakalağacı 'ndan denediğim bir tarif.
Bağlama Poğaça
malzemeler:
hamur malzemeleri:
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerlerine sürülecek)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket kuru maya (10gr.)
aldığı kadar un

iç malzemeleri:
Beyaz peynir ve maydanoz

Üzerine;
susam
çörek otu
yumurta sarısı

Yapılışı :
Maya ılık sütte eritilir. Yoğurma kabına bir miktar un alınıp tuz, şeker ve kabartma tozu ile karıştırılır. Eriyen maya azar azar una eklenir. Yoğurma işlemi devam ederken yavaş yavaş yoğurt, yağ ve yumurta beyazı eklenir. Gerektikçe un ilave edilir. Un yeterli gelince hamur bir süre daha yoğrulur. Üzerine bir bez örtülerek oda sıcaklığında 1-1,5 saat mayalanması için bekletilir. Hamur kabarınca 1-2 defa daha yoğrulur. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınıp oklava ile dikdörtgen şeklinde açılır. içine biraz margarin sürülüp, 1 tatlı kaşığı maydanozlu peynirden yerleştirilir. Ve rulo şeklinde sarılır. Rulo biraz elde esnetilerek düğüm yapılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Bu işlem hamur bitene kadar tekrar edilir. Fırını 200 dereceye getirilir, ısınınca fırın kapatılır. Poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Çörek otu ve susam serpilir. Tepsi kapalı haldeki fırında 5 dakika bekletilir. Tepsi hala içinde iken fırın tekrar çalıştırılır ve poğaçaların üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirilir.
Afiyet olsun.

27 Haziran 2008 Cuma

Kırşehir Usulü Yoğurt Çorbası


Bu çorbayı eşimin ailesini ziyarete Mucur'a ilk gittiğimizde yemiş ve çok beğenmiştim. İfakat yengemin (eltim) sık sık yaptığı, çok güzel, sağlıklı bir çorba. Tarifini ondan aldım. İfakat Yenge sebzeleri çorbanın içine büyük parçalar halinde atıyor. Sevmeyenlerin tabağına sebzesiz olarak koyuyor. (Sebzelerin tadı çorbaya geçtiğinden, sebze yemeyen çocuklar için ideal bir yöntem.)

Malzemeler:
1 su bardağı dövme (buğday)
Yarım su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı nohut
1 su bardağı süzme yoğurt
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
1 patlıcan
2 sivribiber
2 domates
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
6 su bardağı su
Tuz, nane

Yapılışı :

Dövme, yeşil mercimek ve nohut ayrı kaplarda akşamdan ıslatınlır. Suları değiştirilip yine ayrı kaplarda haşlanır. Domatesin kabukları soyulup tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Patlıcanı alacalı soyulup küçük küpler halinde doğranır. Sivribiberler ince kıyılır. Yoğurt, yumurta, 3 kaşık sıvıyağ ve un bir kapta çırpılır, tencereye alınarak su eklenir. Dövme, yeşil mercimek ve nohut ilave edilip karıştırılır. Tencere ocağa yerleştirilip kaynayıncaya kadar karıştırılır. Patlıcan, domates ve sivribiber eklenir. Arada bir karıştırılarak pişirilir. Tuzu çorbanın ocaktan inmesine yakın atılır. Sıvıyağda nane kızdırılıp çorbanın üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Not : Mevsiminde kuru nane yerine taze nane kullanılır.

Zeytinyağlı Barbunya


Zeytinyağlı Barbunya
Malzemeler :
1 kg. ayıklanmış taze ya da dondurulmuş barbunya
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kuru soğan
5-6 diş sarımsak
1 çay bardağı (yaklaşık) zeytin yağı
1 çorba kaşığı domates salçası
tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Kuru soğan yemeklik doğranarak zeytin yağında pembeleştirilir. Küp doğranmış havuçlar ilave edilip biraz çevirdikten sonra salça ve su eklenir. Başka bir tencerede barbunyalar 5-10 dakika haşlanıp suyu süzülür ve tencereye dökülür. Doğranmış sarımsaklar, tuz ve şeker eklenerek pişmeye bırakılır. Pişmesine yakın küp doğranmış patatesler tencereye alınır ve barbunyalar yumuşayıncaya pişirilir. Soğuk olarak, limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla servis yapılır.
Afiyet olsun.

Rokalı Cevizli Bulgur Salatası

Kısıra benzeyen, çiğ köfte havasında harika bir salata. Tarifini galiba http://lezize.blogspot.com'dan almıştım.
Rokalı Cevizli Bulgur Salatası
Malzemeler :
2 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
1 demet roka
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
Yapılışı :
Bulgur ayıklanıp, yıkanır. Üstüne kaynar su dökülerek demlendirilir.
Bulgur soğuyunca ceviz, salçalar, baharatlar, nar ekşisi ve zeytin yağı eklenerek yoğrulur.
İnce kıyılmış roka eklenir. Marul yapraklarıyla süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Damla Çikolatalı Diyet Kurabiye

Oktay Usta'nın kitabından denediğim bir tarif.
Damla Çikolatalı Kurabiye
Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 çorba kaşığı kakao
2 su bardağı tam buğday unu yada normal un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı damla çikolata

Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Toz şeker ve sıvı yağ eklenip çırpılır. Üzerine diğer malzemeler ilave edilip karıştırılır. Hamurdan parçalar kopartılıp yuvarlanır. (Yapışkan bir hamur olduğu için elimizi yağlamak gerekiyor.) 160 derecede içini çok kurutmadan pişirilir. (15-18 dk.)
Afiyet olsun.

26 Haziran 2008 Perşembe

Ekşili Köfte


Ekşili Köfte

Malzemeler :

400gr. Kıyma
2-3 çorba kaşığı pirinç
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
Karabiber-tuz-köfte baharı

1 adet havuç
2 adet orta boy patates
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet limon
1 adet yumurta

Yapılışı :
Kıyma, soğan rendesi, yıkanıp süzülmüş pirinç, ince doğranmış maydanoz, tuz ve baharatlar karıştırılarak, özleşene kadar yoğrulur. Köfte karışımından parçalar kopartılarak fındıktan biraz büyük yuvarlanır. Bir tencerede küp doğranmış havuçlar yağda çevrilir, salça ve su eklenir. Küp doğranmış patatesler ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Tuzu ayarlanır. Hazırlanan köfteler kaynayan suya atılır. Bir kaseye yumurta kırılır, sarısı ayrılır. Yumurta sarısı ve limon suyu iyice çırpılır. Yemeğin suyundan biraz kaseye alınarak ılıklaştırılır. Pişen yemeğin üzerine dökülerek karıştırılır. 1-2 dakika daha kaynatılıp, sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Peynirli Börek

Malzemeler :
3 adet yufka
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
İçine ;
beyaz peynir, maydanoz
Üzerine ;
yumurta sarısı, çörek otu, susam
Yapılışı :
Yufkalar üst üste konularak 8 eşit üçgen olacak şekilde kesilir. Her bir üçgene fırça ile süt-sıvı yağ karışımı sürülür. Geniş kenarına peynirli iç malzeme yerleştirilir,sigara böreği gibi sarılır. Bütün yufkalar bitince böreklerin üzerine önce, kalan süt-sıvı yağ karışımı , sonra yumurta sarısı sürülür. Çörek otu ve susam serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.