Disable Copy And Past

10 Aralık 2011 Cumartesi

MSA'da Pril Pril Bir Gün:))


Duygu Duman Hanım'dan bir etkinlik daveti aldım; Henkel Firması Türkiye'nin en köklü bulaşık deterjanı markası Pril'i; Pril 3'lü güç ile yenilemiş ve bulaşık makineleri için de Pril yeni Jel'i çıkarmış. Birsel İçses :"Zaten yıllardır bildiğin ve güvendiğin marka, sadece ürün denemek için o kadar yol gidilir mi? Marketten al, güvenle kullan, işte" Davetiyeyi sonuna kadar okuyorum: " Oooo! Etkinlik MSA' da (Mutfak Sanatları Akademisi), hem de blogger arkadaşlarla yılbaşı yemekleri hazırlayacağız. İşte, bunun için dağ-tepe bile aşılır:))"



Türkiye'nin bir numaralı bulaşık deterjanı Pril ailesi, Pril 3'lü güç ile kendini yeniledi. Yeni Pril 3'lü güç, özel formülü sayesinde sadece zorlu yağ lekelerini çıkarmakla kalmıyor, bulaşıklarda kalan kötü kokulara etki ediyor, tencere, tava ve tabakların ilk günkü parlaklığını korumasını sağlıyor. Bloggerlar olarak yemeklerimizi pişirip yedikten sonra bizzat test ettik, bulaşıkları kimseye bırakmadık:)) Herkesin yetişmek zorunda olduğu bir işi olmasa MSA'yı silip, süpürüp bir de paspas atacaktık, olmadı:))

Bulaşıkta tüketicilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir marka olan Pril, bulaşık makinesi deterjanında da tüketicilerin karşılaştığı problemlere çözüm getirmek amacıyla ailesine Pril Jel'i de ekledi. Bulaşık makinesi deterjanlarında şimdiye kadar toz ve tablet şeklinde sunulan Pril, yeni Pril Jel ile yeniliğe imza atıyor. Pril ailesine yeni eklenen Pril Jel pratik şişesi ile kullanım kolaylığının yanı sıra, güçlü formülü ile etkili ve kalıntısız bir temizlik sağlıyor.




MSA'da eğitmen şeflerimiz eşliğinde neler mi pişirdik? Önce Balkabağı çorbası ile başladık. Balkabağını tatlı dışında kullanmadığım için önce önyargı ile yaklaştım, tadına bakınca çok şey kaçırdığımı anladım. Sonra Rulo Hindi Göğüs, Parmesanlı Domates Sos ile, hindimiz fırında pişerken de Kestaneli ve Karidesli Risotto. Tatlı olarak da Nane Likörlü Panna Cotta. Tatlımızı zaman yetmeyeceği için şeflerimiz bizim için önceden hazırlamışlar, bize de afiyetle yeme kısmı kaldı:)) Menü ve ortam o kadar güzeldi ki; Henkel temsilcileri ve Duygu Hanım da bizlerle birlikte yemek yapmaktan kendilerini alıkoyamadılar, belki yeni bloggerların ortaya çıkmasına vesile olmuştur, bu etkinlik.

Bizlere yaşattıkları güzellikler için Henkel ailesine, Duygu Hanım'a ve MSA'ekibine çok teşekkür ediyorum. Yine herşeyin düşünüldüğü bir etkinlik olmuştu, MSA'ya da bu yakışır:)) Etkinlik sırasında yiyebileceğimizden fazla yemek pişirmiştik, ben de çöpe atılacak diye üzülüyordum. Sonra eve götürebileceğimiz söylendi ve paket yapmak için kutular, streç filmler dağıtıldı. "Herşey güzel de elimizde mi taşıyacağız? Keşke poşetimiz olsaydı:((" Tabii ki onu da düşünmüşler; üzerine "MSA'DA PİŞİRDİM, EVİME DE GETİRDİM" yazan özel çantaları görünce hepimizin yüzünde kocaman, mutlu bir gülümseme.....

8 Aralık 2011 Perşembe

Karalahana Çorbası




Farklı pişirme yöntemleri olan Karadeniz Yöresine ait bu çorbanın tarifini kendi yaptığım pişirme yöntemiyle paylaşıyorum. İsterseniz bütün malzemeleri kaynayan suya atıp, haşlayabilir sonra da soğan ve salça kavurup üzerine de dökebilirsiniz. Karadeniz'de iç yağı ile pişirilir, ben iç yağı olmadığı için tereyağı-sıvıyağ karışımı kullandım.




Malzemeler :

1 demet kara lahana

1 kahve fincanı mısır yarması (Bulgur ya da taze mısır da kullanılabilir)

yarım su bardağı kuru barbunya

1 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı acı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı mısır unu

1 yemek kaşığı beyaz un

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ

tuz

yeterince et suyu

Yapılışı:

Mısır yarması ve barbunya bir gece önceden ılık su ile ıslatılır. (Suda bekletilir.)

Lahanalar yıkanıp uygun büyüklükte doğranır ve sıcak suya atılıp 5-10 dakika haşlanır. Suyu süzülür, soğuyunca iyice suyu sıkılır.

Sıvıyağ ve tereyağı bir tencereye alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçalar eklenip kavrulur. Lahana eklenip karıştırılır. Un karışımı serpiştirilip karıştırılır, üzerine et suyu eklenir, kaynayıncaya kadar karıştırılır. Son olarak üzerine mısır yarması ve barbunyalar atılır. Mısır yarması dibe çöküp tencerenin dibinin tutmasına sebep olacağı için karıştırılmadan malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Gerektiğinde su ya da et suyu eklenir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılır. Üzerine pul biber dökülerek sıcak servis yapılır. Varsa; kurutulmuş acı biber de çok yakışır.

Afiyet olsun.

7 Aralık 2011 Çarşamba

Asma Yaprağında Hamsi Dolması





Malzemeler:

1 k.g. hamsi (iri boy)

3/4 çay bardağı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 su bardağı pilavlık pirinç

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tutam dereotu

tuz, karabiber, yenibahar

1 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 su bardağı su

yeterince asma yaprağı




Yapılışı :

Hamsiler ayıklanıp yıkanır ve suları süzülür. Tuzlanarak bir kenarda bekletilir.

Soğan incecik kıyılıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine yıkanıp, süzülmüş pirinç eklenip bir süre kavrulur. Sıcak suda bekletilip yıkanmış kuş üzümü eklenip karıştırılır. Tuz, şeker, baharatlar ve salça eklenip karıştırılır. Tencereye su eklenip pişmeye bırakılır. Ocak kapatılıp kıyılmış dereotu eklenir ve soğumaya bırakılır.

Asma yaprağı temiz bir zemine açılır; üzerine iç kısmı yukarı gelecek şekilde 1 adet hamsi yerleştirilir. İçine iç pilavdan 1 tatlı kaşığı kadar konulur, ikinci bir hamsi ile üzeri kapatılır. (Hamsinin sırt kımı yukarıda kalacak) Asma yaprağı hamsi ile birlikte dolma yapar gibi sarılır ve hafifçe yağlanmış fırın kabına dizilir. Bütün hamsiler bu şekilde hazırlanır ve fırın kabının üzeri alüminyum folyo ile kapatılıp 180 derece fırında 30 dakika pişirilir. Folyo açılıp 5 dakika kadar daha fırında tutulur. Asma yaprakları çıkartılıp ılık ya da soğuk servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Aralık 2011 Pazartesi

Ayvalı Kek/Pasta




Malzemeler :
4 adet oda sıcaklığında yumurta

1 su bardağı pudra şekeri

125 gr. yumuşak tereyağı ya da margarin

3 yemek kaşığı hindistancevizi

1 adet limonun rendelenmiş kabuğu

1 çay bardağı süt

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı un


Ayrıca;

1 adet ayva

1 adet orta boy elma

1 kahve fincanı kuru üzüm

1 su bardağına yakın iri kırılmış ceviz

2 yemek kaşığı bal

2-3 yemek kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tarçın

Üzerine;

hazır çikolatalı sos ya da pudra şekeri

Yapılışı :

Ayva ve elma kabukları soyularak rendelenir; kuru üzüm sıcak suda bekletilir. Toz şeker eklenerek ocakta birkaç dakika pişirilir. Soğuyunca bal, tarçın ve ceviz eklenip karıştırılır.

Pudra şekeri ve tereyağı mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt ve limon kabuğu eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve hindistan cevizi eklenip mikserin düşük devrinde karıştırılır. Hamurun yarısı margarin ile yağlanmış fırın kabına dökülür. Üzerine ayvalı-elmalı harç yayılır. Kalan hamurla üzeri kapatılır. 170 derece fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. İyice soğuyunca kalıptan çıkarılır. Üzeri isteğe göre çikolatalı sos dökülür ya da pudra şekeri elenir. Dilimlenerek servis yapılır.



Afiyet olsun.

2 Aralık 2011 Cuma

Mısır Unlu Tavuk




Malzemeler:

600 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk eti

1 kahve fincanı süt

1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı soya sosu

1-2 diş sarımsak

tuz, kırmızı pulbiber, kekik, karabiber

1 su bardağı mısır unu


Kızartmak İçin;

sıvı yağ


Yapılışı :

Tavuk etleri yıkanıp bir kaba alınır. Üzerine ince kıyılmış sarımsak, zeytinyağı, süt, soya sosu, tuz ve baharatlar eklenip harmanlanır. Yaklaşık 1 saat kadar bekletilir. Sonra mısır ununa bulanıp kızgın yağda çevrilerek kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.


Not: Ben Tefal Actifry ile hem daha az yağla, hem de kızartma kokusu ve tavukları çevirme derdi olmadan kızarttım.

Afiyet olsun.


30 Kasım 2011 Çarşamba

Tepsi Kebabı




Malzemeler:

750 gr. orta yağlı kıyma

1 adet kırmızı biber

2 adet yeşil biber

1 tutam maydanoz

2 diş sarımsak (ezilmiş)

1 adet kuru soğan

tuz, karabiber, kırmızı pulbiber, kimyon

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası


Üzerine;

2-3 adet biber

2 adet domates


Yapılışı:

Biberler çekirdekleri çıkarılıp çok minik küpler halinde doğranır. Maydanoz ince kıyılır. Soğan rendelenir. Bütün malzeme bir kaba alınıp iyice özleşinceye kadar yoğurulur. Yağlanmış tepsiye elle bastırılarak ince şekilde yayılır. Kıyma pişerken çekeceği için tepsinin kenarlarına çıkacak şekilde harç yayılır. 200 derece fırında pişmeye bırakılır. Et hafifçe ortaya doğru çekince fırından alınır ve üzerine domates biber dilimleri yerleştirilir. İsteğe göre üzerine hafif kızartılmış patates de ekleyebilirsiniz. (Sebzelerin suyu yeterli olduğu için ben eklemedim ama gerekirse 1 çay bardağı kadar sıcak suda eritilmiş salça ekleyebilirsiniz. Ben salçayı da harca eklemeyi tercih ettim.) Tepsi tekrar fırına verilerek 10-15 dakika daha pişirilir. Fırından çıkınca dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.


29 Kasım 2011 Salı

Muhammara






Malzemeler:

5-6 adet kırmızı kapya biber

2 su bardağı ceviz içi

4 dilim tost ekmeği ya da bayat ekmek

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası (acı)

2-3 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

tuz

yarım çay bardağı nar ekşisi

yarım çay bardağı zeytinyağı

Süslemek için;

maydanoz yaprakları ya da dereotu

Yapılışı :

Biberler közlenip kabukları soyulur ve çekirdekleri temizlenir. Diğer malzemelerle birlikte mutfak robotuna alınarak püre haline gelinceye kadar karıştırılır. Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları ile süslenir, üzerine zeytinyağı gezdirilir ve ekmek dilimleri ile servis yapılır.

Afiyet olsun.


28 Kasım 2011 Pazartesi

Bisküvili Kabak Pastası






Değişik şehirler dolaşıp, son durağı tencere olan kabağın hikayesi:)) Abilerimin (kayınlarım) Bolu'dan aldıkları kabağı kayınvalidem kurban bayramı için Kırşehehir'e gittiğimizde bize verdi ama yükümüz ağır olmasın diye almadık. Anne yüreği işte yine dayanamamış, kabağı bir şekilde bize ulaştırdı. Kabak bütün olarak önce Ankara'daki Ahmet Abime, sonra da yarım olarak İstanbul'a ulaştı ve öğretmen yeğenimiz tarafından bize teslim edildi. Bize de afiyetle pişirip yemesi kaldı. Bu nefis kabağı yetiştirme ve ulaştırma aşamasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi gönderiyorum:))



Dilek arkadaşımın hediye ettiği tupperware Prenses Tacı Kalıbını kullanmak için yaptığım kabak tatlısını bisküvi,vb. malzemelerle pastaya dönüştürdüm. Kullanacağınız kalıba göre malzemelerini ayarlayabilirsiniz.






Malzemeler :

10-15 dilim kabak tatlısı

yarım paket petibör büsküvi

yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz

Kreması için;

2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı un (tepeleme)

1 yemek kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı toz şeker

yarım poşet krem şanti

Ayrıca;

2 paket yulaflı (burçak)bisküvi

2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı



Yapılışı :

Kabak tatlısı çatalla ezilerek püre haline getirilir. İçine kırılmış bisküvi ve ceviz eklenip karıştırılır. Kalıba dökülerek kaşıkla bastırılır.

Un, nişasta, şeker ve süt karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilip soğutulur. Toz kremşanti eklenip mikser ile 3-4 dakika çırpılır, kabak püresinin üzerine yayılır.

Yulaflı bisküviler ve tereyağı robotta çekilerek un haline getirilir ve kalıba dökülüp kaşıkla bastırılır.Kalıbın üzeri kapatılarak buzdolabında bir süre dinlendirilir. Servis tabağına ters çevrilip kalıptan çıkarılır, dilimlenerek servis yapılır.

Not: Kelepçeli kalıp kullanacaksanız, en alta yulaflı bisküviler, ortaya krema, en üste kabak püresi gelecek şekilde yerleştirin.



Afiyet olsun.




23 Kasım 2011 Çarşamba

Tavuklu Tel Şehriye Pilavı






Malzemeler :

2 su bardağı Tel Şehriye

300-400 gr kuşbaşı doğranmış tavuk eti

1 adet kırmızı dolmalık biber

1 adet sarı dolmalık biber

1 kase haşlanmış bezelye

2 su bardağı tavuk suyu (2 su bardağı su + 1 küp tavuk bulyon da olabilir.)

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvıyağ

tuz, karabiber


Yapılışı
Sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Üzerine tel şehriye dökülüp rengi dönünceye kadar kavrulur ve ocak kapatılır.

Başka bir tencerede tereyağı eritilir. Küp şeklinde doğranmış biberler eklenip kavrulur.Tavuk etleri eklenip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tavuk etinin üzerine kavrulmuş şehriye ve haşlanmış bezelye eklenip karıştırılır. Sıcak tavuk suyu, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Demlenmesi için 15 dakika kadar bekletilip, sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.



21 Kasım 2011 Pazartesi

Galeta Unlu Tatlı

Daha önce yayınladığım "Fındıkzade Tatlısı"na fındık yerine ceviz ekleyerek yaptım.

Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı hindistancevizi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
1 su bardağı galeta unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı ayçiçek yağı

Şerbeti;
1,5 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
birkaç damla limon suyu

Üzerine;
1 paket toz kremşanti
1 su bardağı soğuk süt

Yapılışı:
Yumurtalar ve toz şeker derin bir kaba alınarak mikser yardımıyla çırpılır; sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Sonra hindistancevizi, ince çekilmiş ceviz, galeta unu, kabartma tozu ve vanilya eklenip karıştırılır. Yağlanmış fırın kabına dökülerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.Toz şeker ve su bir tencereye alınıp 10 dakika kadar kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.Kremşanti soğuk sütle çırpılarak hazırlanır. Şerbetini çeken tatlının üzeri kremşanti ile kaplanır. Dilimlenen tatlı; fındık ve nane yaprağı ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.