Disable Copy And Past

6 Ağustos 2013 Salı

Cacıklı Arap Köftesi


İş arkadaşlarımızla gittiğimiz bir iftar yemeğinde ikram edilen arap köftesi çok hoşuma gidince hemen internetten tarif araştırdım ve http://lavantin.wordpress.com 'un tarifiyle denedim, bulgurlu lezzetleri seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler:
1 bardak ince bulgur
100 gr. yağsız kıyma
1 baş soğan
1-2 kaşık un
Tuz, karabiber, pul biber
Köfteleri kavurmak için zeytinyağı

Cacık için:
1 kase sarımsaklı süzme yoğurt
1 kase iri doğranmış semizotu ( 250-300 gram kadar.)

Yapılışı:
İnce bulgur, kıyma, çok ince kıyılmış soğan, tuz, baharatlar ve unu karıştırılır. Gerektikçe su ilavesiyle 15- 20 dakika yoğrulur. Macun kıvamına gelen köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparılır, eller sık sık ıslatarak yuvarlanır. Kaynar suda haşlanarak ya da buhar tenceresinde pişirilir. Tadına bakılarak pişip pişmediği kontrol edilir. Şefin önerisi köftelerin buharda haşlanması. oluyor.
Köfteler pişene kadar ılıtılmış sarımsaklı yoğurtla semizotunu karıştırılıp tuzu ayarlanır. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırılır ve pul biberi atılır. Pişen köfteler de tavaya ilave edilip bir süre kavurduktan sonra, tabaktaki semizotunun üzerine dökülür.
Afiyet olsun…

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Un Helvası


Çocukluğumda babaannem bu helvadan yapardı ve çok severdim. Yapılış yöntemi aklımda kalsa da ne yazık ki tam ölçülerini bilmediğim için yapamıyordum. Hayatcafe'nin paylaştığı tarifi görünce hazine bulmuş gibi oldum ve hemen denedim; tam olarak bana çocukluğumdaki lezzeti hatırlatan bir tarif oldu, Meliha Hanım'a teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
2 su bardağı un
2 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı :
Su ve şeker bir tencerede karıştırılıp ve ocağın üzerinde şeker eriyinceye kadar karıştırılır. (Ilık olacak)
Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir tencereye alınıp kızdırılır, un eklenip kısık ateşte bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırılarak kavrulur. (Ustasından püf noktası: Çırpıcı ile karıştırılırsa un topaklanmaz, kavurmak daha kolay olur.) Un kokusu çıkmaya ve rengi kahve rengine dönmeye başlayınca şekerli su azar azar tencereye dökülür ve hızlıca karıştırılır. Bu sırada tarçın da ilave edilir. Suyunu çektikten sonra bira kaç dakika daha kavurmaya devam edilir ve ocak kapatılır. Üzerine kağıt havlu koyarak demlenmeye bırakılır. Sonra istenilen bir kalıba doldurulup ters çevrilerek servis yapılır. (Ben tepsiye yayıp dilimleyerek servis yaptım, üzerine de ceviz yerleştirdim. Cevizi üzerine dökebileceğiniz gibi kavurma esnasında da ekleyebilirsiniz.)

Afiyet olsun.

Kuru Biber Kavurması



Malzemeler :
1-2 avuç kurutulmuş sivri biber
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
Servis için;
süzme yoğurt

Yapılışı :
 Kuru biberler ılık suda yıkanır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır, suyu süzülür.. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, salça eklenip biraz daha kavrulur, biberle eklenip karıştırılır, çok az su eklenir ve tuzu ayarlanıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine süzme yoğurt dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Tiramisu (Güncelleme)




Daha önce Ufuk Hanım'dan deneyerek paylaştığım tarifi yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum.
Malzemeler;
1 paket kedidili bisküvi
Islatmak için;
1 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz şeker

Krema için;
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
200 gr labne peyniri

üstüne serpmek için;
yeterince kakao

Süslemek için;
çikolata rendesi ya da istediğiniz bir süsleme

Yapılışı:
Süt, un, yumurta sarısı ve şeker iyice çırpılır ve tencere ocağa yerleştirilerek; muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişince; vanilya ve labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır ve ılınması için bekletilir. Nescafe ve toz şeker 1 su bardağı ılık suda karıştırılarak eritilir. Baton kalıp streç film ile kaplanır ve ince bir tabaka halinde kremadan dökülür. Kedidili bisküvilerin yarısı, nescafeli suda çok yumuşatmadan ıslatılır ve kalıptaki kremanın üstüne dizilir. Kalan kremanın yarısı kedidillerinin üstüne döküldükten sonra, geriye kalan kedidilleri de nescafeli suda ıslatılıp, ikinci kat olarak, kremanın üstüne dizilir ve üzeri kalan kremayla kapatılır. Buzdolabında en az 3-4 saat (bir gece bekletilirse sonuç daha güzel olur.) bekletilir. Servis sırasında tiramisu servis tabağına dikkatlice ters çevrilir, streç film ayrılır., üzerine süzgeçle kakao serpilir. (Ben üzerini rendelenmiş bitter çikolata ile süsledim. İstediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

Buzluk Böreği (Güncelleme)



Blogu açtığım ilk zamanlarda yayınladığım buzluk böreğini yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum.

Malzemeler :
4 adet yufka
125 gr. margarin (eritilmiş)

İçine;
peynir, maydanoz

Üzerine;
2 adet yumurtanın sarısı
haşhaş tohumu, çörekotu

Yapılışı :
1 yufka temiz bir zemine serilir ve üzerine eritilmiş margarinin yarısı gezdirilir. Fırça yardımıyla yufkanın ter tarafına sürülür. 2. yufka üzerine kapatılır. Önce (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir, her bir üçgen parça da 3' bölünerek 12 adet eşit üçgen oluşturulur. Üçgenlerin geniş kenarına iç malzeme yerleştirilerek sigara böreği gibi sarılır. Kalan 2 yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Bütün börekler hazırlanınca bir tepsiye dizilir ve tepsi böreklerin üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Bir süre bekletilip böreklerin suyu iyice süzülür ve yağlı kağıt serilmiş başka bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Bu şekilde buzlukta donması için bekletilir. (Donduktan sonra börekleri poşetleyip, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.) Börekler donduktan sonra buzluktan alınır ve çözünmeden üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş tohumu ya da çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

İftar Davetim ve Zeytin Piyazı



İftara davet ettiğim dostlarıma hazırladığım menü:
Süzme mercimek Çorbası
Mantarlı Strogonof
Pirinç Pilavı
Patates Kızartması
Etsiz Çiğ Köfte
Zeytinyağlı Taze Börülce
Kuru Kabak Dolması
Zeytin Piyazı
Şakşuka
Akdeniz Salatası
Cacıklı Arap Köftesi
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Lahmacun Böreği
Buzluk Böreği
Profiterol + Kesme Dondurma

Zeytin Piyazı
Malzemeler:
500 gr. köy tipi kırma zeytin
1 tutam maydanoz
7-8 adet haşlanmış mantar
1 adet küçük boy kırmızı kapya biber
5-6 dal yeşil soğan
1 tutan maydanoz
nar ekşisi
zeytin yağı
1 çay bardağı iri kırılmış ceviz

Yapılışı :
Zeytin suda bekletilip fazla tuzu arındırılır, çekirdekleri çıkarılıp salata tabağına alınır. İnce kıyılmış yeşil soğan, maydanoz, kapya biber ve minik doğranmış mantar eklenir. Zeytinyağı ve nar ekşisi ile tatlandırılır, gerekirse tuz eklenir. Cevizle süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

21 Haziran 2013 Cuma

Profiterol (Güncelleme)

Daha önce yayınladığım bir tarifti; fotoğrafı yenilemek için tekrar yayınladım.
 
Malzemeler :
Hamuru için;
2 su bardağı su
100 g.r margarin
4 adet yumurta
1.5 su bardağı un
İç krema için;
3 yemek kaşığı un
¾ su bardağı şeker
1 adet yumurta sarısı
2.5 su bardağı süt
1 poşet krem şanti
Krem şantiyi hazırlamak için;
1 su bardağı süt
Üst kreması için;
80gr bitter çikolata
200 ml süt kreması
Yapılışı :
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Bu arada iç krema malzemeleri karıştırılıp pişirilir. Soğumaya bırakılır. Ayrı bir kapta krem şanti sütle çırpılır. Soğuyan iç krema ile karıştırılıp tekrar çırpılır. Hazırlanan iç krema buzdolabına kaldırılır.
 Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. (Mikser ile karıştırabilirsiniz)Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. (Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.) Soğuyan profiterol toplarına krema pompası yardımıyla krema doldurulur.( Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.)
 Üst sosu için;
Krema küçük bir kaba alınıp kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılır; çikolata parçaları eklenip eriyinceye kadar karıştırılır, ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
İsterseniz hazır çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğuyunca servisten 5 dakika önce profiterollerin üzerine dökebilirsiniz.


Afiyet olsun.

Nar Ekşili Deniz Börülcesi


Çok sevdiğim bu lezzeti genellikle zeytinyağı-limon suyu ve sarımsakla hazırladığım sos ile yapıyordum; farklı bir tarif ararken Refika'nın mutfağı'nda gördüğüm tarifi uyguladım, nar ekşisi- beyaz üzüm sirkesi-pul biber  sosu  da çok yakışıyor, tavsiye ederim. Tarifi aynen aktarıyorum

Malzemeler :
1 demet deniz börülcesi
3 diş sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı :
Bir tencere kaynar suya 3 diş sarımsak ekleyin, pişmiş sarımsağın verdiği rayiha ve yaydığı az koku bu tarifin püf noktası aslında. Kaynar suya 1 demet deniz börülcesini de ekleyerek 7-8 dakika haşlayın. Haşlandığını anlamak için 1 dal börülceyi sap kısmından tutarak çekin, rahatça çıkıyorsa olmuş demektir. Haşlanan börülceleri soğumaları için süzgece alın. Soğuyunca saplarından tutarak odunsu kısımlarından ayıklayın ve bir kaseye alın. Sosu için ½ çay bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi, 1 çorba kaşığı nar ekşisini ve pul biberi karıştırın. Ayıklanmış börülceleri sos ile iyice karıştırarak servis tabağına alın.

Not : Süslemek için közlenmiş kırmızı biber kullandım.
Afiyet olsun.

Semizotu Çorbası



Malzemeler:
yarım demet semizotu
1 kahve fincanı pirinç
1 çay bardağı kuru börülce (haşlanmış nohut da olabilir.)
2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
5-6 su bardağı su
isteğe göre 1 diş sarımsak

Yapılışı :
Semizotları sirkeli suda bekletilip yıkanır, suları süzülür.
Kuru börülceler yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Bir tencereye su alınır; yıkanmış pirinç eklenip pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca doğranmış semiz otları, ezilmiş sarımsak ve haşlanmış börülceler eklenir. Semizotları pişince ayrı bir kapta yumurta sarısı, un ve yoğurt karıştırılır, kaynayan tencereden bir kepçe alınıp yoğurda eklenir. Karışım ılık hale getirilip yavaşça kaynayan tencereye eklenir. Bir iki taşım kaynatılıp ocak kapatılır ve tuzu ayarlanır.  Üzerine kızdırılmış toz kırmızı biber ve yağ gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

20 Haziran 2013 Perşembe

Erikli Yaprak Sarması

Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı pilavlık bulgur
4-5 adet orta boy kuru soğan
yarım su bardağı zeytinyağı
 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
karabiber
kuru nane
1 tutam maydanoz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 kase can eriği
yeterince taze asma yaprağı
Yapılışı:
Taze yapraklar kaynar suya atılıp 3-4 dakika haşlanır ve soğuk suya tutulur.
Zeytinyağı geniş bir tencereye alınıp ısıtılır ve ince kıyılmış soğanlar eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçalar eklenip karıştırılır. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ve bulgur eklenip pirinçler çıtır çıtır ses çıkarmaya başlayıncaya kadar kavrulur. Baharatlar eklenip karıştırılır. 1,5 su bardağı kadar su eklenip, tuz ve toz şeker atılır, suyunu çekinceye kadar pişirilir. İnce kıyılmış maydanoz ve nar ekşisi eklenip soğumaya bırakılır.
Asma yaprağı temiz bir zemine açılır, yeterince iç malzeme yerleştirilir, yaprağın kenarlar kapatılıp rulo şeklinde sarılır. Tencerenin dibine birkaç tane boş yaprak serilir, üzerine sarmalar dizilir. Sarmaların üzerine can erikleri yerleştirilir, boş yapraklar serilerek üzeri kapatılır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir, biraz tuz serpilir, sarmalarla aynı hizada olacak şekilde su eklenip pişmeye bırakılır. Yapraklar yumuşayınca ocak kapatılır ve tencerenin kapağı açılmadan soğumaya bırakılır.
Afiyet olsun.