Disable Copy And Past

15 Aralık 2015 Salı

Patlıcanlı Arnavut Böreği


Malzemeler :

Hamuru;



5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su



İçine;

3-4 adet kemer patlıcan
200 gr. kıyma
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil kapya biber
3 adet domates
tuz, karabiber, pul biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ


Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ



Yapılışı :

Patlıcanlar alacalı soyulup minik küpler şeklinde doğranır, tuzlu suda 15 dakika bekletilir. Biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve küp şeklinde doğranır. 2 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır, kıyma eklenir ve  suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Biberler eklenip kavurmaya devam edilir. Patlıcanların suyu sıkılıp tencereye eklenir kıymalı harç ile birlikte bir süre kavrulur. Kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domatesler de eklenip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir, tuzu ayarlanıp baharatlar eklenir ve ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.

Un yoğurma kabına alınır, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.Hamurdan 30 adet beze yapılır, üzeri kurumaması için örtülür.



Bezelerden 14 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir.

Kalan 16 beze de aynı şekilde hazırlanır. İlk açılan 14'lü beze grubu tepsi boyundan bir parmak daha geniş olacak şekilde açılır (oklava yardımı ve biraz da elle çekiştirerek) ve yağlanmış tepsiye ters çevrilerek yerleştirilir. (Hamurun üst kısmı alta çevrilecek)Hamurun kenarları tepsinin dışına sarkıtılır. Soğuyan patlıcanlı harç yufkaların üzerine eşit şekilde yayılır.

16'lı beze grubu da aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açılır ve ters çevrilmeden (Üstte olan kısım yine üstte olacak şekilde) pırasalı harcın üzerine yerleştirilir.Kenardan sarkan yufkalar böreğin üzerine doğru kıvrılır ve yapıştırılır. Kalan margarin-sıvı yağ karışımı böreğin üzerine sürülür. İsteğe göre havuç dilim şeklinde kesilir. Bu şekilde hazırlanan börek bir gece buzdolabında dinlendirilip ertesi gün 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. (Birkaç saat dinlendirip aynı gün de pişirebilirsiniz.) Fırından çıkan böreğin üzeri temiz bir örtü ya da kağıt havlu ile örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. Ilınınca dilimlenerek servis edilir.



Afiyet olsun.





Not : Verilen ölçüler büyük boy fırın tepsisi içindir. Ben küçük tepside yaptığım için hamurun 4'te 1'ini ayırdım, 3-4 beze yaparak servis tabağı büyüklüğünde açtım, Aralarını yağlayıp üst üste koydum. Biraz dinlendirip tek tek elle çekerek açtım. Patatesli harç yerleştirip rulo yaptım. Üzerine yağ sürüp pişirdim. Evde patlıcan yemeyenleri de düşünmüş oldum:))

1 yorum:

Özgen dedi ki...

Eline sağlık arkadaşım bayıldım mutlaka yapmak istiyorum ben pırasalısına bayılırım sevgiler