Disable Copy And Past

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Soğuk Pasta


Bu tarifimle ben de sezon finali yapan arkadaşlarıma katılıyor ve "Soğuk birşeyler olsun" etkinliği için atölyemis arkadaşıma gönderiyorum. Bol bol serinleten tariflerin olduğu güzel bir etkinlik diliyorum. İrem'in yorumu "Carte d'or'un dondurmalı pastası gibi oldu"

Malzemeler :
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 paket burçak bisküvi (istediğiniz bir bisküvi çeşidi olabilir ama burçak ayrı bir lezzet veriyor.)
1 su bardağı çekirdeksiz vişne
1 çay bardağı damla çikolata
Sülemek için;
meyveli ya da çikolatalı sos, fındık, fıstık, vb.
Yapılışı :
Un, şeker ve süt tencereye alınarak süreklü karıştırılır ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Kremşantiye süt eklenip mikser yardımıyla çırpılarak hazırlanır. İyice soğumuş olan muhallebi ile karıştırılır. İçine kırılmış bisküviler, damla çikolata ve vişne taneleri eklenip karıştırılır. Kek kalıbına dökülüp buzlukta 3-4 saat donmaya bırakılır. Buzunu çözmeden dilimlenerek ve istenilen soslar ya da malzemelerle süslenerek servis yapılır. İsteğe göre küçük muffin kalıplarına paylaştırılıp dondurularak tek kişilik porsiyonlar halinde de hazırlanabilir.
Afiyet olsun.

13 Temmuz 2010 Salı

Şeftalili Kek


Son günlerde blogcu arkadaşlarımda şeftalili kek tarifleri görüyordum. Ben de evdeki şeftalileri kendi yorumumla kek yaparak değerlendirdim. Tadına bakan herkes çok beğendi.

Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil
2 su bardağı un
2 adet şeftali
1 çay bardağı iç kabukları ayıklanmış badem (Bademlerin kabuklarını bir süre sıcak suda bekletip soyabilirsiniz)
1 kahve fincanı kuru üzüm
Üzerine;
şeftali ya da kayısı reçeli
Yapılışı :
Yumurta ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir.Un, kabartma tozu, tarçın ve karanfil birlikte elenerek karışıma eklenir ve yavaşça karıştırılır.
Margarinle yağlanmış yuvarlak bir kalıba dilimlenmiş şeftaliler ve bademler dizilir, kuru üzüm serpilir. Üzerine kek hamuru dökülüp 150-160 derece fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Kek batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Kek soğuyunca kalıp ters çevrilir ve kek kalıptan çıkarılır. Üzerine tanesiz kayısı reçeli sürülüp dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Ispanaklı-Mantarlı Pizza-Börek




Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
3/4 çay bardağı süt
3/4 çay bardağı su
3/4 çay bardağı sıvı yağ
İç malzeme;
500 gr. ıspanak
500 gr kültür mantarı
1 adet kuru soğan
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, kırmızı pulbiber
limon suyu
Üzerine;
rendelenmiş kaşar peyniri
yumurta sarısı
Yapılışı :
Mantarlar temizlenip yıkanır ve dilimlenir. Limonlu suda 10 dakika kadar haşlanır, suyu süzülür.
Ispanak iyice yıkanıp suyu süzülerek yemeklik doğranır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Ispanaklar eklenip kavurmaya devam edilir. Ispanaklar iyice sönünce mantar eklenir. Tuz ve kırmızı pulbiberle tatlandırılıp bir süre pişirilir. Ocak kapatılıp soğumaya bırakılır.
Süt, su ve sıvıyağ çukur bir kapta karıştırılıp sos hazırlanır.
Yuvarlak küçük bir fırın kabına yağlı kağıt serilir. Birinci yufka kenarları dışarı sarkacak şekilde fırın kabına yerleştirilir. Fırça ile yufkanın üzerine sos sürülür. Diğer yufka parçalara bölünüp her bir katına sos sürülerek yerleştirilir. Kenar fazlalıkları da sos ile ıslatılıp rulo şeklinde katlanıp tepsinin kenarlarına yerleştirilir. (Pizza kenarı gibi) Hazırlanan ıspanaklı karışım üzerine yayılır, kaşar peyniri rendesi serpilir. Kenardaki yufkaya yumurta sarısı sürülür ve 170-180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Not: İsterseniz tek porsiyonluk pizza keseleri şeklinde de hazırlayabilirsiniz. Bunun için; bir yufka (+) şeklinde kesilip dört eşit üçgene bölünür, sos ile ıslatılır. Geniş kenarından başlayarak yufkanın ortasına kadar rulo yapılır. Yufkanın ucundaki üçgem kısım geriye doğru katlanır. Bu kısım ortada kalacak şekilde rulu kendi etrafında döndürülerek çana şekli elde edilir. Ortasına iç malzeme, üzerine kaşar peyniri rendesi, kenarlarına yumurta sarısı sürülerek pişirilir.
Yufka sayısı artırılıp büyük tepside de yapılabilir, zevkinize bağlı.
Afiyet olsun.

Damla Çikolatalı Muffin


Malzemeler :
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı damla çikolata
1 su bardağı Sinangil Kakaolu Kek Unu ya da ; (1 su bardağı un+1,5 yemek kaşığı kakao+1/2 paket kabartma tozu)
Üzerine:
file fındık
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Kek unu eklenip yavaşça karıştırılır. Damla çikolata eklenip, karıştırılır. Margarinle yağlanmış muffin kalıplarına ya da cupcake kağıtlarına paylaştırılır. Üzerlerine file fındık serpilir. 150-160 derece fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıplardan çıkarılarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Çilekli Milkshake


Tarif Lezzet Dergisi'nden...

Frambuazlı Muffin



Malzemeler :
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı Sinangil Tropik Aromalı Kek Unu ya da; (beyaz un+2 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi+1/2 paket kabartma tozu)
yeterince frambuaz

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Kek unu eklenip yavaşça karıştırılır. Margarinle yağlanmış muffin kalıplarına ya da cupcake kağıtlarına paylaştırılır. Üzerlerine frambuazlar yerleştirilir. 150-160 derece fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıplardan çıkarılarak servis yapılır.

Afiyet olsun.




İrem'in frambuaz çekirdeklerini bahane edip yemediği kekleri frambuazlı kısımlarını çıkarıp dilimleyerek ve çikolatalı pudingin arasına koyarak dondurma eşliğinde servis yaptım. Bayılarak yedi.

Muz Flambe



Malzemeler :
1 çay bardağı toz şeker
1 adet portakalın sıkılmış suyu (1 çay bardağı kadar)
1 tatlı kaşığı tereyağı
2-3 adet muz (kabukları soyulup dilimlenmiş)
1/2 çay bardağı muz likörü (flambe yapmak için)
dondurma
istediğiniz süsleme malzemeleri (karamel ya da çikolata sos, toz fıstık, vb.)

Yapılışı :
Şeker derin ve geniş bir tavaya (vok tava) alınır. Şeker eriyip karamel rengini alıncaya kadar karıştırılır. İyice karamel rengini alınca portakal ya da limon suyu sonra da tereyağı eklenip karıştırılır. Hazırlanan karamel sosa dilimlenmiş muzlar eklenip, tava sallanarak muzla sos iyice karıştırılır. Bu aşamada likör eklenip flambe (alevlendirme) yapılabilir. Likör yavaşça tavaya eklenir ve alevlenince ocaktan alınır. Flambe yapılırken tavadan uzak durulması, etrafta alev alabilecek eşyaların olmaması gerekir. Alevler kısa süreli olacaktır. (Ben alevlendirme yapmaya cesaret edemedim, başka zamana kaldı.)
Karamelize olmuş muzlar ılıklaşınca dondurma ve istenilen soslar eşliğinde servis yapılır.
Afiyet olsun.

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Kahvaltılık Muffinler




Hafta sonu buzdolabında bekleyen kurutulmuş domates ve biberli yeşil zeytini değerlendirmek için yaptım.
Malzemeler : (8- 10 adet muffin için)
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
4-5 dal maydanoz
4-5 dal dereotu (1 çay kaşığı kurutulmuş dereotu kullandım.)
7-8 adet kurutulmuş domates
7-8 adet biberli yeşil zeytin
7-8 adet siyah zeytin
1 çay bardağı ufalanmış beyaz peynir
1/2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
yeterince susam-çörekotu
1 su bardağından 1 parmak eksik un
1 yemek kaşığı mısır unu (Beyaz unu bir su bardağına tamamlamak için)
Yapılışı :
Kuru domatesler sıcak suda bekletilir ve yumuşatılır sonra küp şeklinde doğranır. Dereotu-maydanoz yıkanıp, kurulanır ve ince kıyılır. Siyah zeytinlerin çekirdekleri çıkarılır ve biberli yeşil zeytinlerle birlikte dilimlenir.
Yumurtalar çırpma kabına kırılıp, toz şekerle birlikte çırpılır. Yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Unlar, kabartma tozu ve tuz birlikte elenerek karışıma eklenir, yavaş karıştırılır. Doğranmış kuru domatesler, dilimlenmiş zeytinler, kıyılmış dereotu-maydanoz ve ufalanmış peynir eklenip iyice karıştırılır. Hazırlanan hamur margarinle yağlanmış ve susam serpilmiş muffin kalıplarına ya da cupcake kağıtlarına eşit şekilde paylaştırılır. (İsteğe göre kalıba serpmek yerine hamurun üzerine susam çörekotu serpilebilir.) 150-160 derece fırında pişirilir. Kalıplardan çıkarılıp ılık ya da soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kuru Kayısılı-Fıstıklı Kek


Malzemeleri değerlendirmek için uydurduğum bir kek tarifi...

Malzemeler :
4 adet yumurta
1-1,5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı (tepeleme) yumuşak margarin
7-8 adet kuru kayısı
1 su bardağına yakın pirinç antepfıstığı
1 adet rendelenmiş havuç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
Yapılışı :
Kayısılar sıcak suda bir süre bekletilip, yumuşatılır ve küp şeklinde doğranır.
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpılır. Havuç rendesi ve tarçın eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Son olarak doğranmış kayısılar ve pirinç antepfıstığı eklenip, karıştırılır ve margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. 150-160 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Cappuccinolu Kek

Aylar önce denediğim bir kek tarifi....

Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
125 gr. yumuşak margarin
1 çay bardağı süt
2-3 adet tek içimlik cappuccino poşeti
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Üzerine;
1 su bardağı yarım ceviz içi
1 poşet Dr. Oetker Cappuccino Aromalı Créme Olé
2,5 su bardağı soğuk süt
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su

Yapılışı :
Yumuşak margarin ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve cappuccino birlikte elenerek karışıma eklenir ve yavaşça karıştırılır. Margarinle yağlanmış küçük yuvarlak bir fırın kabına dökülür ve 150-160 derece fırında pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır.

Çırpma kabına Créme Olé ve soğuk süt alınıp, mikserle önce yavaş, sonra hızlı devirde 3-4 dakika çırpılır. Hazırlanan krema kekin üzerine yayılır.
Toz şeker bir tavaya alınıp eritilir; karamel rengi alınca su eklenip karıştırlır, soğumaya bırakılır.
Yarım cevizler kekin üzerine dizilir. Üzerine hazırlanan karamel sos dökülüp, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.