Disable Copy And Past

30 Aralık 2015 Çarşamba

Panettone (Mayalı İtalyan Keki)



Orjinal tarife ne kadar yakın bilmiyorum ama Dr. Oetker'in tarifi daha kolay göründüğü için bu tarifle denedim. Kekin özelliği dar ve yüksek kalıplarda pişmesi. Ben geniş kalıpta pişirdiğim için olsa gerek pişmesi belirtilen süreden çok çok fazla oldu. 

Yapılışı :

1. Hamur :
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1 ½ çay bardağı ılık süt
  • 2. Hamur :
  • 3 yumurta (orta boy)
  • 1 ½ çay bardağı toz şeker
  • 125 g tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  • kuş üzümü
  • 5-6 adet gün kurusu kayısı
  • 1 çay bardağı kurutulmuş cranberry (yaban mersini olarak satılıyor)
  • 7 damla Rom aroması (kullanmadım)
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket 
Üzerine ;

1 yumurta (orta boy)

  • 3 çay kaşığı tereyağı

Kalıp:

  • 3 adet pişirme kalıbı (12 cm capında, 6-7 cm yüksekliğinde)

Yapılışı :


  • 1. Hamurun hazırlanışı:1 su bardağı un derin bir kaba elenir. Üzerine, maya eklenip kaşık ile karıştırılır. Toz şeker, tuz ve ılık süt eklenir. Mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 2-3 dakika karıştırılır.. Üzerini kapatılıp ılık ortamda 30 dakika bekletilir.
  • 2. Hamurun hazırlanışı:Yumurta ve toz şekeri çırpma kabına alınır. Mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 2 dakika karıştırılır. Üzerine mayalanmış hamur ve tereyağı eklenip 2 dakika daha karıştırılır. 2 su bardağı un elenip kuru üzüm, kuş üzümü, rom aroması, portakal kabuğu rendesi, limon kabuğu rendesi, küp doğranmış kayısı, cranberry ve vanilya eklenir, 2 dakika daha karıştırılır. Elde edilen yumuşak hamur unlanmış tezgaha alınır. Arada un serperek yoğurmadan 5 dakika süre ile alttan üste doğru katlanarak toparlanır. Üzerini kapatıp 30 dakika bekletilir.

  • Şekillendirme ve pişirme:Hamur unlanmış tezgaha alınır ve tekrar yoğurmadan toparlanır. 3 eşit parçaya bölünür. Her biri elde yuvarlanıp kalıplara alınır. Üzerleri kapatılıp 20 dakika daha bekletilir. Kalıptaki hamurların üzeri keskin bir bıçak ile yarım cm derinliğinde çarpı şeklinde kesilir. Yumurta çatal ile karıştırılıp keklerin üzerine sürülür. Hamurların tam orta kısmına birer çay kaşığı tereyağı yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. (Pişirme süresi değişiklik gösterebilir, kürdan batırarak kekin pişip pişmediğini kontrol edin, kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir.) Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: