Malzemeler :
Hamuru;
5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su
İçine;
3-4 adet kemer patlıcan
200 gr. kıyma
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil kapya biber
3 adet domates
tuz, karabiber, pul biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup minik küpler şeklinde doğranır, tuzlu suda
15 dakika bekletilir. Biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve küp şeklinde
doğranır. 2 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır, kıyma eklenir ve suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Biberler
eklenip kavurmaya devam edilir. Patlıcanların suyu sıkılıp tencereye eklenir kıymalı harç ile birlikte bir süre
kavrulur. Kabukları soyulup küp şeklinde doğranmış domatesler de eklenip
sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir, tuzu ayarlanıp baharatlar
eklenir ve ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
Un
yoğurma kabına alınır, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele
yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri
örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.Hamurdan 30 adet beze yapılır,
üzeri kurumaması için örtülür.
Bezelerden 14 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir.
Kalan
16 beze de aynı şekilde hazırlanır. İlk açılan 14'lü beze grubu tepsi
boyundan bir parmak daha geniş olacak şekilde açılır (oklava yardımı ve
biraz da elle çekiştirerek) ve yağlanmış tepsiye ters çevrilerek
yerleştirilir. (Hamurun üst kısmı alta çevrilecek)Hamurun kenarları
tepsinin dışına sarkıtılır. Soğuyan patlıcanlı harç yufkaların üzerine eşit şekilde yayılır.
16'lı
beze grubu da aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açılır ve ters
çevrilmeden (Üstte olan kısım yine üstte olacak şekilde) pırasalı harcın
üzerine yerleştirilir.Kenardan sarkan yufkalar böreğin üzerine doğru
kıvrılır ve yapıştırılır. Kalan margarin-sıvı yağ karışımı böreğin
üzerine sürülür. İsteğe göre havuç dilim şeklinde kesilir. Bu şekilde hazırlanan börek bir gece buzdolabında
dinlendirilip ertesi gün 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri
iyice kızarıncaya kadar pişirilir. (Birkaç saat dinlendirip aynı gün de
pişirebilirsiniz.) Fırından çıkan böreğin üzeri temiz bir örtü ya da
kağıt havlu ile örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. Ilınınca
dilimlenerek servis edilir.
Afiyet olsun.
Not : Verilen ölçüler büyük boy fırın tepsisi içindir. Ben küçük tepside yaptığım için hamurun 4'te 1'ini ayırdım, 3-4 beze yaparak servis tabağı büyüklüğünde açtım, Aralarını yağlayıp üst üste koydum. Biraz dinlendirip tek tek elle çekerek açtım. Patatesli harç yerleştirip rulo yaptım. Üzerine yağ sürüp pişirdim. Evde patlıcan yemeyenleri de düşünmüş oldum:))
1 yorum:
Eline sağlık arkadaşım bayıldım mutlaka yapmak istiyorum ben pırasalısına bayılırım sevgiler
Yorum Gönder