Disable Copy And Past

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Tiramisu (Güncelleme)




Daha önce Ufuk Hanım'dan deneyerek paylaştığım tarifi yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum.
Malzemeler;
1 paket kedidili bisküvi
Islatmak için;
1 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz şeker

Krema için;
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
200 gr labne peyniri

üstüne serpmek için;
yeterince kakao

Süslemek için;
çikolata rendesi ya da istediğiniz bir süsleme

Yapılışı:
Süt, un, yumurta sarısı ve şeker iyice çırpılır ve tencere ocağa yerleştirilerek; muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişince; vanilya ve labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır ve ılınması için bekletilir. Nescafe ve toz şeker 1 su bardağı ılık suda karıştırılarak eritilir. Baton kalıp streç film ile kaplanır ve ince bir tabaka halinde kremadan dökülür. Kedidili bisküvilerin yarısı, nescafeli suda çok yumuşatmadan ıslatılır ve kalıptaki kremanın üstüne dizilir. Kalan kremanın yarısı kedidillerinin üstüne döküldükten sonra, geriye kalan kedidilleri de nescafeli suda ıslatılıp, ikinci kat olarak, kremanın üstüne dizilir ve üzeri kalan kremayla kapatılır. Buzdolabında en az 3-4 saat (bir gece bekletilirse sonuç daha güzel olur.) bekletilir. Servis sırasında tiramisu servis tabağına dikkatlice ters çevrilir, streç film ayrılır., üzerine süzgeçle kakao serpilir. (Ben üzerini rendelenmiş bitter çikolata ile süsledim. İstediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

Buzluk Böreği (Güncelleme)



Blogu açtığım ilk zamanlarda yayınladığım buzluk böreğini yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum.

Malzemeler :
4 adet yufka
125 gr. margarin (eritilmiş)

İçine;
peynir, maydanoz

Üzerine;
2 adet yumurtanın sarısı
haşhaş tohumu, çörekotu

Yapılışı :
1 yufka temiz bir zemine serilir ve üzerine eritilmiş margarinin yarısı gezdirilir. Fırça yardımıyla yufkanın ter tarafına sürülür. 2. yufka üzerine kapatılır. Önce (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir, her bir üçgen parça da 3' bölünerek 12 adet eşit üçgen oluşturulur. Üçgenlerin geniş kenarına iç malzeme yerleştirilerek sigara böreği gibi sarılır. Kalan 2 yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Bütün börekler hazırlanınca bir tepsiye dizilir ve tepsi böreklerin üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Bir süre bekletilip böreklerin suyu iyice süzülür ve yağlı kağıt serilmiş başka bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Bu şekilde buzlukta donması için bekletilir. (Donduktan sonra börekleri poşetleyip, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.) Börekler donduktan sonra buzluktan alınır ve çözünmeden üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş tohumu ya da çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

İftar Davetim ve Zeytin Piyazı



İftara davet ettiğim dostlarıma hazırladığım menü:
Süzme mercimek Çorbası
Mantarlı Strogonof
Pirinç Pilavı
Patates Kızartması
Etsiz Çiğ Köfte
Zeytinyağlı Taze Börülce
Kuru Kabak Dolması
Zeytin Piyazı
Şakşuka
Akdeniz Salatası
Cacıklı Arap Köftesi
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Lahmacun Böreği
Buzluk Böreği
Profiterol + Kesme Dondurma

Zeytin Piyazı
Malzemeler:
500 gr. köy tipi kırma zeytin
1 tutam maydanoz
7-8 adet haşlanmış mantar
1 adet küçük boy kırmızı kapya biber
5-6 dal yeşil soğan
1 tutan maydanoz
nar ekşisi
zeytin yağı
1 çay bardağı iri kırılmış ceviz

Yapılışı :
Zeytin suda bekletilip fazla tuzu arındırılır, çekirdekleri çıkarılıp salata tabağına alınır. İnce kıyılmış yeşil soğan, maydanoz, kapya biber ve minik doğranmış mantar eklenir. Zeytinyağı ve nar ekşisi ile tatlandırılır, gerekirse tuz eklenir. Cevizle süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

21 Haziran 2013 Cuma

Profiterol (Güncelleme)

Daha önce yayınladığım bir tarifti; fotoğrafı yenilemek için tekrar yayınladım.
 
Malzemeler :
Hamuru için;
2 su bardağı su
100 g.r margarin
4 adet yumurta
1.5 su bardağı un
İç krema için;
3 yemek kaşığı un
¾ su bardağı şeker
1 adet yumurta sarısı
2.5 su bardağı süt
1 poşet krem şanti
Krem şantiyi hazırlamak için;
1 su bardağı süt
Üst kreması için;
80gr bitter çikolata
200 ml süt kreması
Yapılışı :
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Bu arada iç krema malzemeleri karıştırılıp pişirilir. Soğumaya bırakılır. Ayrı bir kapta krem şanti sütle çırpılır. Soğuyan iç krema ile karıştırılıp tekrar çırpılır. Hazırlanan iç krema buzdolabına kaldırılır.
 Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. (Mikser ile karıştırabilirsiniz)Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. (Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.) Soğuyan profiterol toplarına krema pompası yardımıyla krema doldurulur.( Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.)
 Üst sosu için;
Krema küçük bir kaba alınıp kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılır; çikolata parçaları eklenip eriyinceye kadar karıştırılır, ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
İsterseniz hazır çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğuyunca servisten 5 dakika önce profiterollerin üzerine dökebilirsiniz.


Afiyet olsun.

Nar Ekşili Deniz Börülcesi


Çok sevdiğim bu lezzeti genellikle zeytinyağı-limon suyu ve sarımsakla hazırladığım sos ile yapıyordum; farklı bir tarif ararken Refika'nın mutfağı'nda gördüğüm tarifi uyguladım, nar ekşisi- beyaz üzüm sirkesi-pul biber  sosu  da çok yakışıyor, tavsiye ederim. Tarifi aynen aktarıyorum

Malzemeler :
1 demet deniz börülcesi
3 diş sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı :
Bir tencere kaynar suya 3 diş sarımsak ekleyin, pişmiş sarımsağın verdiği rayiha ve yaydığı az koku bu tarifin püf noktası aslında. Kaynar suya 1 demet deniz börülcesini de ekleyerek 7-8 dakika haşlayın. Haşlandığını anlamak için 1 dal börülceyi sap kısmından tutarak çekin, rahatça çıkıyorsa olmuş demektir. Haşlanan börülceleri soğumaları için süzgece alın. Soğuyunca saplarından tutarak odunsu kısımlarından ayıklayın ve bir kaseye alın. Sosu için ½ çay bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi, 1 çorba kaşığı nar ekşisini ve pul biberi karıştırın. Ayıklanmış börülceleri sos ile iyice karıştırarak servis tabağına alın.

Not : Süslemek için közlenmiş kırmızı biber kullandım.
Afiyet olsun.

Semizotu Çorbası



Malzemeler:
yarım demet semizotu
1 kahve fincanı pirinç
1 çay bardağı kuru börülce (haşlanmış nohut da olabilir.)
2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
5-6 su bardağı su
isteğe göre 1 diş sarımsak

Yapılışı :
Semizotları sirkeli suda bekletilip yıkanır, suları süzülür.
Kuru börülceler yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Bir tencereye su alınır; yıkanmış pirinç eklenip pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca doğranmış semiz otları, ezilmiş sarımsak ve haşlanmış börülceler eklenir. Semizotları pişince ayrı bir kapta yumurta sarısı, un ve yoğurt karıştırılır, kaynayan tencereden bir kepçe alınıp yoğurda eklenir. Karışım ılık hale getirilip yavaşça kaynayan tencereye eklenir. Bir iki taşım kaynatılıp ocak kapatılır ve tuzu ayarlanır.  Üzerine kızdırılmış toz kırmızı biber ve yağ gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

20 Haziran 2013 Perşembe

Erikli Yaprak Sarması

Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı pilavlık bulgur
4-5 adet orta boy kuru soğan
yarım su bardağı zeytinyağı
 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
karabiber
kuru nane
1 tutam maydanoz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 kase can eriği
yeterince taze asma yaprağı
Yapılışı:
Taze yapraklar kaynar suya atılıp 3-4 dakika haşlanır ve soğuk suya tutulur.
Zeytinyağı geniş bir tencereye alınıp ısıtılır ve ince kıyılmış soğanlar eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçalar eklenip karıştırılır. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ve bulgur eklenip pirinçler çıtır çıtır ses çıkarmaya başlayıncaya kadar kavrulur. Baharatlar eklenip karıştırılır. 1,5 su bardağı kadar su eklenip, tuz ve toz şeker atılır, suyunu çekinceye kadar pişirilir. İnce kıyılmış maydanoz ve nar ekşisi eklenip soğumaya bırakılır.
Asma yaprağı temiz bir zemine açılır, yeterince iç malzeme yerleştirilir, yaprağın kenarlar kapatılıp rulo şeklinde sarılır. Tencerenin dibine birkaç tane boş yaprak serilir, üzerine sarmalar dizilir. Sarmaların üzerine can erikleri yerleştirilir, boş yapraklar serilerek üzeri kapatılır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir, biraz tuz serpilir, sarmalarla aynı hizada olacak şekilde su eklenip pişmeye bırakılır. Yapraklar yumuşayınca ocak kapatılır ve tencerenin kapağı açılmadan soğumaya bırakılır.
Afiyet olsun.

29 Mayıs 2013 Çarşamba

Kahve Dünyası Fabrika Gezisi

 
Geçtiğimiz Cumartesi günü blogger arkadaşlarla Kahve Dünyası'nın Kemerburgaz'daki fabrikasını gezdik; üretim süreci ve ürünler hakkında bilgilendik, yedik-içtik, keyifli bir gün geçirdik. 



 
Önce mağaza bölümünde nefis bir kahvaltı yaptık, ikramlarım her biri ayrı lezzet ve güzellikte...
 
 
 Sonra tek kullanımlık önlüklerimizi giyip bonemizi taktık; "hijyen de tamam" derken hijyen bandından geçeceğimizi öğrendik. Geçmemiz gereken 2 tane makine ve bir turnike var, hijyen bandında. İlk makineden akan hijyenik sıvı ile ellerimizi yıkadık diğer makineye elimizi tuttuk. "Dııııt!!!" Olmadı, tekrar diğer makineye geri dönüş, yeşil ışık yanmadan turnikeden geçiş yok:)) Bir an "uzay üssüne mi giriyorum" dedim:)) Hijyen; 10 Tam puan!
Üretim tesisleri fabrika ama butik tarzda, ev tipi üretim yapılıyor; hiç bir katkı maddesi ve raf ömrünü uzatan maddeler eklenmeden!
İlk olarak dondurma üretim bölümüne girdik ve üretim aşamaları hakkında bilgilendik. Makineden yeni çıkartılan fıstıklı dondurmanın tadına baktık ve bayıldık; hiç bir katkı maddesi, gıda bıyası, vb. yok, tamamen doğal. Gerçek fıstık parçalarıyla lezzetine doyamadık.
Pasta bölümüne hayran oldum, aklım orada kaldı.
Daha sonra mağaza bölümüne geçtik ve diğer dondurma çeşitlerinin tadına baktık; ilk önce çikolatalı dondurmanın tadına bakmış olmam diğer dondurmalara haksızlık oldu sanırım. Gerçek çikolatanın verdiği mutluluk ve keyiften sonra diğerlerini çok objektif değerlendiremediğimi düşünüyorum. Daha önce çikolatalı diye yediğim dondurmaların aslında sadece kakaolu olduğunu anladım. Kahve Dünyası'na davetleri ve kaliteli ürünleri için çok teşekkür ediyorum.

 
Henüz tanımayan kaldıysa Kahve Dünyası'nın dondurmalarını biraz tanıyalım:
 
Kahve Dünyası’nda  dondurmalar sindirimi kolay ve besin değeri en yüksek süt olan keçi sütüyle, gerçek salep kullanılarak günlük olarak hazırlanıyor. Bu kez dondurma severleri mutlu etmeyi hedefleyen Kahve Dünyası, diğer ürünleri gibi dondurmayı da en hijyenik koşullarda, kendi tesislerinde üretiyor.
 
Üretim sürecinde meyve ve süt oranının yüksek olmasına dikkat ediliyor. Bu hem lezzeti hem de dondurmanın besleyici özelliğini korumak için büyük önem taşıyor. İşte bu yüzden Kahve Dünyası dondurmalarına katkı maddesi, gıda boyası ya da aroma değil, özenle seçilmiş hammaddeler  ve sağlıklı keçi sütü giriyor. Sorbeler ise yine özenle seçilmiş taze meyvelerden üretiliyor. Kahve Dünyası’nda üretilen bir dondurma, rengini ve kıvamını sadece sağlıklı ürünler ve taze meyvelerden alıyor. Sorbelerde taze meyve tadını açığa çıkartmak için, şeker oranı düşük tutuluyor.
 
Nefis Kahve Dünyası dondurmalarının seçenekleri oldukça geniş. Keçi sütünün eşsiz lezzetini doyasıya alacağınız kaymaklı, Kahve Dünyası çikolatalarıyla yapılmış bitter ve sütlü çikolatalı, fıstıklı, doğal vanilya çubuklarının az rastlanır tadıyla hazırlanmış vanilyalı ya da damla sakızlı dondurma bunlardan birkaçı. Kahve Dünyası’nda yoğun ve yumuşak kıvamıyla deneyenleri hayran bırakan sorbelerin tadı, sadece ve sadece taze çilek, vişne ve limondan geliyor.
 
Formuna Dikkat Edenler İçin Yoğurtlu Dondurma
Nefis Kahve Dünyası dondurmalarının düşük kalorisi ve probiyotik özelliğiyle vücuda sayısız faydası bulunan yoğurtlu dondurma ise, formuna dikkat edenler için. Farklı bir lezzet arayanlar, taze meyve dilimleri ve frambuaz sosuyla meyveli yoğurtlu dondurmayı deneyebilirler.
 
Çocuklar için Neşeli Dondurmalar
Kahve Dünyası, dondurma menüsünde çocukları da unutmuyor. Renkli karakterlerle daha da eğlenceli hale gelen neşeli dondurmalar onları bekliyor.
 
Nefis Kahve Dünyası dondurmaları, hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif arayan dondurma severler için. Kahve Dünyası bugüne kadarki mükemmeliyetçi yaklaşımını dondurma üretiminde de sürdürüyor. Tıpkı kahve ve çikolata üretiminde olduğu gibi, en kaliteli ürünü, en kaliteli hammaddeyi kullanarak, en hijyenik şartlarda üretiyor. Çünkü, mükemmel bir dondurma için, daha azının yeterli olmayacağını biliyor.
 

20 Mayıs 2013 Pazartesi

Çiğ Börek




Malzemeler :
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
İki buçuk su bardağı un
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz

İçi için: 250 gram yağsız kıyma
1 adet kuru soğan
Tuz, karabiber
Yarım çay bardağı su

Kızartmak için: Sıvıyağ
Yapılışı :
Sıvıyağ,  un, tuz, ve su iyice yoğrulur. Hazırlanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılıp her biri merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
 İçi için; kıyma, ince kıyılmış soğan, tuz,  ve su yoğrulur. Hamurun bir kenarına kıymalı harçtan yerleştirilip diğer tarafını üzerine kapatılır, uçları yapıştırılır.  Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edilir. Çiğ börekler kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartılır. Kağıt havlunun üzerinde fazla yağı süzüldükten sonra servis tabağına alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
Kaynak: Sofra Dergisi
Afiyet olsun.


9 Mayıs 2013 Perşembe

Kazayağı Otu Köftesi




Malzemeler :
250 gr. ıspanak
1 demet kazayağı otu
 ¾ su bardağı ezilmiş beyaz peynir
 100 gr. çeçil peyniri (küp doğranmış)
1 adet kırmızı kapya biber
4 dal yeşil soğan
1 su bardağı galeta unu
2 yumurta
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber

Kızartmak için;
Ayçiçeği yağı
Yapılışı :
Kazayağı otu sirkeli suda bekletilip iyice yıkanır, doğranıp yumuşayıncaya kadar haşlanır, soğuk suya tutulup suyu sıkılır.
Kapya biberin çekirdekleri çıkarılıp minik küpler halinde doğranır, yeşil soğanlar ince kıyılır.
Ispanaklar yıkanıp suları iyice süzülür ve doğranır. Peynirler, ezilmiş sarımsak, 3 yemek kaşığı galeta unu, 1 yumurta, kazayağı otu, yeşil soğan, kapya biber, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Özleşinceye kadar yoğrulur. Karışımdan parçalar kopartılıp köfte şeklinde yuvarlanır. Önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.