Disable Copy And Past

13 Mayıs 2015 Çarşamba

Tahinli Çörek




Tahinli çörek en sevdiğim lezzetlerden biridir. Klasik şekilde yaparken iç malzemeyi bol koyduğum için her seferinde hamur yırtılır ve malzeme dışarıya taşardı; ben de şeklini değiştirerek yaptım, hem sevdiğim gibi bol tahinli hem de bana göre şekli de daha güzel oldu:))

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr.) yaş maya
1 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tepeleme margarin veya tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 su bardağı un (ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar un eklenir.)
Arasına;
2-3 çay bardağı tahin + 1 çay bardağı toz şeker+1 çay bardağı iyice çekilmiş ceviz karışımı
Üzerine serpmek için; susam

Yapılışı :
Maya 1 su bardağı ılık sütle karıştırılıp eritilir. 3 su bardağı un eleyerek yoğurma kabına alınır. 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, sıvıyağ, margarin ve mayalı süt una eklenir. Özleşene kadar yoğrulur. (Ele yapışmayan bir hamur elde etmek için gerekirse un eklenebilir.) Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada iç malzemeler (tahin, toz şeker ve ceviz) karıştırılarak hazırlanır. Hazırlanan hamur dört eşit parçaya bölünür ve her bir parça oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına iç malzeme sürülüp üst üste yerleştirilir, en üst hamurun üzerine bir şey sürülmez. Hamurun ortasına küçük bir kase yerleştirilip 16 eşit dilim kesilir. Her bir dilim elle tutulup 3 defa döndürülüp bırakılır. (burulur) Bütün dilimler bu şekilde hazırlanıp uşları birbirine değecek şekilde tepsiye yerleştirilir. Ortasındaki kase alınıp üzerine yumurta sarısı ve biraz sıvıyağ karıştırılıp, sürülür. Susam serpildikten sonra tepsinin içinde ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırılır. Mayalanıp puf puf olan çörek önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri altın rengini alıncaya kadar pişirilir. (Ben biraz büyükçe bir çörek yaptım, dilerseniz hamuru 8 bezeye bölüp daha küçük 2 adet çörek yapabilirsiniz.)
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: