Malzemeler :
3 bardağı un (yaklaşık)
yarım su bardagı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 paket (küp) yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 yemek kasığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemeleri:
yarım su bardagi ceviz içi
yarım su bardagi sıvıyağ
1 su bardağı haşhaş ezmesi
Yapılışı :
Maya
ve şeker ılık suya atılıp eritilir. Süt, yumurta akı ve tuz eklenip
karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur
yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp iki misli kabarıncaya kadar
mayalandırılır.
Haşhaş ezmesi, iri çekilmiş ceviz ve sıvı yağ karıştırılır.
Mayalanan
hamur 6 bezeye bölünür. Her beze tek tek oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. Birinci hamurun üzerine haşhaşlı harç kaşık
yardımıyla, her tarafına gelecek şekilde sürülür. Üzerine ikinci yufka
serilir, ona da harç sürülür. Diğer yufkalar için de aynı işlem
tekrarlanır. Son kata haşhaşlı karışım sürülmez. (Yufkaların aynı boy olması için küçük boy yuvarlak bir tepsiden yararlanabilirsiniz.)
Hazırlanan yufkalar kenarları koparılmadan önce artı (+) sonra çarpı ( X) şeklinde kesilerek 8 üçgen parçaya bölünür. Her bir üçgen parçanın tam ortasından kenarlar koparılmadan bir kesi yapılır.
Üçgenin ortadaki kenarı tutulup içe doğru katlanarak kesilen kısmın içinden geçirilerek döndürülür ve düzgünce ortaya doğu yerleştirilir.
Aynı işlem bütün üçgen parçalar bitinceye kadar tekrarlanır.
Bir süre daha bekletilip tepside mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder