Disable Copy And Past

10 Mayıs 2016 Salı

Haşhaşlı Çörek




Malzemeler :
3 bardağı un (yaklaşık)
yarım su bardagı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 paket (küp) yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 yemek kasığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemeleri:
yarım su bardagi ceviz içi
yarım su bardagi sıvıyağ
1 su bardağı haşhaş ezmesi
Yapılışı :
Maya ve şeker ılık suya atılıp eritilir. Süt, yumurta akı ve tuz eklenip karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp iki misli kabarıncaya kadar mayalandırılır.
Haşhaş ezmesi, iri çekilmiş ceviz ve sıvı yağ karıştırılır.
Mayalanan hamur 6 bezeye bölünür. Her beze tek tek oklava ile servis tabağı büyüklüğünde açılır.  Birinci hamurun üzerine haşhaşlı harç kaşık yardımıyla, her tarafına gelecek şekilde sürülür. Üzerine ikinci yufka serilir, ona da harç sürülür. Diğer yufkalar için de aynı işlem tekrarlanır.  Son kata haşhaşlı karışım sürülmez. (Yufkaların aynı boy olması için küçük boy yuvarlak bir tepsiden yararlanabilirsiniz.)




 Hazırlanan yufkalar kenarları koparılmadan önce artı (+) sonra çarpı ( X) şeklinde kesilerek 8 üçgen parçaya bölünür. Her bir üçgen parçanın tam ortasından kenarlar koparılmadan bir kesi yapılır.


Üçgenin ortadaki kenarı tutulup içe doğru katlanarak kesilen kısmın içinden geçirilerek döndürülür ve düzgünce ortaya doğu yerleştirilir.



Aynı işlem bütün üçgen parçalar bitinceye kadar tekrarlanır.
 Bir süre daha bekletilip tepside mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: