Disable Copy And Past
28 Mayıs 2015 Perşembe
Vişneli Browni
Tarif Oktay Usta'nın "Çay Saati" kitabından. Misafir telaşından maalesef düzgün bir fotoğraf çekememişim ama kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet:))
Malzemeler :
5 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 adet yumurta
100 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı granül kahve (nescafe)
150 gr. bitter çikolata
1 yemek kaşığı kakao
1 kase çekirdeksiz vişne
Yapılışı :
Çikolata ve tereyağı benmari yöntemiyle eritilip soğutulur. (Kaynayan su dolu bir kabın üzerine ısıya dayanıklı başka bir kap suya değmeyecek şekilde oturtulur, çikolata ve tereyağı üstteki kapta eritilir)
Yumurta, toz şeker, kakao ve granül kahve karıştırılır, benmari yöntemiyle eritilmiş çikolata ve tereyağı eklenir. Un dökülüp iyice karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülür. (En küçük boy kare borcam kullandım) Üzerine vişne taneleri dizilip önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Ilınınca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
26 Mayıs 2015 Salı
Leopar Desenli Poğaça
Tarif buradan.
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt (ılık)
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 su bardağı pirinç unu
1 paket instant maya (11 gr. kuru maya)
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağından biraz fazla su
Yapılışı :
Süt, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Diğer sıvı malzemeler eklenip karıştırmaya devam edilir. Tuz ve elenmiş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur mayalanması için 1 saat kadar bekletilir.
Hamur yeterince mayalanınca leopar görüntüsünü vermek için gerekli malzemeler bir kabın içine alınıp iyice karıştırılır, kek hamuru kıvamında bir karışım elde edilir. (Çok sulu olmamalı yoksa hamurların üzerinde durmaz hepsi tepsiye akar). Hamurdan parçalar kopartılıp isteğe göre iç malzeme eklenir ve yuvarlak şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üst görüntü için hazırlanan karışımdan yarım santim kalınlığında poğaçaların üzerlerine yayılır ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
Not : Poğaçalar hazırlanınca bekletmeden pişirmek gerekiyor, yoksa istenilen görüntü elde edilemez. Bu yüzden 2. bir tepsi daha pişirecekseniz 1. tepsinin pişmesine yakın 2. tepsiyi hazırlamanızı tavsiye ederim, hamur kabarıp çatlayabilir ya da üzerinden akabilir.
Afiyet olsun..
20 Mayıs 2015 Çarşamba
Patates Güller
Malzemeler :
Püre için;
500 gr. taze patates
1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
tuz
Güller için;
500 gr. minik boy patates
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
karabiber, tuz
Yapılışı:
Patatesler haşlanır; kabukları soyulup çatalla ezilir. Biraz ılınınca yumurta sarısı, kaşar rendesi ve tuz eklenip karıştırılır, yağlanmış muffin kalıplarına paylaştırılır. (Kalıptan çıkarmak biraz zor oldu, kalıpların içine muffin kağıdı koymanızı tavsiye ederim.)
Minik patateslerin kabukları soyulur ve incecik dilimlenir. (Dilimleyici rende kullanabilirsiniz) Tuz, yağ ve karabiberle harmanlanır. Patatesler bükülebilir yumuşaklığa ulaştığında 5-6 patates hafifçe birbirinin üzerine gelecek şekilde yan yana dizilir ve rulo yapılıp patates püresinin ortasına yerleştirilir. Kalan patates dilimleri ortadaki rulonun etrafına dizilerek gül şekli tamamlanır. 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, patatesler kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
13 Mayıs 2015 Çarşamba
Tahinli Çörek
Tahinli çörek en sevdiğim lezzetlerden biridir. Klasik şekilde yaparken iç malzemeyi bol koyduğum için her seferinde hamur yırtılır ve malzeme dışarıya taşardı; ben de şeklini değiştirerek yaptım, hem sevdiğim gibi bol tahinli hem de bana göre şekli de daha güzel oldu:))
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr.) yaş maya
1 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tepeleme margarin veya tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 su bardağı un (ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar un eklenir.)
Arasına;
2-3 çay bardağı tahin + 1 çay bardağı toz şeker+1 çay bardağı iyice çekilmiş ceviz karışımı
Üzerine serpmek için; susam
Yapılışı :
Maya 1 su bardağı ılık sütle karıştırılıp eritilir. 3 su bardağı un eleyerek yoğurma kabına alınır. 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, sıvıyağ, margarin ve mayalı süt una eklenir. Özleşene kadar yoğrulur. (Ele yapışmayan bir hamur elde etmek için gerekirse un eklenebilir.) Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada iç malzemeler (tahin, toz şeker ve ceviz) karıştırılarak hazırlanır. Hazırlanan hamur dört eşit parçaya bölünür ve her bir parça oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına iç malzeme sürülüp üst üste yerleştirilir, en üst hamurun üzerine bir şey sürülmez. Hamurun ortasına küçük bir kase yerleştirilip 16 eşit dilim kesilir. Her bir dilim elle tutulup 3 defa döndürülüp bırakılır. (burulur) Bütün dilimler bu şekilde hazırlanıp uşları birbirine değecek şekilde tepsiye yerleştirilir. Ortasındaki kase alınıp üzerine yumurta sarısı ve biraz sıvıyağ karıştırılıp, sürülür. Susam serpildikten sonra tepsinin içinde ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırılır. Mayalanıp puf puf olan çörek önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri altın rengini alıncaya kadar pişirilir. (Ben biraz büyükçe bir çörek yaptım, dilerseniz hamuru 8 bezeye bölüp daha küçük 2 adet çörek yapabilirsiniz.)
Afiyet olsun.
29 Nisan 2015 Çarşamba
Enginar Çanağında Şevketi Bostan
Şevketi bostan uzun zamandan beri denemek istediğim bir Ege otu, İstanbul'da bulamadığım için şimdiye kadar tadına bakmak kısmet olmamıştı. Tesadüfen www.ayvalikpazari.net sayfasını keşfettim ve şevketi bostanlar bir gün içinde elime ulaştı. Aslında hayalimde şevketi bostanın beyaz kök kısımları ile ilgili değişik tarifler denemek vardı ama bana sadece yaprak kısımları geldiği için o tarifleri denemek başka bahara kaldı:))
Malzemeler :
500 gr. şevketi bostan
400 gr. kuşbaşı doğranmış et (Kuzu etiyle aram iyi olmadığı için dana eti tercih ettim)
1 adet kuru soğan
1 adet limon
4 adet enginar çanağı
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı un
tuz
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Şevketi bostanlar ayıklanıp iyice yıkanır ve 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Sıvı yağ bir tencerede ısıtılır, etler eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Şevketi bostan eklenip karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır. Otlar yumuşamaya başlayınca üzerine sıcak su, 1/2 limonun suyu eklenir, enginar çanakları üzerine kapatılır. Sebzeler ve etler yumuşayınca yumurta sarısına kalan limon suyu ve un eklenip çırpılır, yemeğin suyundan biraz eklenip ılıklaştırılır ve kaynayan tencereye dökülür. Bir taşım daha kaynatılıp tuzu ayarlanarak ocak kapatılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
28 Nisan 2015 Salı
Keskin Color’ın Sevimli Baykuş Figürlü Bloknotları Sizi Bekliyor...
EĞLENCELİ, RENKLİ VE SEVİMLİ;
KESKİN COLOR’DAN BAYKUŞLU BLOKNOT
SERİSİ…
Onlar kuşlar dünyasının belki de en gizemli canlıları… Birçok kültürde
bilgeliği simgeleyen baykuşlar, son zamanlarda farklı ürünlerde tema olarak
karşımıza çıkıyor. Baykuş temalı ürünler tüm dünyada giderek bir trend haline
gelmiş durumda. 50 yıllık deneyimi ve üstün kaliteye sahip ürünleri ile
kırtasiye sektörünün öncü ismi Keskin Color da şimdi kapaklarında birbirinden
sevimli baykuş figürleri bulunan bloknot tasarımlarıyla bu trende yeni bir
yorum getiriyor.
Bugün dünyada tam anlamıyla bir baykuş
çılgınlığı yaşanıyor. Doğanın bu esrarengiz canlıları, tüm sevimlilikleriyle
farklı ürünlerin teması olarak karşımıza çıkıyor. Sevimli baykuşlar şimdi de kırtasiye sektöründe üstün kaliteye sahip ürün serileri ile
adından söz ettiren Keskin Color’ın
rengarenk bloknot serisinde size göz kırpıyor. Ofiste ya da okulda pratik
şekilde notlarınızı almanız için ideal olan bloknotlar, baykuş figürleri ile
tüm dikkatleri üzerine topluyor. Keskin
Color’ın baykuş figürlü bloknot serisi, ihtiyaç duyduğunuzda yanınızda
kolayca taşımanız için de son derece uygun boyutlarda üretiliyor. Ürünler,
kalitesi ile fark yaratırken ISO 9001, OHSAS 18001 ve ISO14001 belgeleri ile de
kalitesini güvence altına alıyor.
Keskin Color’ın baykuş figürlü çok özel defter serisi seçkin
kırtasiyelerde sizleri bekliyor…
www.keskincolor.com
14 Nisan 2015 Salı
Kıymalı Kol Böreği
Klasik tatlardan uzun zaman önce denediğim bir tarif, yayınlamak yeni kısmet oldu.
Malzemeler:
3.5 Su bardağı böreklik un
1 Su bardağı su
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay bardağı sıvı yağ
150 gr. Orta yağlı dana kıyması
150 gr. Kuru soğan (3 adet orta boy soğan kullandım)
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı limon suyu
1 Çay Kaşığı karabiber
1 Çay Kaşığı tuz
Bir tutam maydanoz
Yapılışı :
Yoğurma kabına 3.5 su bardağı un, 1su bardağı su, 1 tatlı kaşı tuz alınıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamur 2 beze olacak şekilde bölünür, kapalı bir kap içerisinde 30 dakika kadar bekletilir. (Ben 3 bezeye bölüp birini patatesli yaptım.)
Hamur dinlenirken iç malzeme hazırlanır.
Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ alınıp ısıtılır, yemeklik doğranmış soğanlar eklenip diriliğini kaybedinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenir ve kıyma tane tane oluncaya kadar kavrulur. Limon suyu, karabiber, maydanoz ve tuz eklenip karıştırılarak ocaktan alınır.
Bezelerden biri alınarak unlanmış zeminde oklava yardımıyla açılabildiği kadar ince açılır. Üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür. Parmak uçları ile ortadan kenarlara doğru çekiştirilerek kağıt inceliğinde olacak şekilde yufka büyütülür. Yufkanın karşılıklı kenarları ortada birleştirilir ve kare şeklinde getirilir. Üzeri fırça ile yağlanır. Bir kenarına iç malzemenin yarısı boydan boya yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Rulonun uçları ortaya doğru kıvrılıp birleştirilir ve "B" şeklinde getirilir. Diğer beze de aynı şekilde hazırlanıp fırın tepsisine alınır, üzerlerine sıvı yağ sürülüp 180 derece fırında (yaklaşık 25 dakika) kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı çıkınca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
7 Nisan 2015 Salı
Pulbiberli ve Sirkeli Kurabiye
Blogu açtığım ilk günlerde yayınladığım bir tarif; facebook sayfamda ( https://www.facebook.com/pages/Birsel-ve-%C4%B0remin-Sanal-Mutfa%C4%9F%C4%B1/163158283802373) paylaşmak için yeniden fotoğrafını çekince hatırlatmak istedim, harika bir tuzlu kurabiye:))
Malzemeler :
1 paket (250 gr.) oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
aldığı kadar un (4 su bardağı kadar)
aldığı kadar un (4 su bardağı kadar)
Üzerine;
yumurta sarısı ve yeterince susam
Yapılışı :
Bütün
malzeme yoğurma kabına alınır. Karıştırılarak kulak memesi
yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan parçalar kopartılarak,
elde yuvarlanır ve parmak kalınlığında çubuklar hazırlanır. Çubuklar
2'şer cm. boyunda olacak şekilde bıçakla kesilir. Üzerine yumurta sarısı
sürülerek, susama batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar
pişirilir.
Afiyet olsun.
16 Mart 2015 Pazartesi
Un Kurabiyesi
Tarif Oktay Usta'dan...
Malzemeler :
250gr oda sıcaklığında margarin
1 çay bar sıvıyağ
4-5 yemek kaşığı pudra şekeri
4-5 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
Aldığı kadar un (4-4,5 su bardağı)
üzerine elemek için;
pudra şekeri
Yapılışı :
Margarin, sıvıyağ, pudra şekeri bir kaba alınıp iyice yoğrulur. Üzerine
nişasta ve vanilya eklenip karıştırılır. Un yavaş yavaş eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurulur. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparılıp kalınca bir rulo yapılır, üzerine çatalla çizik atılıp verev şekilde kesilir.Yağlı
kağıt serilmiş tepsiye dizilip buzdolabında 5-10 dakika bekletilir. 160 derece fırında
beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından alınca üzerine bolca pudra şekeri
elenir. (Ben hamurun yarısına iri dövülmüş ceviz ekledim, merdane ile açıp bardağın ağzıyla keserek ay şekli verdim.)Afiyet olsun.
5 Mart 2015 Perşembe
Labneli Brokoli Salatası
Tarif nurlumutfakta'dan.
Malzemeler :
1 tane orta boy brokoli
1 tane haşlanmış havuç
1 kase haşlanmış mısır
1 avuç iri dövülmüş ceviz
1 iri diş sarımsak
1\2 demet dereotu
200 gr. labne peyniri
400 gr. süzme yoğurt
tuz
Yapılışı :
Brokoli yıkanıp çiçeklerine ayrılır. Üzerine bolca kaynamış su dökülüp 5 dakika bekletilir ve süzerek soğuk sudan geçirilir. İyice süzülüp, rondodan geçirilir.(çok ezilmeyecek, biraz dişe gelecek kıvamda)Havuç diri biçimde haşlanır ve rendenin iri tarafından rendelenir. Sarımsak birazcık tuzla dövülür. Dereotu incecik doğranır. Süzme yoğurt ve labne geniş bir kaseye alınır. İçine tuz, brokoli, sarımsak, havuç, haşlanmış mısırın yarısı, ceviz ve dereotu eklenip, karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzeri brokoli çiçekleri ve mısırla süslenir.
Afiyet osun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)