Disable Copy And Past

9 Ocak 2009 Cuma

Portakallı Kereviz Salatası


Malzemeler :
2 adet kereviz
1 adet orta boy havuç
1 tutam dereotu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
tuz
Yapılışı :
Yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak çukur bir kapta karıştırılır. Kerevizin kabukları soyulur ve yıkanır. Kararmaması için kerevizin üzerine limon sıkılır. Kereviz ve havuç rendelenerek yoğurtla karıştırılır. Hazırlanan karışıma ceviz, ince kıyılmış dereotu, portakal kabuğu rendesi ve tuz eklenerek iyice harmanlanır. Portakal dilimleri üzerinde, dereotu ve cevizle süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Ocak 2009 Çarşamba

Kuş Şekilli Çörek (Etkinlik)





Bu çörekleri sevgili Seçil (yeşilkivi) arkadaşımızın evsahibesi olduğu "Mayalılar" etkinliği için hazırladım. Kendisine kolaylıklar ve bol tarifli bir etkinlik diliyorum. Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım.

Malzemeler :
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı sıvıyağ
4 adet yumurta
200 gr. eritilmiş margarin
karanfil taneleri

Üzerine; 1 adet yumurta

Yapılışı :
Maya sütün içine alınarak, ezilir. Toz şeker, tuz, sıvıyağ, yumurta ve aldığı kadar un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur 4 parçaya bölünür. Üçü ayrı ayrı yuvarlak borcam tepsinin genişliğinden 2 parmak fazla olacak şekilde açılır. Eritilmiş margarinin bir kısmı ayrılıp, kalanı hamurların arasına sürülür. (En üstteki hamura sürülmeyecek.) Hamurlar üst üste yerleştirilir. Çay bardağı ile hamurun tam ortasından bir yuvarlak çıkartılır. Yağlanmış fırın tepsisinin tam ortasına bu yuvarlak yerleştirilir. Ortası kesilen hamur, merkezden dış kenarlara doğru baklava dilimi gibi kesilir. Dilimler dış kenardan içe doğru burularak (döndürülerek) sarılır ve tepsideki yuvarlağın etrafına dizilir. Kalan 4'te bir hamur ikiye bölünür. Yarısı tekrar dörde bölünüp, kalın şeritler yapılır ve düğüm atılır. Bir ucu bıçakla çizilerek kuş kuyruğu şekli verilir. Diğer ucun iki kenarına karanfiller saplanarak, kuşun gözleri oluşturulur. Kuşlar tepsideki hamurların üzerine yerleştirilir. Kalan hamur 3 şeride ayrılıp, saç örgüsü gibi örülür ve tepsideki yuvarlak hamurun etrafına sarılır. Yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra kalan yağ da çırpılarak üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu Patates Salatası (P.D.Ç.S.E. 33)


Evdeki malzemelere göre uydurduğum bir salata. Patatese pancar turşusu, mor lahana gibi istediğiniz malzemeyi de ekleyebilirsiniz. Salatanın dilimlenmiş halini çekmek biraz geç aklıma geldi.



Malzemeler :
1 kg. patates
2 adet havuç
2 adet taze yeşil soğan
1 tutam dereotu
1 tutan maydanoz
3-4 adet kornişon turşu
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
1 kase yoğurt (süzme)
1 yemek kaşığı mayonez
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
isteğe göre baharatlar ( karabiber, köri, kimyon)
1 yemek kaşığı zeytin yağı
yeterince tuz


Yapılışı :
Patatesler haşlanır. Kabukları soyulur, çatalla ezilerek püre haline getirilir. Tuz eklenip tatlandırılır ve dörde bölünür. Havuç rendelenerek sıvı yağda kavrulur. Patates püresinin bir kısmı havuç ile karıştırılır. Bir kısmına; kornişon turşu, maydanoz, dereotu, taze soğan incecik kıyılıp karıştırılır. Kalan patatesin yarısına minik doğranmış közlenmiş biber eklenir ve karıştırılır. Büyükçe bir kaseye streç film serilir. Sırasıyla; havuçlu patates, yeşillik eklenmiş patates ve son olarak kırmızı biberin eklendiği patates yerleştirilip, sıkıca bastırılır. Buzdolabında bir süre bekletilir.
Kalan patatese; salça, kırmızı toz biber, zeytin yağı, ezilmiş sarımsak ve isteğe göre baharatlar eklenerek karıştırılır. Hazırlanan renkli püreye havuç şekli verilip, daha doğal görünmesi için bıçakla enine doğru çizgiler yapılır. Maydanoz ya da dereotu ile sap kısımları yapılır.
Buzdolabında bekleyen salata servis tabağına ters çevrilip, streç film çıkarılır. Yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak karıştırılarak salatanın üzerine dökülür. Havuç görünümlü patates püresi ile süslenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

6 Ocak 2009 Salı

Karnabahar Tava (P.D.Ç.S.E. 33)

Bu çıtır güzelleri de P.D.Ç.S.E. 33 evsahibesi Melisa arkadaşımıza sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :
1 adet karnabahar
1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri
2 kahve fincanı un
1 adet yumurta
2 kahve fincanı mısır nişastası
1 şişe maden suyu
kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Karnabahar yıkanıp çiçeklerine ayrılır. Mümkünse buharda ya da tuzlu suda haşlanır ve soğuk sudan geçirilip, kurulanır. Geniş bir kasede rendelenmiş eski kaşar peyniri, un, yumurta, nişasta, maden suyu ve tuz iyice karıştırılır. Karnabaharlar bu sosa batırılarak kızgın yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınıp servis yapılır. Servis sırasında üzerine sarımsaklı yoğurt dökülebilir.
Afiyet olsun.

Tiramisu (Kedi Dili Bisküvili) ve P.D.Ç.S.E.33

Malzemeler;
1 paket kedidili bisküvi
Islatmak için;
1 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz şeker

Krema için;
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
200 gr labne peynir

üstüne serpmek için;
yeterince kakao

Süslemek için;
çikolata rendesi ya da istediğiniz bir süsleme

Yapılışı:
Süt, un, yumurta sarısı ve şeker iyice çırpılır ve tencere ocağa yerleştirilerek; muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişince; vanilya ve labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır ve ılınması için bekletilir. Nescafe ve toz şeker 1 su bardağı ılık suda karıştırılarak eritilir. Baton kalıp streç film ile kaplanır ve ince bir tabaka halinde kremadan dökülür. Kedidili bisküvilerin yarısı, nescafeli suda çok yumuşatmadan ıslatılır ve kalıptaki kremanın üstüne dizilir. Kalan kremanın yarısı kedilillerinin üstüne döküldükten sonra, geriye kalan kedidilleri de nescafeli suda ıslatılıp, ikinci kat olarak, kremanın üstüne dizilir ve üzeri kalan kremayla kapatılır. Buzdolabında en az 3-4 saat (bir gece bekletirlirse sonuç daha güzel olur.) bekletilir. Servis sırasında tiramisu servis tabağına dikkatlice ters çevrilir, streç film ayrılır., üzerine süzgeçle kakao serpilir. (Ben üzerini rendelenmiş bitter çikolata ve süsleme şekeri ile süsledim. İstediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

5 Ocak 2009 Pazartesi

Milföy Kasesinde Yalancı Çerkez Tavuğu (P.D.Ç.S.E. 33)

Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği hız kesmeden devam ediyor. Yeni evsahibesi Melisa arkadaşımız. Kendisine kolaylıklar diliyor ve tarifimi sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :
1 adet kemikli tavuk göğsü
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
3-4 adet kornişon turşu
2-3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş ezilmiş sarımsak
tuz
6 adet kare milföy hamuru
Yapılışı :
Kemikli tavuk göğüs tencereye alınarak, tuz ve üstüne çıkacak kadar su eklenerek haşlanır. Haşlanan tavuk kemiklerinden ayrılarak didiklenir. Üzerine; minik doğranmış kornişon turşu, ezilmiş sarımsak, ceviz, yoğurt, mayonez ilave edilip iyice harmanlanır. Gerekirse yoğurt miktarı artırılabilir.
Isıya dayanıklı küçük cam kaselerin dış ve arka kısımları yağlanır. Milföyler her bir kaseye giydirilir, Kenar fazlalıkları kesilir. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Soğuyunca dikkatli bir şekilde kaselerden ayrılır. Her bir kaseye hazırlanan salatadan paylaştırılır. Üzeri dereotu ve kiraz domatesle süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

2 Ocak 2009 Cuma

Kolay Arnavut Böreği (P.D.Ç.S.E. 32)

Yeni yılın ilk gününde yaptığım bu nefis böreği çay sofralarına eşlik etmesi için P.D.Ç.S.E. 32 ev sahibesi renklikurabiyeler arkadaşıma sevgilerimle beraber gönderiyorum. Ben pırasalı yaptım, istediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz. Baklava görünümünde; çıtır çıtır bir börek oldu. Tarifini nereden aldığımı hatırlamıyorum.

Malzemeler :
1 kg. milföy hamuru (Tepsinin büyüklüğüne göre miktar değişebilir.)
1 adet hazır börek yufkası
2 yumurta
1/2 şişe maden suyu
1 fincan sıvı yağ
İç malzeme:
1/2 kg. pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kaşık salça
Tuz
1 çay bardağı su

Yapılışı:
Pırasalar yıkanıp incecik doğranır. Sıvı yağda kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Salça ve su eklenip, tuzu ayarlanır. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılarak pırasalar soğumaya bırakılır.
Milföylerin yarısı tepsiye yan yana gelecek şekilde dizilir. Üzerine kenarları dışarı sarkacak şekilde yufka serilir. İç malzeme yufkanın üzerine dökülüp, her tarafına yayılır. Kenardan sarkan yufkalar iç malzemenin üzerine kapatılır. Üzerine bir sıra daha milföy dizilir. Milföylerin kesik yerlerinden bıcakla bir kez geçilir ve orta kısımlarından + oluşturacak şekilde kesilir.
Çukur bir kapta yumurta, yağ ve maden suyunu mikser ile çırpılır. Hazırlanan karışım böreklerin üzerini tamamen kaplayacak şekilde dökülür. 5-10 dk. bekletilerek milföylerin sosu çekmesi sağlanır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

30 Aralık 2008 Salı

veeee Benim Kütük Pastam (Mutlu Yıllar)




Yeni yılda bütün dileklerin gerçekleşmesi umuduyla.....

Malzemeler :

1 paket dr. Oetker pandispanya karışımı

3 adet yumurta

7-8 yemek kaşığı su

Kreması;

1 paket Dr. Oetker kakaolu krema

1,5 su bardağı süt

50 gr. yumuşak margarin (ben 1 yemek kaşığı Becel kullandım.)

1/2 poşet kremşanti (1 çay bardağı süt)

Arasına ;

damla çikolata

Üzerine; rendelenmiş bitter çikolata

pudra şekeri

şeker hamuru

gıda boyası

mantar şeklinde çikolata veya bezeden mantar yapabilirsiniz.

Yapılışı :

Pandispanya paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp, yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen ya da kare bir tepside pişirilir. Biraz ılınınca yağlı kağıtla beraber dikkatli bir şekilde rulo yapılır. Tamemen soğuyunca streç filme sarılıp bekletilir. (Bir gün önceden hazırlanması tavsiye edilir.)Kremayı hazırlamak için; yumuşak margarin mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Krema karışımı ve süt eklenip, 2-3 dakika daha çırpılır. Kremşanti sütle çırpılıp, hazır hale getirilir.

Pandispanya rulosu açılarak sütle ıslatılır. Arasına krema sürülerek damla çikolata serpilir ve düzgünce rulo yapılır. Rulodan verev şekilde kütüğün dallarını yapmak için parçalar kesilir ve yanlarına verev kısmı kütüğün gövdesine gelecek şekilde yerleştirilir. Kremadan 1-2 yemek kaşığı ayrılarak kalan krema ile pasta sıvanır. Bir çatal yardımıyla çizgiler yapılarak ağaç kabuğu görünümü verilir; rendelenmiş çikolata serpilir. Rulonun kesilen yerleri kremşanti ile kaplanır. Ayrılan krema ince uç takılmış krema sıkma torbasına doldurularak kütüğün halkaları oluşturulur. Pastanın üzerine şeker hamurundan süslemeler yapılır, mantar çikolatalar ve uygun hazır süslemeler yerleştirilir. Son olarak üzerine pudra şekeri elenerek kar yağmış görüntüsü elde edilir. Pasta Buzdolabında bir gece dinlendirilip, servis yapılır.

Afiyet olsun.

Çikolatalı Kek (P.D.Ç.S.E. 32)


Tarifini Şaziye' den aldım.

Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağından bir parmak fazla toz şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao

Üzerine;
1 su bardağı süt
1 kare bitter çikolata(80 gr)

Yapılışı :
Yumurta ve şeker mikserle iyice çırpılır. Süt ve sıvıyağ eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve kakao eklenip, pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpılır. Yağlanmış kalıba dökülüp, önceden ısıtılmış 170 derecede fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirilir. (Batırılan kürdan temiz çıkacak)Bitter çikolata küçük parçalar halinde kırılıp, bir cezveye alınır. Üzerine 1-2 yemek kaşığı süt eklenip, cezve kaynar su dolu bir kabın içine oturtulur ve çikolata eritilir. Fırından çıkarılan kek sıcakken üzerine bardakta kalan soğuk süt kaşık kaşık dökülür. Kek ılındıktan sonra eritilen çikolatayla üzeri kaplanır. (İsterseniz, kek iyice soğuduktan sonra, krem şanti ile süslemeler yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

Yalancı Hamsi Kuşu

Malzemeler :
1 kg. hamsi
1 su bardağı mısır unu
2-3 adet yumurta
tuz

İçine;
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
2-3 adet taze soğan
kuru nane, kırmızı pul biber
birkaç damla limon suyu

Kızartmak için;
sıvı yağ

Yapılışı :
Hamsilerin kılçıkları ayıklanıp, iyice yıkanır ve tuzlanır. Yeşillikler yıkanıp, incecik kıyılır. Kuru nane, kırmızı pul biber ve limon suyu eklenerek harmanlanır. İki adet hamsi sırtları zemine gelecek şekilde yan yana (hafifçe birbirinin üstüne gelecek) dizilir. Üstlerine yeşilliklerden bir tatlı kaşığı yerleştirilir. Üçüncü hamsi ile üstü kapatılıp, elde sıkılır. Önce mısır ununa, sonra çırpılmış yumurtaya batırılarak, kızgın yağda kızartılır.

Afiyet olsun.