Disable Copy And Past

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Un Helvası


Çocukluğumda babaannem bu helvadan yapardı ve çok severdim. Yapılış yöntemi aklımda kalsa da ne yazık ki tam ölçülerini bilmediğim için yapamıyordum. Hayatcafe'nin paylaştığı tarifi görünce hazine bulmuş gibi oldum ve hemen denedim; tam olarak bana çocukluğumdaki lezzeti hatırlatan bir tarif oldu, Meliha Hanım'a teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
2 su bardağı un
2 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı :
Su ve şeker bir tencerede karıştırılıp ve ocağın üzerinde şeker eriyinceye kadar karıştırılır. (Ilık olacak)
Tereyağı ve sıvı yağ geniş bir tencereye alınıp kızdırılır, un eklenip kısık ateşte bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırılarak kavrulur. (Ustasından püf noktası: Çırpıcı ile karıştırılırsa un topaklanmaz, kavurmak daha kolay olur.) Un kokusu çıkmaya ve rengi kahve rengine dönmeye başlayınca şekerli su azar azar tencereye dökülür ve hızlıca karıştırılır. Bu sırada tarçın da ilave edilir. Suyunu çektikten sonra bira kaç dakika daha kavurmaya devam edilir ve ocak kapatılır. Üzerine kağıt havlu koyarak demlenmeye bırakılır. Sonra istenilen bir kalıba doldurulup ters çevrilerek servis yapılır. (Ben tepsiye yayıp dilimleyerek servis yaptım, üzerine de ceviz yerleştirdim. Cevizi üzerine dökebileceğiniz gibi kavurma esnasında da ekleyebilirsiniz.)

Afiyet olsun.

7 yorum:

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Bizim pekmezli un helvamız gibi görünüyor.
Şahane olmuş. Ellerinize sağlık.
Un helvası harika bir tat. Nefisssss...
Şimdiden şeker tadında bayramınız kutlu olsun. Sevgiler...

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

eline sağlık çok severim:)))

TuruncuTatlar dedi ki...

Mis gibi koktu canim ellerine saglik sevgiler..

Nurşen Aksoy dedi ki...

Ellerine sağlık anım,muhteşem görünüyor..Sanki pekmezle pişmiş gibi rengi..Şimdiden hayırlı bayramlar..sevgiler..

Unknown dedi ki...

ellerine saglık.bayramın şimdiden kutlu olsun.

Rosita Vargas dedi ki...

bello pastel se ve muy delicioso,saludos y abrazos.

Mutfak Dili dedi ki...

Canim eline saglik olsun..
Un helvasini cok severim..
Hele boyle cevizle suslenmisse daha cok severim..