Disable Copy And Past
9 Ocak 2009 Cuma
Portakallı Kereviz Salatası
7 Ocak 2009 Çarşamba
Kuş Şekilli Çörek (Etkinlik)
Bu çörekleri sevgili Seçil (yeşilkivi) arkadaşımızın evsahibesi olduğu "Mayalılar" etkinliği için hazırladım. Kendisine kolaylıklar ve bol tarifli bir etkinlik diliyorum. Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım.
Malzemeler :
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı sıvıyağ
4 adet yumurta
200 gr. eritilmiş margarin
karanfil taneleri
Üzerine; 1 adet yumurta
Yapılışı :
Maya sütün içine alınarak, ezilir. Toz şeker, tuz, sıvıyağ, yumurta ve aldığı kadar un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur 4 parçaya bölünür. Üçü ayrı ayrı yuvarlak borcam tepsinin genişliğinden 2 parmak fazla olacak şekilde açılır. Eritilmiş margarinin bir kısmı ayrılıp, kalanı hamurların arasına sürülür. (En üstteki hamura sürülmeyecek.) Hamurlar üst üste yerleştirilir. Çay bardağı ile hamurun tam ortasından bir yuvarlak çıkartılır. Yağlanmış fırın tepsisinin tam ortasına bu yuvarlak yerleştirilir. Ortası kesilen hamur, merkezden dış kenarlara doğru baklava dilimi gibi kesilir. Dilimler dış kenardan içe doğru burularak (döndürülerek) sarılır ve tepsideki yuvarlağın etrafına dizilir. Kalan 4'te bir hamur ikiye bölünür. Yarısı tekrar dörde bölünüp, kalın şeritler yapılır ve düğüm atılır. Bir ucu bıçakla çizilerek kuş kuyruğu şekli verilir. Diğer ucun iki kenarına karanfiller saplanarak, kuşun gözleri oluşturulur. Kuşlar tepsideki hamurların üzerine yerleştirilir. Kalan hamur 3 şeride ayrılıp, saç örgüsü gibi örülür ve tepsideki yuvarlak hamurun etrafına sarılır. Yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra kalan yağ da çırpılarak üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Yoğurtlu Patates Salatası (P.D.Ç.S.E. 33)
6 Ocak 2009 Salı
Karnabahar Tava (P.D.Ç.S.E. 33)
Tiramisu (Kedi Dili Bisküvili) ve P.D.Ç.S.E.33
1 paket kedidili bisküvi
Islatmak için;
1 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz şeker
Krema için;
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
200 gr labne peynir
üstüne serpmek için;
yeterince kakao
Süslemek için;
çikolata rendesi ya da istediğiniz bir süsleme
Yapılışı:
Süt, un, yumurta sarısı ve şeker iyice çırpılır ve tencere ocağa yerleştirilerek; muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişince; vanilya ve labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır ve ılınması için bekletilir. Nescafe ve toz şeker 1 su bardağı ılık suda karıştırılarak eritilir. Baton kalıp streç film ile kaplanır ve ince bir tabaka halinde kremadan dökülür. Kedidili bisküvilerin yarısı, nescafeli suda çok yumuşatmadan ıslatılır ve kalıptaki kremanın üstüne dizilir. Kalan kremanın yarısı kedilillerinin üstüne döküldükten sonra, geriye kalan kedidilleri de nescafeli suda ıslatılıp, ikinci kat olarak, kremanın üstüne dizilir ve üzeri kalan kremayla kapatılır. Buzdolabında en az 3-4 saat (bir gece bekletirlirse sonuç daha güzel olur.) bekletilir. Servis sırasında tiramisu servis tabağına dikkatlice ters çevrilir, streç film ayrılır., üzerine süzgeçle kakao serpilir. (Ben üzerini rendelenmiş bitter çikolata ve süsleme şekeri ile süsledim. İstediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.)
Afiyet olsun.
5 Ocak 2009 Pazartesi
Milföy Kasesinde Yalancı Çerkez Tavuğu (P.D.Ç.S.E. 33)
2 Ocak 2009 Cuma
Kolay Arnavut Böreği (P.D.Ç.S.E. 32)
1 kg. milföy hamuru (Tepsinin büyüklüğüne göre miktar değişebilir.)
1 adet hazır börek yufkası
2 yumurta
1/2 şişe maden suyu
1 fincan sıvı yağ
İç malzeme:
1/2 kg. pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kaşık salça
Tuz
1 çay bardağı su
Yapılışı:
Pırasalar yıkanıp incecik doğranır. Sıvı yağda kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Salça ve su eklenip, tuzu ayarlanır. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılarak pırasalar soğumaya bırakılır.
Milföylerin yarısı tepsiye yan yana gelecek şekilde dizilir. Üzerine kenarları dışarı sarkacak şekilde yufka serilir. İç malzeme yufkanın üzerine dökülüp, her tarafına yayılır. Kenardan sarkan yufkalar iç malzemenin üzerine kapatılır. Üzerine bir sıra daha milföy dizilir. Milföylerin kesik yerlerinden bıcakla bir kez geçilir ve orta kısımlarından + oluşturacak şekilde kesilir.
Çukur bir kapta yumurta, yağ ve maden suyunu mikser ile çırpılır. Hazırlanan karışım böreklerin üzerini tamamen kaplayacak şekilde dökülür. 5-10 dk. bekletilerek milföylerin sosu çekmesi sağlanır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
30 Aralık 2008 Salı
veeee Benim Kütük Pastam (Mutlu Yıllar)
Yeni yılda bütün dileklerin gerçekleşmesi umuduyla.....
Malzemeler :
1 paket dr. Oetker pandispanya karışımı
3 adet yumurta
7-8 yemek kaşığı su
Kreması;
1 paket Dr. Oetker kakaolu krema
1,5 su bardağı süt
50 gr. yumuşak margarin (ben 1 yemek kaşığı Becel kullandım.)
1/2 poşet kremşanti (1 çay bardağı süt)
Arasına ;
damla çikolata
Üzerine; rendelenmiş bitter çikolata
pudra şekeri
şeker hamuru
gıda boyası
mantar şeklinde çikolata veya bezeden mantar yapabilirsiniz.
Yapılışı :
Pandispanya paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp, yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen ya da kare bir tepside pişirilir. Biraz ılınınca yağlı kağıtla beraber dikkatli bir şekilde rulo yapılır. Tamemen soğuyunca streç filme sarılıp bekletilir. (Bir gün önceden hazırlanması tavsiye edilir.)Kremayı hazırlamak için; yumuşak margarin mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Krema karışımı ve süt eklenip, 2-3 dakika daha çırpılır. Kremşanti sütle çırpılıp, hazır hale getirilir.
Pandispanya rulosu açılarak sütle ıslatılır. Arasına krema sürülerek damla çikolata serpilir ve düzgünce rulo yapılır. Rulodan verev şekilde kütüğün dallarını yapmak için parçalar kesilir ve yanlarına verev kısmı kütüğün gövdesine gelecek şekilde yerleştirilir. Kremadan 1-2 yemek kaşığı ayrılarak kalan krema ile pasta sıvanır. Bir çatal yardımıyla çizgiler yapılarak ağaç kabuğu görünümü verilir; rendelenmiş çikolata serpilir. Rulonun kesilen yerleri kremşanti ile kaplanır. Ayrılan krema ince uç takılmış krema sıkma torbasına doldurularak kütüğün halkaları oluşturulur. Pastanın üzerine şeker hamurundan süslemeler yapılır, mantar çikolatalar ve uygun hazır süslemeler yerleştirilir. Son olarak üzerine pudra şekeri elenerek kar yağmış görüntüsü elde edilir. Pasta Buzdolabında bir gece dinlendirilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.
Çikolatalı Kek (P.D.Ç.S.E. 32)
Tarifini Şaziye' den aldım.
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağından bir parmak fazla toz şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
Üzerine;
1 su bardağı süt
1 kare bitter çikolata(80 gr)
Yapılışı :
Yumurta ve şeker mikserle iyice çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve kakao eklenip, pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpılır. Yağlanmış kalıba dökülüp, önceden ısıtılmış 170 derecede fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirilir. (Batırılan kürdan temiz çıkacak)Bitter çikolata küçük parçalar halinde kırılıp, bir cezveye alınır. Üzerine 1-2 yemek kaşığı süt eklenip, cezve kaynar su dolu bir kabın içine oturtulur ve çikolata eritilir. Fırından çıkarılan kek sıcakken üzerine bardakta kalan soğuk süt kaşık kaşık dökülür. Kek ılındıktan sonra eritilen çikolatayla üzeri kaplanır. (İsterseniz, kek iyice soğuduktan sonra, krem şanti ile süslemeler yapabilirsiniz.)
Afiyet olsun.
Yalancı Hamsi Kuşu
1 kg. hamsi
1 su bardağı mısır unu
2-3 adet yumurta
tuz
İçine;
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
2-3 adet taze soğan
kuru nane, kırmızı pul biber
birkaç damla limon suyu
Kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Hamsilerin kılçıkları ayıklanıp, iyice yıkanır ve tuzlanır. Yeşillikler yıkanıp, incecik kıyılır. Kuru nane, kırmızı pul biber ve limon suyu eklenerek harmanlanır. İki adet hamsi sırtları zemine gelecek şekilde yan yana (hafifçe birbirinin üstüne gelecek) dizilir. Üstlerine yeşilliklerden bir tatlı kaşığı yerleştirilir. Üçüncü hamsi ile üstü kapatılıp, elde sıkılır. Önce mısır ununa, sonra çırpılmış yumurtaya batırılarak, kızgın yağda kızartılır.
Afiyet olsun.