Disable Copy And Past

6 Ağustos 2008 Çarşamba

Bilezik Kebabı

Tarifini http://www.kekevi.com' dan aldım, çok beğendik.

Bilezik Kebabı

Malzemeler :
4 adet iri patlıcan
500gr. Kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı süt
1 su bardağı mısır unu
1 silme yemek kaşığı tuz
1 silme tatlı kaşığı karabiber
Yeterince kürdan
Kızartmak için; sıvı yağ

Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup, boyuna kesilerek dilimlenir. Geniş bir kapta patlıcanlar üzerine süt dökülerek bekletilir. Tavuklar bir tencereye alınarak sıvı yağda kavrulur. Tuz ve karabiber eklenip, ocaktan alınır. Patlıcan dilimleri sütten çıkarılıp, her dilimine bir kaşık tavuk yerleştirilerek rulo şeklinde sarılır, kürdanla tutturulur. Önce süte, sonra mısır ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. (Ben kızartırken tuz ekledim.) Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı alınır. Servis tabağına yerleştirilerek sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Mantar Graten

Mantar Graten
400 gr. mantar
50 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
1-2 diş sarımsak
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Beşamel sos için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı su
1 su bardağı süt

Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp küp şeklinde doğranır. Tereyağında kavrulur. Doğranmış sarımsaklar ve tuz eklenip biraz daha kavrulur. Ayrı bir tencerede tereyağı eritilir, un eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Su ve süt eklenip hızlıca karıştırılır. Tuzu ayarlanıp, muhallebi kıvamında pişirilir. Beşamel sosun yarısı güvece dökülür, üzerine kavrulmuş mantar ve sarımsaklar eklenir. Kalan beşamel sos mantarların üzerine yayılır. Üzerine karabiber dökülür. Kaşar peyniri rendesi serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

5 Ağustos 2008 Salı

Patatesli Semizotu Salatası

Kekevi' nden denediğim güzel bir salata.
Malzemeler :
1/2 demet körpe semizotu
4-5 adet haşlanmış patates
6-7 adet kornişon turşu
5 adet kırmızı biberli yeşil zeytin
½ su bardağı haşlanmış mısır
4 yemek kaşığı yoğurt (süzme yoğurt tercih edilir.)
2 yemek kaşığı mayonez
Tuz
Kırmızı pul biber, nane

Yapılışı :
Semizotları iyice yıkanıp iri doğranır. Haşlanmış patatesler küp küp doğranır. Kornişon turşu ve zeytin dilimlenerek salataya ilave edilir. Mısır eklenip karıştırılır. Bir kasede yoğurt, mayonez, tuz ve baharatlar karıştırılıp, salatanın üzerine gezdirilir. İyice harmanlanıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Amasra Salatası


Amasra'da yediğimiz salatayı elimden geldiğince yapmaya çalıştım. Harika bir salata.

Malzemeler :
Marul
Maydanoz
Dereotu
Semizotu
Domates
Salatalık
Havuç
Turp
Pancar turşusu
Biber turşusu
Mor lahana (sirke ile bekletilmiş)
Sosu için;
Zeytinyağı, limon suyu, sirke, tuz
Yapılışı :
Sirkede bekletilmiş mor lahana ve küçük doğranmış biber turşuları salata tabağına alınır. Üzerine yıkanıp, kurulanmış ve elle parçalanmış yeşillikler eklenir. Diğer malzemeler ile tabak süslenir. Üzerine salata sosu gezdirilip servis yapılır.
Süslemek için mısır taneleri kullanabilirsiniz.
Not : sosu hazırlarken tuz dışındaki sıvıları aynı miktarlarda bir şişeye alıp, üzerine tuzu ilave ettikten sonra çok iyi çalkalamak gerekiyormuş, hepsi birbirine karıştığını sandığımız tadlar aslında salatayı yerken damağımıza ayrı tadlar olarak geliyormuş..

Hazır Yufka Mantısı

Hazır Yufka Mantısı

Malzemeler:
4 adet yufka
350gr. Kıyma
2 adet soğanın rendesi
tuz, karabiber, kırmızı tozbiber
yarım su bardağı sıvı yağ
Sosu için;
1 litre et suyu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
500gr yoğurt
3-4 diş sarımsak
tuz

Yapılışı:
Kıyma, soğan rendesi, tuz ve biber, bir kabın içinde karıştırılır. Yufkaların hepsini üst üste yayılır ve ortadan ikiye kesilir. Yarım daire şeklindeki yufkaların üstü fırça ile biraz yağlanır, kenarına iç harçtan boydan boya yerleştirilir ve kenardan ortaya doğru yavaşça kol böreği gibi sarılır. Daha sonra 2 cm. genişliğinde kesilir. Kesilen parçalar yağlanmış tepsiye dizilir. Yufkalar bitinceye kadar aynı işlem uygulanır. Daha sonra yufkaların üzerine fırça ile yağ sürülür. Önceden ısıtılmış 200´C fırında güzelce kızarana kadar pişirilir. Sıcak et suyu fırından yeni çıkmış tepsinin üzerine gezdirilir. Tepsiyi tekrar fırına konularak demlenmesi için. 10 dakika fırın içinde bekletilir. Yoğurt, tuz ve ezilmiş sarımsak karıştırılarak yoğurtlu sos hazırlanır. Derince bir tavada sıvı yağ, kırmızı biber ve salça ile sos hazırlanır.Tepside sosu çekmiş mantılar tabağa alınıp, sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla sıcak olarak servis yapılır. Üzerine kuru nane ve sumak ekşisi eklenebilir.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Börülce

1/2 kg taze börülce
1 adet orta boy soğan
4 adet orta boy domates
1/2 çay bardağı zeytinyağı
3 adet küp şeker2-3 diş sarımsak
yeterli miktarda tuz

Yapılışı :
Soğanlar küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur. Ayıklanıp, yıkanan börülceler eklenir. Üzerine halka doğranmış domatesler dizilir. Doğranmış sarımsak ve şeker ilave edilip, tuzu ayarlanır. Kısık ateşte hiç su koymadan börülceler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Çaycuma (annemin bahçesi)


Çok şükür ki meyveyi sebzeyi sadece manav tezgahlarında görmeyen şanslı insanlardanız. Annemin bahçesinden sebze manzaraları.












4 Ağustos 2008 Pazartesi

Tarçınlı Ay

yeşilkivi 'den alıp denediğim güzel tariflerden biri.

Malzemeler :
250 gr oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı toz şeker
1 tatlı kaşığı tepeleme tarçın
1 yumurta
1 su bardağı cekilmiş ceviz ya da fındık
2 kahve fincanı sıvıyağ
1′er pkt kabartma tozu ve vanilya
Aldığı kadar un

Yapılışı :
Un hariç tüm malzemeler karıştırma kabına alınır ve güzelce karıştırılır. Azar azar unu eklenerek yumuşak bir hamur hazırlanır.Üzeri örtülerek 10-15 dk. dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılarak yuvarlanır ve fitil haline getirilir. Fitilin iki ucu birbirine doğru kıvrılarak ay şekli verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 170 dereceli fırında pişirilir ve soğutulur. Üzerine bolca pudra şekeri serpilip servis yapılır..

3 Ağustos 2008 Pazar

Susamlı Kurabiye

Tarifini nereden aldığımı not almamışım.
Susamlı Kurabiye

Malzemeler :
150 gr. Tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta (sarısı içine, akı üzerine)
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı nişasta
2 su bardağı un
1 çay bardağı susam

Yapılışı :
Un, nişasta, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır. Üzerine yumurta sarısı, yoğurt, tereyağı ve sıvıyağ eklenip, hamur yoğrulur. Yumurta akı çatalla çırpılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır. Önce yumurta akına, sonra susama batırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.


2 Ağustos 2008 Cumartesi

Gül Poğaça





Malzemeler :
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
2 su bardağı süt
1,5 paket yaş maya
3 yemek kaşığı toz şeker
2 adet yumurta (sarıları üzerine sürmek için ayrılır.)
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı margarin
aldığı kadar un
İçine :
beyaz peynir, domates, biber dilimleri
Yapılışı :
1 bardak ılık suda maya ve şeker eritilir. 5-10 dk. bekledikten sonra diğer malzemeler eklenir. Aldığı kadar un ilave edilip iyice yoğrulur. 20 dk. mayalanmaya bırakılır. Cevizden biraz büyük parçalar alınıp açılır. Hamura bıçakla çizikler yapılır. Ortasına peynir, domates ve biber dilimleri yerleştirilir. Karşılıklı kenarları kapatılarak gül şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilerek 1 saat mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.