Disable Copy And Past
26 Ağustos 2010 Perşembe
Tavuk Budu Dolması
25 Ağustos 2010 Çarşamba
Kiremitte Tavuklu Mantar
Pazılı-Közlenmiş Biberli Pide
24 Ağustos 2010 Salı
Patlıcan Pane
2-3 adet bostan patlıcanı
2 adet yumurta
1 su bardağına yakın un
1 su bardağı galeta unu
tuz
Kızartmak için;
sıvı yağ
Üzerine;
yoğurt, dereotu, sarımsak
Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanır ve alacalı soyulur, 1 cm kalınlığında dilimlenir. Tuzlu suda diri kalacak şekilde bir süre haşlanır, suyu süzülüp soğumaya bırakılır.
Yumurtalar bir kaseye kırılır; bir çimdik tuz atılıp çatalla çırpılır. Soğuyan patlıcan dilimleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak galeta ununa bulanıp; kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları süzülür.
Kıyılmış dereotu ve ezilmiş sarımsaklar yoğurda eklenip karıştırılır. Patlıcanların üzerine dökülerek servis yapılır.
Not : Ben daha önce hazırladığım Haydariyi patlıcan dilimlerinin arasına koyarak servis yaptım. İsterseniz aralarına domates ve kaşar dilimleri koyarak kaşar eriyinceye kadar fırında tutabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Rokalı-Közlenmiş Biberli Haydari
23 Ağustos 2010 Pazartesi
Erikli Kek
20 Ağustos 2010 Cuma
Domates Soslu Biber Kızartması
Malzemeler :
500 gr. taze biber (çarliston, sivri ya da köy biberi)
4-5 adet domates
1-2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
Kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Biberler yıkanıp kurulanır. Bir kızartma tenceresine sıvı yağ alınıp ısıtılır ve biberler tencereye alınıp çevrilerek kızartılır. Fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alınır.
Domatesler rendelenir, sarımsaklar ince doğranır. Bir tencereye domates rendesi, sarımsaklar, şeker, tuz ve biraz yağ alınarak kaynatılır. Koyulaşıp sos kıvamını aldığında sirke ilave edilir. Kızartılan biberler sosa eklenip bir taşım daha kaynatılır ya da hazırlanan sos biberlerin üzerine dökülür. Soğuk olarak servis yapılır. İsteğe göre üzerine yoğurt da dökülebilir.
Afiyet olsun.
19 Ağustos 2010 Perşembe
Patlıcanlı Milföy Böreği
Malzemeler :
2 adet kemer patlıcanı
1 adet kuru soğan
150-200 gr. kıyma
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
10-12 adet kare milföy hamuru
Üzerine;
yumurta sarısı, susam
Yapılışı :
Patlıcanlar ocakta közlenir. Limonlu suda bekletilip kabukları temizlenir ve bıçakla ince kıyılır.
Bir tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır ve yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilip; kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Patlıcanlar eklenip karıştırılır. Tuz ve baharatlarla tatlandırılır. Ocak kapatılıp, iç malzeme soğumaya bırakılır.
Milföy hamurları buzluktan çıkarılıp oda sıcaklığında çözülmeye bırakılır. Ortada 2 parmak kadar kesilmemiş hamur bırakılarak karşılıklı iki kenarı bıçakla eşit aralıklı şeritler halinde kesilir. (Bakınız aşağıdaki fotoğraf) En uçtaki şeritler karşılıklı olarak tutulup ortada birleştirilir ve kayık şekli verilir. Ortasına hazırlanan iç malzeme paylaştırılır. Kalan şeritler karşılıklı olarak örgü şeklinde iç malzemenin üzerine kapatılır. Hazırlanan böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
18 Ağustos 2010 Çarşamba
Şeftalili İrmik Tatlısı
Malzemeler :
9 yemek kaşığı irmik
12 yemek kaşığı toz şeker
1 litre süt
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
Üzerine;
1 paket Dr. Oetker vanilyalı dolgu kreması (Evde pişireceğiniz bir krema da olabilir.)
3 çay bardağı soğuk süt
1 paket tart jöle
2 adet şeftali
üzüm taneleri
toz fıstık
Yapılışı :
Bir tencereye toz şeker ve irmik alınır, süt ve limon kabuğu rendesi eklenip karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca margarin ve vanilya eklenir. Koyu bir muhallebi kıvamına gelince tencere ocaktan alınır. Bir tart kalıbına ya da yuvarlak bir fırın kabına dökülür, kaşıkla üzeri düzeltilir, soğumaya bırakılır. Dolgu kreması üzerindeki tarife göre hazırlanıp, soğuyan irmik tatlısının üzerine yayılır. Üzerine dilimlenmiş şeftaliler ve istenilen meyveler dizilir.
Tart jöle paketin üstündeki tarife göre hazırlanır. Ortadan başlanarak meyvelerin üzerine dökülür. Toz fıstıkla süslenir ve buzdolabında dinlendirilir. Dilimlenip soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.