Disable Copy And Past

8 Ekim 2015 Perşembe

Patlıcanlı, Deniz Börülceli Firik Pilavı


Uzun zaman önce Maggi pilav şenliği için hazırlanmış ve unutulmuş bir tarif...
Malzemeler :
1 su bardağı firik
1 su bardağı pilavlık bulgur
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan

2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı elma sirkesi (beyaz şarap)
4-4,5 su bardağı su
2 adet Maggi Tavuk Bulyon (Ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
2 adet kemer patlıcan
7-8 adet kuru domates (zeytin yağında bekletilmiş)
1 demet deniz börülcesi
tuz, karabiber, taze ya da kuru kekik
1 avuç toz parmesan peyniri
Kızartmak için; sıvı yağ

YAPILIŞI
Patlıcanlar alacalı soyulup küp şeklinde doğranır ve tuzlu suda bekletilir. Sonra kurulanıp kızgın yağda kızartılır, kağıt havlu ile fazla yağları alınır.
Deniz börülcesi bol suda yıkanıp haşlanır, soğuk suya tutulup kılçıklarından sıyrılır.
Su ve tavuk bulyon bir tencerede kaynatılarak tavuk suyu hazırlanır.
Pilav tenceresine sıvı yağ alınıp ısıtılır ve minik küpler halinde doğranmış soğan ve sarımsak pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanmış firik ve pilavlık bulgur eklenerek kavrulur. Elma sirkesi (beyaz şarap) eklenip çektirilir. Hazırlanan tavuk suyundan 4 su bardağı kadar tencereye eklenip pişmeye bırakılır. (Gerekirse kalan tavuk suyu da eklenir. Suyunu çekmeye başlayınca patlıcanlar, doğranmış kuru domatesler, deniz börülcesi ve baharatlar eklenir, tuzu ayarlanır. Ocak kapatılıp tereyağı ve toz parmesan eklenip yavaşça karıştırılır. Bir süre dinlendirilip sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Patlıcanlı Şehriye Pilavı


Yine Maggi'nin pilav şenliği için hazırladığım ve yayınlamayı unuttuğum bir tarif. Patlıcanın mevsimi henüz geçmeden paylaşmak istedim.

Malzemeler :
- 250 gr. kuşbaşı et (dana)
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 2-3 adet yeşil köy biberi
- 1 adet kapya biber
- 2 adet Maggi et bulyon (evde hazırladığınız et suyunu kullanabilirsiniz.)
- tuz, kekik, karabiber, kuru reyhan, kırmızı pul biber
- 4 su bardağı su
- 4-5 adet kemer patlıcanı
- Kızartmak için; 1 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI
Patlıcanlar alacalı soyulup, uzunlamasına dilimlenir ve tuzlu suda en az 15 dakika bekletilir. Suları sıkılıp kızgın yağda kızartılır, fazla yağları kağıt havlu ile alınır.
1,5 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır; et eklenip kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan, kıyılmış sarımsak ve halka doğranmış biberler eklenip kavurmaya devam edilir. Sonra küp doğranmış domates, Maggi bulyon ve baharatlar eklenir, tuzu kontrol edilip gerekirse tuz eklenir, kaynayıncaya kadar pişirilir.
1 su bardağı arpa şehriye 1 kaşık sıvı yağ ile rengi dönünceye kadar kavrulur. Yuvarlak bir fırın kabı kalan tereyağı ile yağlanır. Patlıcan dilimleri kenarlarından dışarı sarkacak şekilde dizilir. (ortası boş bırakılacak) Kavrulmuş ve çiğ şehriye karıştırılıp fırın kabına yayılır. Kaynayan etli-sebzeli karışım şehriyenin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika (suyunu çekinceye kadar) pişirilir. Uygun bir tabağa ters çevrilerek servis yapılır. Taze fesleğen yaprakları ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

Sakız Kabaklı Şehriye Pilavı


Çok uzun zaman önce Maggi'nin Facebook'da düzenlediği pilav festivali için hazırlamıştım; yayınlamak nedense ancak kısmet oldu:))
Malzemeler :
- 2 su bardağı Tel Şehriye
- 300-400 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk eti
- 3-4 adet sakız kabağı
- 1 adet kırmızı dolmalık biber
- 1 adet sarı dolmalık biber
- 2 su bardağı su
- 1 adet Maggi tavuk bulyon (ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- tuz, karabiber

YAPILIŞI
Kabaklar yıkanıp kabukları hafifçe kazınır. Salatalık soyucu ile çekirdek kısımlarına kadar sıyrılır. (Çekirdek kısımları kullanılmayacak, mücver ya da börek yapımında değerlendirebilirsiniz.) Sıyrılan kabak dilimleri büyüklüklerine göre iki ya da dörde bölünür. Biberlerin çekirdekleri temizlenip küp şeklinde ya da jülyen usulü doğranır.
Sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Üzerine tel şehriye dökülüp rengi dönünceye kadar kavrulur ve ocak kapatılır.
Tavuk etleri yapışmaz yüzeyli bir tencereye alınır, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Suyunu çekince tereyağı eklenip karıştırılır. Önce kabaklar, sonra küp şeklinde doğranmış biberler eklenip kavrulur.Tavuk ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine kavrulmuş şehriye eklenip karıştırılır. Sıcak su, tavuk bulyon, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Demlenmesi için 15 dakika kadar bekletilip, sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

9 Temmuz 2015 Perşembe

Yağ Mantısı



 
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 paket (11 gr.) instant (toz) maya
yeteri kadar ılık su
 tuz
İçine;
200gr kıyma
1 adet kuru soğan
 tuz, pul biber, karabiber
1 tutam maydanoz (Ben ekledim)
Üzerine;
Salçalı sos, sarımsaklı yoğurt
Kızartmak İçin;
 Sıvıyağ
 
Yapılışı :
Unu derin bir kaba alınır, diğer malzemeler ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılıp 20 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada iç malzemesi hazırlanır. Soğan ve maydanoz incecik kıyılır. Tuz ve baharatlarla birlikte kıymaya eklenip iyice karıştırılır.
Dinlenen hamur 2 eşit bezeye ayrılır.  İlk beze unlanmış zeminde çok ince olmayacak şekilde oklava ile açılır. 5-6 cm. kareler halinde kesilir. Kare hamurların ortasına kıymalı harç yerleştirilip biraz yayılır. Kenarları ortaya getirilip bohça şeklinde katlanır. Diğer beze de aynı şekilde hazırlanır. Mantılar kapatılan yerleri alta gelecek şekilde kızgın yağa atılıp arkalı-önlü kızartılır, kağıt havlu üzerine alınır. Sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis yapılır.
 
Afiyet olsun.
 
Kaynak : Pembetatlar; tarifi ilk yayınladığında "en kısa zamanda deneyeceğim" diye yorum yazmışım ama aradan kaç yıl geçmiş:)) Neyse, geç de olsa sözümü tuttum ve bu muhteşem lezzetin tadına baktım.
 

8 Temmuz 2015 Çarşamba

Barbekü Soslu-Renkli Biberli Et


 
 
Malzemeler :
600 gr. jülyen usulü doğranmış kontrfile et
1 adet sarı dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet yeşil dolmalık biber
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı  zeytinyağı
1 çay bardağı kadar hazır barbekü sos
Tuz, kekik, karabiber
Yapılışı :
Etler üzerine zeytinyağı dökülerek 1 saat kadar buzdolabında bekletilir.
Bir vok tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır, iri doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Sonra jülyen usulü doğranmış renkli biberler eklenip bir süre kavrulur. Kavrulan sebzeler bir tabağa alınır, aynı tavaya etler eklenir. Üzeri kapatılıp suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Etlerin rengi dönmeye başlayınca biberler tekrar tavaya alınır. Tuz, baharat ve barbekü sos eklenip, sosu çekinceye kadar pişirilir.
 
Afiyet olsun.
 
Not : Barbekü sosu "kendim yapabilir miyim" diye araştırdım ama bulduğum tariflerde hazır ketçap kullanıldığı için tercih etmedim. Hazır ürün kullanılmayan barbekü sos tarifi bilen ve tarifi paylaşacak biri varsa çok mutlu olurum:))

Fırında Piliç Çevirme


 
Piliç çevirme aparatını bir internet sitesinden aldım, tavuk bu şekilde kesinlikle çok lezzetli oldu, tavsiye ederim:))
Malzemeler :
1 adet bütün tavuk
1/2 adet limon
tuz, karabiber, kekik, biberiye
Yapılışı :
Tavuğun tüyleri ocakta tütsülenerek temizlenir. İyice yıkanıp kurulanan tavuk piliç çevirme aparatına oturtulur. Üzerine limon suyu sürülüp tuz serpilir. 180 derece fırında yaklaşık1 saat 30 dakika kadar pişirilir.  Yarım saatte bir fırın açılarak çevirme aparatında biriken yağlar kaşıkla alınıp tavuğun üzerine gezdirilir. Son 15-20 dakika da tavuğun üzerine baharatlar serpilir.
Nar gibi kızarınca servis yapılır.
Not : Akan tavuk yağları fırına sıçrayıp duman çıkmasına sebep olabileceği için piliç çevirme aparatının altına alüminyum folyo sermenizi öneririm.
Afiyet olsun.

Bicik


Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı erimiş tereyağı
1 adet yumurta    
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker    
1 fiske tuz    
Aldığı kadar un    
Üzerine;
2 adet yumurta sarısı    
Çörek otu   

Yapılışı:
 Göz kararı ayarlanan un geniş bir kaba alınır. Ortası havuz şeklinde açılır ve yaş maya, şeker, tuz konur. 1 yumurta kırılır. Ilıtılan 1 su bardağı süt ve eritilen tereyağından 1 çay bardağı ilave edilir ve yine aldığı kadar unla kulak memesi kıvamındaki hamuru yoğurulur. Yarım saat dinlendirilir.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır. Tatlı tabağından küçük açılarak üzerine yağlı kağıt serilen fırın tepsisine konur. Yüzeyine çatalla bastırılarak şekil verilir. Yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilir. 150 derecede önceden ısıtılan fırına verilir.  Üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaynak : Nurselin mutfağı 

30 Haziran 2015 Salı

Yasemin Çiçeği Tatlısı (Jasmine Flower Cookies) ve İftar Sofram







Uzun zamandır merak ettiğim bu tatlıları mutfakdili'nin tarifiyle denedim; zor gibi görünse de aslında yapmaya karar verince çok kolay:)) Bu ölçüden 12 adet çıkıyor, gıda boyası kullanmak istemeyenler aynı ölçüden 3 kaşık unu çıkarıp yerine 3 yemek kaşığı kakao ekleyerek hamuru renklendirebilir, hem de 2 katı tatlı yapmış olur, denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin.
Malzemeler :

1,5 su bardağı un (250 gr un)
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı gül suyu ( yoksa onun yerine 1 paket vanilya)
1/2 çay bardağı  su
1 cimdik tuz
1çay kaşığı mor gıda boyası ( toz gıda boyasına su ekleyerek sulandırın)
1 yemek kaşığı buğday nişastası ( hamuru açmak için)
Kavrulmuş Fındık ( üzerine )

İç harcı için;
400 gr ceviz
1 su bardağı şeker
4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 paket vanilya
1cimdik damla sakızı ( Dövülmüş ufalanmış şekilde. Olmasa da olur)
1 yemek kaşığı kayısı marmeladı (Ben bal kullandım)
1/2 cay kaşığı tarçın 

Şerbeti için;
1 su bardağı su
1su bardağı şeker
1 yemek kaşığı dolusu bal
bir iki damla limon suyu

Yapılışı :
Tencereye 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı bal eklenip 8-10 dakika kaynatılır. 1-2 damla limon suyu damlatılıp 1-2 dakika daha kaynatılır ve şerbet soğumaya bırakılır.e.
 
Un derin bir kaba alınıp ortası havuz gibi açılır; 1 adet yumurta, 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı, 1 yemek kaşığı gül suyu ( yoksa 1 paket vanilya) bir cimdik tuz eklenir. Tahta kaşık yardımıyla karıştırılır. 1/2 çay bardağı su  azar azar eklenerek yine tahta kaşık yardımıyla hamuru toparlanır.  Un serpilmiş tezgaha alınıp elle yoğrulur, streç filme sarılıp 15 dakika dinlenmeye bırakılır.
 
400 gr. ceviz, 1 su bardağı şekerle birlikte robotta un haline gelinceye kadar çekilir, 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı, damla sakızı (olmasa da olur), 1 paket vanilya, 1/2 çay kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı marmelat eklenip yoğrulur.
Dinlenen hamuru ikiye bölünür. Hamurun bir kısmına 1 çay kaşığı mor gıda boyası eklenip iyice yoğrularak renklendirilir.
Bir yemek kaşığı nişasta ve 1 yemek kaşığı un bir kasede karıştırılır, tezgaha biraz serpilir. Beyaz hamur oklava ile kare şeklinde açılır, bir kenara alınır. (Mantı hamuru inceliğinde) Sonra tezgaha tekrar un-nişasta karışımı serpilir ve mor renkli hamur da aynı büyüklükte ve kalınlıkta açılır, beyaz yufkanın üzerine yerleştirilip yapışması için bastırılır. Hamurdan eşit şekilde büyükçe (6-7 cm.) kareler kesilir. Kareler ortası koparılmadan (+) şeklinde kesilir. Hazırlanan cevizli harçtan cevizden daha büyük toplar yapılır ve karelerin ortasına yerleştirilir.
Hamurun kesilmiş uçlarından biri alınıp orta kısma yerleştirilen ceviz topunun üzerine katlanır. Katlanmış kısmın öteki iki ucu da  içeriden dışa doğru katlanıp uçları  bir birine sıkıca yapıştırılır. Geri kalan uçları da aynı şekilde katlanıp birleştirilir.
 Kavrulmuş fındık tanesi şerbete batırılıp orta kısma uçların birleştiği yere biraz bastırılarak yerleştirilir.
Diğer karelere de aynı işlem uygulanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirilir.
Tatlılar pişince sıcak sıcak önceden hazırlamış olduğumuz soğuk şerbetin içine alınır, bir kaşıkla üzerine şerbet dökülür.
Şerbetten alınıp cupcake kağıtlarına konulur, servis tabağına dizilir. Tatlımız 15 dakika sonra servise hazır.
Afiyet olsun.



Misafirlerim için hazırladığım iftar menüm:
Kremalı İstiridye Mantarı Çorbası
Barbekü Soslu-Renkli Biberli Bonfile
Tereyağlı Pirinç Pilavı
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Kuru Biber-Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Enginar
Yalancı Su Böreği
Akdeniz Salatası
İftariyelik
Yasemin Çiçeği Tatlısı
Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı


Barbekü Soslu Bonfilenin sunum halini fotoğraflayamadım, en kısa zamanda tekrar yapıp tarifini paylaşacağım.

26 Haziran 2015 Cuma

Patlıcan Pizzası ve İftar Sofram

 
 

İftar menüsü:
Domates çorbası
etli karışık dolma (renkli dolmalık biber, top kabak, domates, asma yaprağı)
Zeytinyağlı bamya
Zeytinyağlı badalan fasulye
Patlıcan pizzası
Akdeniz salatası
Şambaba tatlısı
Patlıcan Pizzası tarifi
 
Malzemeler :
1 adet orta boy bostan patlıcanı
3 diş ezilmiş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Peynirli harç için;
1 su bardağı beyaz peynir
3 diş kıyılmış sarımsak (kullanmadım)
6-7 dal taze soğan
4-5 adet orta boy domates
tuz, karabiber, pul biber
 
Üzerine;
100 gr. kaşar peyniri
6 dal nane (Ben biberiye kullandım.)
 
Yapılışı :
Patlıcanlar kabuklu olarak 1,5-2 cm kalınlığında yuvarlak olarak doğranır. Acısının çıkması için tuzlu suda bekletilip kurulanır. Üzerlerine sarımsak ve zeytinyağı karıştırılıp sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirilir. Peynir bir kaba alınıp ezilir. Üzerine kıyılmış taze soğan, sarımsak, karabiber, pul biber ve tuz eklenip karıştırılır. Patlıcanlar fırından alınıp üzerlerine peynirli karışım sürülür. Domateslerin kabukları soyulup halka şeklinde doğranır ve peynirlerin üzerine yerleştirilir. Yeniden fırına verilip 10 dakika daha pişirilir. Üzerine kaşar dilimleri yerleştirilip, kaşar eriyinceye kadar fırında tutulur. Üzeri nane ya da biberiye yaprakları ile süslenerek servis yapılır.
 
Afiyet olsun.
 
Kaynak : Sofra Dergisi
 

Kıymalı Karışık Dolma

 
Malzemeler :
Yeterince renkli dolmalık biber, top kabak, domates (kalan iç malzeme ile biraz da yaprak sardım)
400 gr. kıyma
1,5 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
kuru nane
karabiber
pul biber
dolma baharı
tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı kadar sıvı yağ
 
 
Yapılışı :
Biberler yıkanıp sap kısımları kesilir ve çekirdekleri temizlenir. Kabaklar yıkanıp sap kısmı kesilir ve içleri oyulur. (Sap kısımları atılmayacak, kapak olarak kullanılacak) İsteğe göre domatesler de aynı şekilde hazırlanır.
Geniş bir kaba kıyma, yıkanıp süzülmüş pirinç, ince kıyılmış soğan, dereotu, maydanoz, sıvı yağ, salça, tuz ve baharatlar alınıp yoğrulur. Sebzelerin içlerine uygun miktarda doldurulup tencereye dizilir, üzerlerine kesilen sap kısımları kapak olarak kapatılır. 1 yemek kaşığı salça suda inceltilip dolmaların üstüne çıkmayacak şekilde tencereye eklenir. Üzerine sıvı yağ gezdirilip (tereyağı da kullanabilirsiniz.), tuz serpilir, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Döküm tencere kullandım, dolma kaynamaya başlayınca 200 derece fırında üstü açık olarak pişirdim, daha lezzetli oldu.)İsteğe göre yoğurtla birlikte, sıcak servis yapılır.
 
Afiyet olsun.
 
Afiyet olsun.