Disable Copy And Past

29 Aralık 2015 Salı

Şalgam Dolması




Şalgam turpa benzeyen, hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketilen, oldukça yararlı bir sebze. Taze yapraklarını ıspanak gibi pişirebilirsiniz. Kökleri ile dolma yapabilir ya da kıymalı-pirinçli yemek olarak pişirebilirsiniz.

Malzemeler : 

1 kg. şalgam
200 gr. dana kıyma
1 çay bardağı bulgur (pilavlık)
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
tuz, karabiber

Yapılışı : 
Şalgam tıkanır ve kabukları soyulur, 1,5-2 cm kalınlığında dilimlenir. Dilimler kopmayacak şekilde tekrar ortadan kesilir. Tencereye alınıp 5 dakika kdar haşlanır, sonra hemen soğuk suya tutularak soğutulur. Kıymanın üzerine soğan rendesi, yıkanmış bulgur, tuz, karabiber, kuru reyhan ve sıvı yağ eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan iç malzeme şalgam dilimleri arasına yerleştirilir ve geniş bir tencereye dizilir. Salça tereyağında kavrulur, şalgam dolmalarının üzerine gezdirilir. Şalgamların üzerine çıkmayacak şekilde su eklenir, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine kıyılmış taze reyhan serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: