Disable Copy And Past

2 Aralık 2015 Çarşamba

Mercimekli Bükme (Afyon)



İnternetten bulduğum tarifleri harmanlayarak Afyon bükmesi yapmaya çalıştım; eksikler varsa Afyonluların affına sığınıyorum. Sanırım orjinal tariflerde iç yağı kullanılıyor, ben margarin kullandım. Haşhaş ezmesini de biraz daha fazla koymam ve üzerine de haşhaş ezmesi-yağ karışımı sürmem gerekiyordu, ben sadece yağ sürdüm. Yine de ilk deneme için fena sayılmaz:))


Malzemeler :
5 su bardağı un
1 adet yumurta
yaklaşık 2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzeme:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber

Arasına;
1 su bardağı haşhaş ezmesi
125 gr. eritilmiş margarin

Yapılışı :
Un ve tuz karıştırılır, ortası havuz gibi açılır. Üzerine yumurta kırılıp kontrollü şekilde su eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp yarım saat kadar dinlendirilir.
Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Haşlanmış mercimek eklenip tuz ve karabiberle tatlandırılır, soğumaya bırakılır.
Eritilmiş margarin haşhaş ezmesi ile karıştırılır.




Dinlenen hamur 4 eşit bezeye bölünür ve her biri açılabildiği kadar açılır. Birinci yufkanın üzerine haşhaş ezmesi-yağ karışımı her tarafına gelecek şekilde sürülür. Kenarları ortaya doğru katlanarak bohça şekli verilir, bir kenara alınır. Açılan 2. yufkaya da haşhaş ezmesi-yağ karışımı sürülür ve ortasına bohça haline getirilen yufka yerleştirilir, onun da üzerine haşhaşlı karışım sürülür. Tekrar bohça gibi katlanır. Diğer 2 yufka da aynı şekilde hazırlanıp buzdolabında bir süre bekletilir.


Hazırlanan hamurlardan 4-5 cm genişliğinde kareler kesilir. Oklava ile biraz daha açılıp inceltilir ve bir kenarına mercimekli iç yerleştirilip kapatılır. Üzerine haşhaş ezmesi-yağ karışımından sürülür. (Haşhaş ezmesi az olduğu için ben sadece sıvı yağ sürdüm.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.



1 yorum:

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyorlar sevgile rkıyır kıyır olmuşlar