Disable Copy And Past

4 Aralık 2008 Perşembe

Fındıklı Çikolatalı Dilimler


Tarifini hayatıntakendisi arkadaşımdan aldım. Evdeki malzeme eksikliğinden tarifte ufak tefek değişiklikler yaptım. Orjinal tarif için tıklayın, lütfen.


Malzemeler
150 ml. krema (200 ml. kremadan 1/2 çay bardağı ayırdım, kalanını kullandım.)
100 gr. bitter çikolata
100 gr. margarin
1 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı un
3 yumurta
Yarım su bardağı çekilmiş fındık
1 çay kaşığı kabartma tozu

Çikolatalı Sos;
150 gr. sütlü çikolata
Yarım çay bardağı krema

Üzerine;
File fındık ve fıstık

Margarin, krema ve bitter çikolata bir kapta benmari yöntemiyle eritilir. Ocaktan indirip ılınması beklenir. Şeker ve yumurtalar iyice çırpılıp, un, kabartma tozu ve dövülmüş fındık eklenir. Çikolatalı karışım da çırpma kabına eklenerek karıştırılır. Karışım, margarinle yağlanmış kare bir kalıba iki parmak kalınlığında olacak şekilde yayılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35 dakika (batırılan kürdan temiz çıkacak.) pişirilir.
Çikolatalı sos için, krema ve çikolata bir tencerede karıştırılıp benmeri yöntemiyle eritilir. (Ben ayırdığım kremayı eklemeyi unutmuşum, sadece çikolata erittim. Sabah buzdolabında kremayı görünce unuttuğumu farkettim.) Sos ılıklaşınca, ılık olan kekin üzerine gezdirilir. Kaşığın tersiyle düzeltilip, sos düzgünce yayılır. Üzerine file fındık ve fıstık serpilir. Çikolatalı sos donduktan sonra dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

3 Aralık 2008 Çarşamba

Peynirli Rulo Börek (P.D.Ç.S.E. 31)



Malzemeler :
5 adet yufka
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Arasına;
beyaz peynir ya da istediğiniz bir malzeme. (kıyma, ıspanak, sucuk-pastırma-kaşar, patates, vb. Ben bir kısmını peynirli, bir kısmını ıspanaklı yaptım.)
Yapılışı :
Su, süt ve sıvı yağ çukur bir kapta çırpılarak sos hazırlanır. Birinci yufka temiz bir zemine serilerek fırça yardımıyla hazırlanan sostan bolca sürülür. Diğer yufkalardan biri de ilk yufkanın üzerine serilerek, tekrar sostan sürülür. Bütün yufkalar bitinceye kadar işlem tekrarlanır. (Beş yufka üst üste olacak.) Son yufkanın da üzerine sos sürüldükten sonra yufkalar (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir. Herbir parçanın geniş kenarına iç malzeme yerleştirilerek kenarları kapatılır ve gevşekçe bir rulo yapılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınan ruloların üzerine kalan sos malzemesinden sürülür. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Ispanak Borani

Malzemeler :
1/2 kg. ayıklanmış, yıkanmış ıspanak
2 adet orta boy soğan
sıvı yağ
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
tuz ve kırmızı pul biber

Yapılışı :
Ispanaklar çok su ilave edilerek, haşlanır. Suyu süzülüp, doğranır. Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağda pembeleştirilip, ıspanaklar ilave edilerek karıştırılır. Tuz eklenerek bir süre daha pişirilir. Ocak kapatılarak ıspanaklar soğumaya bırakılır. Soğuyunca sarımsaklı yoğurt ve mayonez eklenip, iyice harmanlanır., servis tabağına alınır.Sıvı yağda pulbiber kızdırılarak boraninin üzerine gezdirilir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Aralık 2008 Salı

Portakallı Kurabiye (P.D.Ç.S.E. 31)

Malzeme çeşidinin az, yapımının kolay olmasına karşı, tadı inanılmaz güzel. Uzun süre tazeliğini koruyor ama ertesi güne pek kalmıyor, hemen tüketiliyor. Bu lezzeti harika kurabiyeleri de P.D.Ç.S.E. 31 evsahibesi çapankızımutfakta arkadaşımıza gönderiyorum. Tarif için Zuhal Yalçın' a teşekkürler. 

 Malzemeler : 
3 yumurtanın sarısı (Kestaneli kurabiyeden kalan yumurta sarılarını kullandım.)
 1 su bardağı pudra şekeri 
1 paket kabartma tozu 
250gr oda sıcaklığında margarin (Ülker Bizim kullanıyorum) 
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu 
3 su bardağı un

 Üzerine;
 dövülmüş ceviz ya da fındık 

 YAPILIŞI:
 Tüm malzemeler karıştırılıp, yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır. Hazırlanan yuvarlaklar Önce yumurta akına, sonra dövülmüş ceviz ya da fındığa bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Damalı Pasta


Kasım ayının yaman etkinlikler evsahibesi sevgili Hülya etkinlik konusu olarak "Öğretmenler Günü Tarifleri" ni belirlemiş. Ben de bu etkinliğe sevgilerimle beraber bu pastamı gönderiyorum.
Evdeki malzemenin ve zamanımın sınırlı olması nedeniyle hayal ettiğim pastayı yapamadım. İrem pastayı görünce "Bu pastanın öğretmenlerle ilgisi ne ? " diye haklı olarak sordu. Ben de sadece "çiçekler" diyebildim. Bütün öğrencileri, öğretmenlerinin çiçekleri değil midir? Kimi zaman Gül, karanfil, kimi zaman renkli kır çiçekleri... Tüm öğretmenlerimize saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.
Malzemeler :
1 adet sade 1 adet kakaolu pandispanya (Ben dr. Oetker pandispanya karışımı alıp, paketteki tarife göre kendim hazırladım.)
1 paket Cappuccino Aromalı Crème Olé (hazırlamak için 2,5 su bardağı süt)
2 poşet kremşanti (hazırlamak için 1 su bardağı süt)
Arasına;
Muz
Yapılışı :
Pandispanya karışımı kullanılacaksa; üzerindeki tarife göre pandispanyalar bir sade, bir kakaolu olacak şekilde pişirilir. Hazır pandispanya kullanılacaksa; pandispanya katları farklı büyüklükte çemberler oluşturacak şekilde kesilir. (Varsa kalıpla ya da benim gibi farklı boylarda tencere kapağıyla kesilir.) Kesilen çemberler bir sade, bir kakaolu olacak şekilde yer değiştirilir. Bu şekilde hazırlanan pandispanya katları süt ya da meyve suyuyla ıslatılır. Cappuccino Aromalı Crème Olé paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp pandispanyanın birinci katına yayılır. Üzerine diğer pandispanya katı yerleştirilir. (Kakaolu çemberin üzerine sade çember gelecek şekilde) Tekrar Cappuccino Aromalı Crème Olé yayılıp, muz dilimleri yerleştirilir. Aynı işlem diğer katlar da yerleşinceye kadar devam eder. (Bir sade, bir kakaolu) Kremşanti sütle çırpılıp, pastanın üzeri ve yanları sıvanır. İsteğe göre süslemeler yapılır. (Ben şeker hamurum kalmadığı için, hazır gofret çiçeklerle süsledim, yanlarına da sepet görünümü vermeye çalıştım.) Buzdolabında bir gece dinlendirilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.

1 Aralık 2008 Pazartesi

Kestaneli Kurabiye (P.D.Ç.S.E. 31)

Bu tarifi sevgili Mine 'de gördüğüm ilk günden beri yapmak istiyordum. Kestane mevsimi hazır gelmişken denedim. Kestane püresini kendim yaptım, miktarını göz kararı koydum. Siz yine de mutfak teraziniz varsa tarifteki miktar kadar kullanın. Ben kestane miktarını biraz fazla kaçırdım galiba.

Kurabiyeleri P.D.Ç.S.E. 31 evsahibesi çapankızımutfakta arkadaşımıza sevgilerimizle beraber gönderiyor, kolaylıklar diliyoruz.

Malzemeler :
3 yumurta akı
250gr. pudra şekeri
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
bir tutam zencefil
350gr. çekilmiş badem
100gr. kestane püresi
60gr. un
1 tatlı kaşığı kakao ve süslemek için ½ tatlı kaşığı kakao

Yapılışı :
Yumurta aklarınına bir çimdik tuz eklenerek kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Pudra şekeri azar azar eklenek çırpmaya ara vermeden devam edilir. (Bezenin sönmemesi gerekiyor.) Daha sonra süslemede kullanmak için bezeden 4 çorba kaşığı kadar ayrılır. Vanilya, tarçın, zencefil ve badem eklenip, karıştırılır. Kestane püresi, un ve kakao ilave ederek yoğrulur. (Hafif yapışkan bir hamur oluyor.) Hamur 4 parçaya bölünüp, her parça çapı 2,5 cm’lik rulolar haline getirilir. Streç folyoya sarılarak 2 saat buzdolabında bekletilir. Rulolardan 1’er cm’lik dilimler kesilir. Kesilen parçalar biraz düzeltip yuvarlak hale getirilir. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir.
Süsleme:
Daha önce ayrılan 4 çorba kaşığı bezeden 2 tatlı kaşığı ayrılır ve yarım tatlı kaşığı kakao ile karıştırılır. Kurabiyelerin üzerine beyaz beze sürülür. Ortalarına kürdanla bir damlacık kakaolu bezeden damlatılır ve kürdanın ucuyla şekillendirilir. Önceden ısıtılmış 130 derece fırında 15 dakika pişirilip, sonra ısıyı 100 dereceye düşürerek 12-15 dakika daha pişirilir. (Bezelerin sararmaması için fırında fazla bekletmeyin. Benimkiler sarardı. Yine de fena görünmüyorlar.)

Davet Sofram




Ailemizin şimdilik tek öğretmen üyesi olan yeğenimiz Ayşe için hazırladığım gecikmeli Öğretmenler Günü sofram. Darısı atanmayı bekleyen diğer yeğenimiz Banu'nun başına olsun. Eğitimine devam eden doktor ve avukat adayı yeğenlerimize ve henüz ilköğretimde eğitimini sürdüren diğer yeğenlerimize de başarılar diliyor ve sevgilerimi gönderiyorum.
Menüdekiler :
Damalı Pasta
Peynirli Rulo Börek
Ispanak Borani
Portakallı Kurabiye
Makarna Salatası
Çiğ Köfte

28 Kasım 2008 Cuma

Ispanaklı Kol Böreği (El Açması)



Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya (42gr)
3 yumurta
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı tuz
4-5 su bardağı un

İçine ;
1 adet kuru soğan
1-3 yemek kaşığı sıvı yağ
500gr. ıspanak
100 gr. beyaz peynir
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Arasına;
1,5 su bardağı sıvı yağ
Üzerine;
susam

Yapılışı:
4 su bardağı un yoğurma kabına alınır. Ilık suyun içine maya ve şeker atılarak, mayanın kabarması beklenir. Sonra unun ortası havuz gibi açılır ve mayalı su, yumurta akları (sarıları üzerine sürmek için ayrılır), tuz ve süt ilave edilir ve yoğrulur. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek için gerekirse biraz daha un eklenebilir. Hamur üzeri kapatılarak bir kenarda mayalandırılır. Bu sırada iç malzemesini hazırlayabilirsiniz.
Soğan yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp doğranmış ıspanaklar da eklenerek, ıspanaklar sönünceye kadar kavrulur. Ocak kapatılıp, tuz ve baharatları ayarlanır. Ilıklaşınca beyaz peynir eklenir.
Daha sonra hamurdan buyuk bezeler yapılarak oklavayla teker teker, incecik açılır. Yufkaların içine önce sıvıyağ gezdirilir sonra bir firça yardımıyla güzelce sürülür. Yufka uç kısmından biraz içe doğru katlanır. Katlanan kısmına tekrar sıvı yağ sürülür. Yufkanın katlanan bölümüne iç malzeme yerleştirirlip, rulo şeklinde sarılır. Daha sonra tepsiye ortadan baslanarak kenarlarına doğru kendi çevresine dolanarak yapılan rulo yerleştirilir. Kalan bezeler için de aynı işlem uygulanır. Tepside 20 dakika kadar mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kalp Kalbe Karşı Sosisler




Tarifini Ufuk'ta gördüm, çok beğendim ve hemen uyguladım. Farklı şekillerde sunuma hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler :
dilediğiniz kadar uzun sosis
patates
kızartmak için sıvı yağ
tuz
1 yemek kaşığı salça
Yapılışı :
Sosisler baş kısımlarında 2-3 cm'lik boşluk bırakılarak bıçakla diklemesine kesilir. Kesik uçları dış taraftan tersine döndürülerek birbirlerine kürdanla tutturulur. (Bu aşamada sosilerde kırılmalar olabilir. Bu sebeple yavaşça ve esneterek kıvırın ya da sosis tombul ve yuvarlaksa kenarlarından ince birer dilim çıkarın. Ben Maret Yörem kullandım; sosisler tam yuvarlak olmadığı için rahat kıvrıldı, kırılmadı.) Kızartma tenceresine önce patatesler, sonra sosisler alınarak kızartılır. İsterseniz sosisleri ayrı bir tavada salçalı su ile biraz daha pişirebilirsiniz. (Ben pişirdim ama İrem bu şekilde sevmedi.)
İsteğe bağlı olarak sosis ve patatesleri; yanında amerikan salatası ve pilavla servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

27 Kasım 2008 Perşembe

Şıhıl Mahşi (Hatay)


Malzemeler :
12 adet dolmalık kabak
1 kg. kıyma
2 adet soğan
1/2 çay bardağı sıvı yağ
50 gr. haşlanmış nohut
bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Kabakların içi çıkartılıp, sıvı yağda kızartılır. Kıyma sıvı yağda kavrulur. Soğanlar yemeklik doğranıp, kıymaya ilave edilir. Soğanlar pembeleşince; salça, tuz ve baharatlar eklenir. Haşlanmış nohutlar da ilave edilip, ocak kapatılarak soğumaya bırakılır. Harç soğuyunca maydanoz eklenip karıştırılır. Kabakların içine doldurulup, fırın tepsisine dizilir. Salça su ile karıştırılıp, tepsiye dökülür. 180 derece fırında 35 dakika pişirilir. İsteğe göre yoğurtla servis yapılır.
Afiyet olsun.