Disable Copy And Past

7 Mart 2017 Salı

İncirli ve Hurmalı Baklava


İncirli Baklava

Hurmalı Baklava

Hurmalı Baklava

İncirli Baklava




İncirli harcı yarım ölçü hazırlayıp hamurun diğer yarısını hurmalı yaptım. Hurmaları sıcak suda biraz yumuşatıp robotta çektim ve ceviz ekledim. Bence iki hali de güzel.

Hamuru için:
1 adet yumurta,
1 çay bardağı süt,
1 çay bardağı su,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı sirke,
1 yemek kaşığı yoğurt,
1 yemek kaşığı tere yağı,
3-3,5 su bardağı un,
1/2 paket kabartma tozu

İçine;
400 gr. incir,
2 su bardağı süt,
yarım su bardağı şeker,
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz,
2 yemek kaşığı tahin

ya da;
500 gr. hurma
1 su bardağı iri kırılmış ceviz

Şerbeti :
2 su bardağı şeker,
1,5 su bardağı su,
1,5 su bardağı süt

Üzerine :
125 gr. tereyağı,
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler bir kapta karıştırılır, kontrollü şekilde un eklenerek (önce 3 bardak, gerekirse tekrar un) ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri örtülüp 30 dk kadar dinlendirilir.
İncirler 2-3 'e bölünüp bir tencereye alınır; üzerine süt ve şeker eklenip sütü çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca robottan geçirilip tahin ve ceviz eklenir.
Şerbet malzemeleri bir tencereye alınır, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca 10 dakika daha ocakta tutulup ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parça kopartılıp beze yapılır. Nişasta yardımıyla oklava ile açılabildiği kadar ince açılır. Açılan yufka oklavaya sarılır, yanlarından sıkıştırılarak ortaya doğru büzdürülür. Büzülen yufka dikkatli şekilde büzgüsü bozulmadan açılır, dikdörtgen şekline getirilir. Bir kenarda 5 dakika kadar bekletilir. O arada yeni bir yufka açılır.






İlk hazırlanan yufkaya aralıklarla incirler top şeklinde yerleştirilir.





Yufkanın kenarları üzerine kapatılır.



















İncirin olmadığı boşluklardan sıkılarak büzülür, ve büzülen yerlerden kesilerek dilimlenir, tepsiye dizilir. Bütün hamur bitince Üzerine kızgın tere yağı-sıvı yağ karışımı gezdirilir. 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırında alınan tatlı ılık hale gelince üzerine soğuk şerbet gezdirilir. 1-2 saat dinlendirilip servis yapılır.


Hurmalı baklava için; açılan baklava yufkası artı (+) şeklinde kesilip dört eşit üçgene bölünür. Üçgen parçanın ortasına başparmak, işaret parmağı ve orta parmak yerleştirilip saat yönünde döndürülür.Ortada oluşan boşluğa hurmalı harç yerleştirilip yufkanın kenarları kurmalı harcın üzerine kapatılır, ters çevrilerek tepsiye dizilir. (Kapatılan kısım alta gelecek.)

Afiyet olsun.

1 yorum:

Özgen dedi ki...

Kesinlikle bayıldım ikisine de harika olmuşlar denemeye değer ellerine sağlık