Disable Copy And Past

7 Mart 2017 Salı

İncirli ve Hurmalı Baklava


İncirli Baklava

Hurmalı Baklava

Hurmalı Baklava

İncirli Baklava




İncirli harcı yarım ölçü hazırlayıp hamurun diğer yarısını hurmalı yaptım. Hurmaları sıcak suda biraz yumuşatıp robotta çektim ve ceviz ekledim. Bence iki hali de güzel.

Hamuru için:
1 adet yumurta,
1 çay bardağı süt,
1 çay bardağı su,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı sirke,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1 yemek kaşığı tere yağı,
3-3,5 su bardağı un,
1/2 paket kabartma tozu

İçine;
400 gr. incir,
2 su bardağı süt,
yarım su bardağı şeker,
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz,
2 yemek kaşığı tahin

ya da;
500 gr. hurma
1 su bardağı iri kırılmış ceviz

Şerbeti :
2 su bardağı şeker,
1,5 su bardağı su,
1,5 su bardağı süt

Üzerine :
125 gr. tereyağı,
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler bir kapta karıştırılır, kontrollü şekilde un eklenerek (önce 3 bardak, gerekirse tekrar un) ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri örtülüp 30 dk kadar dinlendirilir.
İncirler 2-3 'e bölünüp bir tencereye alınır; üzerine süt ve şeker eklenip sütü çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca robottan geçirilip tahin ve ceviz eklenir.
Şerbet malzemeleri bir tencereye alınır, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca 10 dakika daha ocakta tutulup ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parça kopartılıp beze yapılır. Nişasta yardımıyla oklava ile açılabildiği kadar ince açılır. Açılan yufka oklavaya sarılır, yanlarından sıkıştırılarak ortaya doğru büzdürülür. Büzülen yufka dikkatli şekilde büzgüsü bozulmadan açılır, dikdörtgen şekline getirilir. Bir kenarda 5 dakika kadar bekletilir. O arada yeni bir yufka açılır.






İlk hazırlanan yufkaya aralıklarla incirler top şeklinde yerleştirilir.





Yufkanın kenarları üzerine kapatılır.



















İncirin olmadığı boşluklardan sıkılarak büzülür, ve büzülen yerlerden kesilerek dilimlenir, tepsiye dizilir. Bütün hamur bitince Üzerine kızgın tere yağı-sıvı yağ karışımı gezdirilir. 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırında alınan tatlı ılık hale gelince üzerine soğuk şerbet gezdirilir. 1-2 saat dinlendirilip servis yapılır.


Hurmalı baklava için; açılan baklava yufkası artı (+) şeklinde kesilip dört eşit üçgene bölünür. Üçgen parçanın ortasına başparmak, işaret parmağı ve orta parmak yerleştirilip saat yönünde döndürülür.Ortada oluşan boşluğa hurmalı harç yerleştirilip yufkanın kenarları kurmalı harcın üzerine kapatılır, ters çevrilerek tepsiye dizilir. (Kapatılan kısım alta gelecek.)

Afiyet olsun.

3 Mart 2017 Cuma

Hingel



Malzemeler : (4 kişilik)
1 adet yumurta
2 su bardağı un
1,5 çay kaşığı tuz
yeterince su

İçine :
200 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
bir tutam maydanoz
tuz, karabiber, pul biber

Servis için;
yoğurt
1-2 diş sarımsak
1-2 kaşık tere yağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:
Un yoğurma kabına alınır, ortası havuz gibi açılır. Üzerine bir yumurta kırılır. Tuz eklenip yeterince su ilavesiyle sert bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülüp 30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
Kıymanın içine rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatlar eklenip iyice karıştırılır.
Dinlenen hamurdan beze kopartılıp açılabildiği kadar oklava ile açılır. Su bardağı yardımı ile yuvarlak parçalar kesilir. Kesilen yuvarlağın ortasına kıymalı harç yerleştirilir. Hamurun uçları ortaya doğru getirilir. Sağ ucu parmaklar arasında bastırılıp yapıştırılır, sola doğru itilip yandaki hamurlar pileli şekilde ilk birleştirilen hamura yapıştırılır, tekrar sola doğru itilir. Mantı tamamen kapanıncaya kadar işleme devam edilir. (Anlatması çok zor; buradaki videodan izleyebilirsiniz. 
http://www.dailymotion.com/video/x2h69r8)
Bütün malzeme bu şekilde hazırlandıktan sonra kaynamış tuzlu suya atılarak 20-25 dakika kadar pişirilir. Pişen hingel kezgir ile servis tabağına alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

1 Mart 2017 Çarşamba

İncir Kurabiye




Daha önce yayınladığım incirli kurabiye tarifiyle aynı, şekli değişik.

Malzemeler :
Hamuru için;

200 gram oda ısısında tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

Yarım çay bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı yoğurt

1 paket vanilya

1 adet yumurta

Aldığı kadar un


İçine ;
8-9 adet incir
2-3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı su
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
Yapılışı :
İncirler küçük küçük doğranıp bir tencereye alınır; su şeker ve tereyağı eklenip suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca cevizler eklenir.
Un hariç hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp iyice karıştırılır. Kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparılır, avuç içinde açılır; incirli harç yerleştirilip kapatılır. Bir poşetin üzerine konulur ve poşetin uçları ortada toplanıp hamur biraz sıkıştırılır, hafifçe burularak incir şekli alması sağlanır. Hazırlanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuyunca pudra şekeri elenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.





22 Şubat 2017 Çarşamba

Tavuk Kalamar (Yalancı Kalamar)



Malzemeler :
700 gr. tavuk göğsü (parmak uzunluğunda, fazla kalın olmadan doğranmış)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Sos için;
1 adet yumurta
1 şişe soda (maden suyu)
1,5 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat

Yapılışı :
Tavuk etleri baharatlar ile harmanlanıp en az 1 saat buzdolabında dinlendirilir. Yumurta bir kaba kırılıp iyice çırpılır. Üzerine 1 şişe maden suyu dökülüp çırpmaya devam edilir. Tuz, karbonat ve un eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan sos tavuk etlerini üzerine dökülüp karıştırılır. Tavuk parçaları kızgın yağa atılıp arkalı-önlü iyice pişinceye kadar kızartılır. Kızaran tavuklar kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı süzülür. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://ye-mek.net

17 Şubat 2017 Cuma

Kakaolu Fındık Kremalı Pamuk Kek




Orjinal tarifte Nutella ile yapılmış, ben evde Çokokrem vardı onu kullandım, bir- iki ufak değişiklik yaptım, kesinlikle muhteşem bir kek, tavsiye ederim. Dilimlenmiş halini çekmeyi unuttuğum için son anda iş yeryindeki arkadaşım çekti :))
Malzemeler :
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı sıcak su
1 çimdik tuz
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik süt
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakaolu fındık kreması (Nutella, Çokokrem, vb.)
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un

Üzerine;
3 yemek kaşığı kakaolu fındık kreması
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı :
Yumurtalar kırılıp sarısı ve beyazı ayrılır. Yumurta beyazlarına bir çimdik tuz atılıp mikser ile kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Yarım su bardağı toz şeker yumurta aklarına yavaş yavaş yumurta akını söndürmeden eklenir. Kalan toz şeker yumurta sarıları ve sıcak su ayrı bir kapta çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Kakao, kabartma tozu, vanilya ve un birlikte elenerek karışıma eklenir, mikser ile çırpılır. Kakaolu fındık kreması da eklenip çırpmaya devam edilir. Kenara ayrılan çırpılmış yumurta akları yavaşça kek karışımına eklenir, tahta kaşıkla alttan üste doğru, akları söndürmeden yavaşça karıştırılır. Margarin ile yağlanmış kek kalıbına dökülür. Kek kalıbı bir kaç defa kaldırılıp sert zemine vurularak hava kabarcıklarını gitmesi sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 (ilk 40 dakika kesinlikle fırın kapağı açılmaz) dakika kadar pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca ters çevrilerek kalıptan çıkarılır.
3 Yemek kaşığı kakaolu fındık kreması ve sıvı yağ ısıya dayanıklı bir kaba alınır. Kaynar su dolu başka bir kabın üzerine oturtulup eriyinceye kadar karıştırılır. (Benmari) Hazırlanan sos kekin üzerine dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://ye-mek.net/

9 Şubat 2017 Perşembe

Tahinli Un Helvası



Malzemeler :
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı tahin
2 su bardağı un

Şerbeti için;
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı pekmez

Yapılışı :
Şeker, pekmez ve su bir tencereye alınıp karıştırılır. Kaynamaya başlayınca 3 dakika daha ocakta tutulup ocaktan alınır.
Geniş bir tencereye tereyağı ve sıvı yağ alınır. Tereyağı eriyince un eklenip sürekli karıştırılarak unun rengi sütlü kahverengi oluncaya kadar kavrulur. Kavrulan una tahin eklen,p karıştırılır. Şerbet de tencereye dökülür ve topaklanmaması için hızlıca karıştırılır. Karıştırarak 4-5 dakika daha kavrulur. Suyunu iyice çekince ocaktan alınıp sıcak ya da soğuk servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://ye-mek.net



7 Şubat 2017 Salı

İncirli Kurabiye





Denediğim en güzel kurabiye tariflerinden biri; kuru incir seviyorsanız tavsiye ederim.

Malzemeler :
Hamuru için;

200 gram oda ısısında tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

Yarım çay bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı yoğurt

1 paket kabartma tozu (Orjinal tarifte yok, ben ekledim)

1 paket vanilya

1 adet yumurta

Aldığı kadar un


İçine ;
8-9 adet incir
2-3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı su
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
Üzerine ;
1 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı süt
Yarım çay kaşığı kakao

Yapılışı :
İncirler küçük küçük doğranıp bir tencereye alınır; su şeker ve tereyağı eklenip suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca cevizler eklenir.
Un hariç hamur için verilen malzemeler yoğurma kabına alınıp iyice karıştırılır. Kontrollü şekilde un eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Hazırlanan hamur merdane ile 0,5 cm kalınlığında açılır, bir kalıp ya da tartölet bıçağı yardımıyla kare şeklinde kesilir. İç malzeme yerleştirilip üçgen şeklinde kapatılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Yumurta sarısı, süt ve kakao çırpılıp kurabiyelerin üzerine sürülür. Çatal ile üzeri çizilerek şekil verilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

6 Şubat 2017 Pazartesi

Mahlepli Burma Kurabiye


Malzemeler :

125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
yarım türk kahvesi fincanı sirke
1 yumurtanın akı içine sarısı üstüne
2 yemek kasığı pudra şekeri
1 tatlı kasığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

Yapılışı :
Tereyağı, sıvı yağ, yumurta akı, sirke ve pudra şekeri yoğurma kabına alınıp  karıştırılır.  Kalan malzemeler de eklenip aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanarak şerit yapılır. Şerit ortadan ikiye katlanıp uçları döndürülerek burgu şekli verilir.  Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür. İsteğe göre susam, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. 

Afiyet olsun.

Kaynak : http://www.nefistariflerim.com/

27 Ocak 2017 Cuma

Pazılı-Kıymalı Burma Börek



Tazenane 'den aldığım tarifi biraz değiştirerek yaptım. Orjinal tarifte kıyma yok ve kuru üzüm kullanılmış. İlk yaptığımda kıyma ve kuru üzümü birlikte kullandım ama üzüm herkesin damak tadına uymadığı için daha sonra eklemedim. Bazen pazı yerine ıspanak da kullanıyorum.

Malzemeler1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un

açmak için ; nişasta

İçi için
2 demet pazı
250 gr. kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı karabiber
Üzerine 
1 yumurta sarısı
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı :
Hamur malzemeleri bir kapta karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülüp 10 dakika kadar dinlendirilir.
Pazılar yıkanıp doğranır. Haşladıktan sonra avuç içine alınıp suyu iyice sıkılır. Pirinç haşlanıp süzülür.
Bir tencereye sıvı yağ alınır, yemeklik doğranmış soğan eklenip kavrulur. Kıyma eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Üzerine suyu süzülmüş pazı ve pirinç eklenip karıştırılır. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp beze yapılır. Nişasta yardımıyla açılabildiği kadar ince açılır. Bir kenarına hazırlanan iç öalzeme yerleştirilip rulo yapılır. Rulonun iki ucu ters yönlere doğru çevrilip burgu şekli verilir, yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen tepsiye yerleştirilir. (Ya da ilk açılan hamura gül şekli verip yuvarlak tepsinin ortasına yerleştirebilir diğer hamurları da etrafına dizebilirsiniz.) Kalan hamur da aynı şekilde hazırlandıktan sonra böreklerin üzerine  fırça ile önce sıvı yağ sonra yumurta sarısı sürülür. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.




















Kuru üzüm ekleyerek yaptığım börek.

Bu da ıspanaklı-kıymalı yaptığım; pazı yerine 500 gr. ıspanak kullandım, diğer malzemeler aynı. Ben her halini beğendim:))

26 Ocak 2017 Perşembe

Tarçınlı Cevizli Starbucks Kurabiyesi




Ben buradaki tarife göre yaptım ama sanırım orjinal tarif http://cafelontano.com/ 'a ait. Bu ölçüyle 15 civarı kurabiye çıktı, pişirme süresi bana biraz fazla gibi geldi ama sonuç güzel, tavsiye ederim:))
Malzemeler :
75 gr. oda sıcaklığında tereyağı (silme 5 yemek kaşığı)
50 gr. pudra şekeri (5 yemek kaşığı)
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay bardağı damla çikolata
1/2 çay bardağı kırık ceviz
1 tatlı kaşığı su
1 su bardağı + 3 yemek kaşığı un

Yapılışı :
Tereyağı, yumurta sarısı, pudra şekeri, su, kabartma tozu, tarçın ve vanilya yoğurma kabına alınıp karıştırılır.  Üzerine un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Damla çikolata ve ceviz hamura eklenip fazla yoğurmadan karıştırılır. Streç filme sarılıp silindir şekli verilir ve buzlukta 15-20 dakika bekletilir. Buzluktan alınıp 1 cm. kalınlığında dilimlenir, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. (Bu süre fırına göre değişiklik gösterebilir.) Soğuduktan sonra servis edilir.
Afiyet olsun.